Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Reaktywacja Secret Service  (Przeczytany 8980 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Reaktywacja Secret Service
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Grudnia 2014, 23:02 »
kenji:
Kisiel skończ pierd..... Proszę. Nie rozwalaj tematu.

uważasz że user walący teksty "tajne łamane przez poufne" nie rozwala tematu ?

Uważam rze Raf winny jest dopuścić , kickstartera na Silesia Party.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Grudnia 2014, 23:35 »
comankh:
będa? będą. pismo? bedzie. tytuł i forma poszły się jebać.

To jest tak, jakbys kupil dom u dewelopera, a dostal mieszkanie w suterenie pod schodami.

Raf:
zdecydowana wiekszosc ludzi ktorzy wyskoczyli z kasy chcieli reaktywacji secret service a nie utworzenie czegos innego i w tym kontekscie Twoje spojrzenie na sprawe jest albo absurdalnie (...)

Dzieki, za to napisales. Wniosek ten sam, co powyzej.

kenji:
Jeśli chodzi o redakcję Pixel`a to na starcie mają przejebane. Jeszcze nigdy tak wielu, nie zostało zawiedzionych tak bardzo, przez tak niewielu..

Tak naprawde od poczatku chodzilo o sfinansowanie zupelnie innej gazety i jednoczesnie zgarniecie $ suchym pyskiem. Twierdzenie, ze prawo do nazwy "Secret Service" stanowi jakikolwiek powod obecnych "trudnosci" jest skrajna naiwnoscia. Przypomne, ze sytuacja miala juz miejsce - przejsciowo "SS" nazywal sie "New(S) Service". Dalo sie? Dalo. Cala akcja z Pixelem to zwyczajna wyjebka na kase, dokladnie rozplanowana od samego poczatku.

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Grudnia 2014, 23:51 »
Ja tam się nie znam. Jestem w stanie uwierzyć, że chcieli wydać retropismo (rok temu już o tym słyszałem z mocno pijanych, acz wiarygodnych źródeł). Skoro trafił się Nowak z SS to grzechem by było z tego nie skorzystać. Nie dogadali się, wyszło jak wyszło i wrócili do pomysłu Pixel. W taką wersję jestem w stanie uwierzyć.

Natomiast, jeśli od początku planowali że po 2-3 numerach zmienią szyld, to ktoś tu chyba zupełnie nie zna rynku na którym się porusza. Ile z tego KS zebrali? 280k czy jakoś tak. DO tego 10% poszło do portalu. Pewnie kolejne 10-20% poszło na gadżety. Czyli realnie zostało im ze 150-200k Podzielić to przez 10-20 osób. Ja nie wiem czy to jest kwota warta grzechu. Tym bardziej że Lapusz zapewne sporo więcej zarabiał na PH.
A tak, to upierdolili gazetę, drugą gazetę i zapewne w sporej części PH. Sorry ale to się kupy nie trzyma. Tym bardziej, gdy popatrzeć na rozmach organizacyjny Lapusza.

SPC

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Grudnia 2014, 00:19 »
Osz kurwa nie wytrzymali nawet tyle co Top Secret... Przecież to są jakieś jaja. Czekam na kolejne zajebiste reaktywacje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #139 dnia: 12 Grudnia 2014, 00:46 »
kenji:
Czyli realnie zostało im ze 150-200k Podzielić to przez 10-20 osób. Ja nie wiem czy to jest kwota warta grzechu. Tym bardziej że Lapusz zapewne sporo więcej zarabiał na PH.

hm... ja mysle, ze kasa nie wlada cala redakcja ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #140 dnia: 12 Grudnia 2014, 01:19 »
kenji:
Ja nie wiem czy to jest kwota warta grzechu.

dokładnie. poza tym mam bardzo podobne wnioski.

Kisiel:
ile dali kasy

olo sponsorował. śmiechłem.
kto, sikret service? hue hue hue.

regulamin zamkniętego forum gamedevelopers.pl nie pozwala na udostępnianie jego zawartości na zewnątrz. przykro mi.

Kisiel:
uważasz że user walący teksty "tajne łamane przez poufne" nie rozwala tematu ?

jak wyżej.

jakbyś był odrobinę mądrzejszy przeczytałbyś oświadczenia, zerknął w krs firmy posiadającej obecnie prawa do nazwy i (być może) wyciągnął wnioski.

