hobocti77x:
wegi
W elektronice jest wiele technologii układów, każda ma swoje właściwości tj. zalety i wady i niemożna tego uogólniać.
Takie uogólnienia może będą jak uda się zrobić używalne nadprzewodniki, a do tego czasu trzeba rozpatrywać różne technologie osobno.
Generalnie układy na krzemie raczej przez podniesienie częstotliwość nie rozgrzeją się same w normalnych warunkach do tmp. 300 C (temp. zniszczenia) , za to z drugiej strony zdolne są do tego np. układy z arsenku galu.
Nadprzewodniki to dobra rzecz, szczególnie jak się nie ma pojęcia o klasycznej fizyce i przewodzeniu.
Kisiel:
A ja mam lepsze pytanie dlaczego:
Kisiel:
Pierwszy przykład z brzegu
Texas Instruments MSP430 konsumpcja 100uA/Mhz , to rekordzista w oszczędzaniu energii.
MSP430™
Microcontrollers
Ultra-low power
Battery Life > 20 Years
•<100 μA/MHz
•0.1μA RAM Retention
•<1μA RTC Mode
Przećwiczmy to:
1Mhz => 100uA
2Mhz => 200uA
3Mhz => 300uA
4Mhz => 400uA
.
.
.
akurat go programuje więc był pod ręką da się go kręcić do 16Mhz.
Ale myślę że chłopcy Texas Instruments tak znamiennym konstruktorze z Polski mogą buty czyścić.
Więc może LPC , CORTEX M0,
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/LPC1102_1104.pdfsystem clock = 12 MHz, VDD= 3.3 V => 2 mA
system clock = 50 MHz, VDD= 3.3 V => 7 mA
co stoi całkowicie w sprzeczności z tym:
hobocti77x:
ale dla jednego zmiana częstotliwości z 1 na 8 MHz to będzie różnica kilku procent,
Głupi ludzie piszą te notki dotyczące procesorów.
Nawet 6502 produkowany przez CBM ma napisane zużycie prądu od wartości MHZ. Co oznacza wzrost 1 Mhz na 2 Mhz powoduje wzrost zapotrzebowania na prąd 100% ale zmiana z 7Mhz na 8 nie powoduje wzrostu o kilka dziesiąt procent. W tym przypadku zmiana 1Mhz na 8Mhz powoduje ośmiokrotne większe zużycie prądu czyli 800%
Cały świat zwariował tylko w Polsce są tak inteligentni "producenci"
Pytanie dlaczego technologia z przed 40 lat pokrywa się z technologią z dnia dzisiejszego?
Bo głupi ma zawsze szczęście.