F7sus4:
Tak naprawde od poczatku chodzilo o sfinansowanie zupelnie innej gazety i jednoczesnie zgarniecie $ suchym pyskiem.

jak wyżej.
tia... i skompromitowanie się u wszystkich potencjalnych pracodawców, zakończenie przygody z polską prasą dla graczy?
za co... za kwotę za którą nie kupisz w wawie polowy mieszkania? faktycznie skok życia :D

F7sus4:
To jest tak, jakbys kupil dom u dewelopera, a dostal mieszkanie w suterenie pod schodami.

nikt nie twierdzi że nie, ale nie takie historie widział crowfunding na świecie (nieukończone projekty, dopłącanie do milestonów,  gry w wersji alfa lub zupełna zmiana koncepcji etc).
i w zasadzie tu jest ciężar zarzutu - projekt który okazuje się sukcesem mocno podważa wiarygodność mechanizmu.
podobnie będzie jeśli SUPERHOT, który uzbierał znacznie więcej kasy będzie miał oceny na poziomie 4/10. mimo tego ludzie siedzą nad tą grą i dostają za to hajs.

Raf:
imo masz tendencje do waskiego patrzenia na sprawy

absolutnie nie. może dopowiem - po prostu nigdy nie byłem fanem sservice, odgrzanie tego kotleta to swego rodzaju kuriozum.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #141 dnia: 12 Grudnia 2014, 08:28 »
comankh:
odgrzanie tego kotleta to swego rodzaju kuriozum.

+1
comankh:
jak wyżej.
tia... i skompromitowanie się u wszystkich potencjalnych pracodawców, zakończenie przygody z polską prasą dla graczy?
za co... za kwotę za którą nie kupisz w wawie polowy mieszkania? faktycznie skok życia :D

... publicity za darmo, i tak jestem lepszy....

„Nie ważne co mówią, ważne żeby mówili”

To dobrze robi na biznes, o tym dobrze wie olo
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #142 dnia: 12 Grudnia 2014, 10:57 »
kenji:
Czyli realnie zostało im ze 150-200k Podzielić to przez 10-20 osób.

Taki scenariusz jest realny w przypadku jaskiniowcow idacych na polowanie, w ktorym kazdy z nich mial rowny udzial. Przy machinacjach finansowych, gdzie polowa twarzy jest swiezo dostawiona, nie ma mowy o rownych podzialach, czy nawet przeplywie informacji miedzy ogniwami. Kilku zgarnia wiekszosc, reszta dostaje wyprawke z okruchow, albo szanse na prowadzenie off-sideowego projektu w postaci Pixela. Proste.

Zamiary skrystalizowali juz w pazdzierniku, gdy publicznosc tkwila w emocjach z powodu reaktywacji SS. Jest grudzien. Dwa miesiace wody w ustach podczas obserwowania entuzjazmu tlumu, z posiadaniem pelnej swiadomosci, ze projekt jest skonczony juz w momencie jest rozpoczecia to, oczywiscie, przypadek. Tak tylko wyszlo, przeciez nie chcieli.

Again, nie na to zrzucali sie uczestnicy Kickstartera. Gdyby zamiast "Secret Service" widnial napis "Pixel", zebraliby moze 20% calosci - tak dziala "marka". Dlatego, jezeli ktos jeszcze wierzy, ze nie byl to zwyczajny skok na kase, to pozostaje mu tylko pogratulowac naiwnosci i zyczyc, by dalej wygrywal z selekcja naturalna.

Zlodziej nie kradnie wylacznie po to, by kupic wille, tylko aby polepszac swoja sytuacje materialna. Zapytaj odbanowanych na forum.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Grudnia 2014, 13:13 »
jezó, ilu tu prawilnych.

zacznijmy moze od tego ile kosztuje wyprodukowanie takiego formatu w takim nakładzie. ciekawe czy ogarniesz jaka to skala.

oczywiscie czesc tego co napisales to prawda, np to ze pixel na ks nie podnioslby takiej kasy.
 jednak musi byc strasznie ze w tej polsce (albo ktos ma straszne dlugi) zeby sie poslinic na takie pieniadze.

mysle ze wystarczajaco przez zaistniala syfuacje nadszarpneli reputacje PH. jak bardzo
okaze sie na kolejnej edycji.

kickstartery w pl jak zgauje nie sa w pl ubezpieczone i nie wyplacaja w transzach. i to chyba jest sednem problemu.

Offline WojT_GL

• Level 4
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Grudnia 2014, 13:15 »
Musicie jednak jeszcze pamiętać, że kasa z Kickstartera to tylko część!
Przecież jest jeszcze sprzedać nietaniego pisma (14zł) ale to też tylko część.
Najwięcej przecież zapłacili reklamodawcy - kto czytał ten wie ile jest tam reklam + dystrybutorzy (przecież tam nie są tylko retro gry ale też świeże opisane).

Zatem zakładam że reklama w takim nowo reaktywowanym hucznym piśmie tania nie była i to tu bym doszukiwał całej fury zielonych \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Grudnia 2014, 14:59 »
WojT_GL:
piśmie tania nie była

strzelam, 3k+ netto za a4 przy subskrybcji na kilka numerów

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Grudnia 2014, 15:02 »

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Grudnia 2014, 15:17 »
comankh:
zacznijmy moze od tego ile kosztuje wyprodukowanie takiego formatu w takim nakładzie

Przeceniasz te koszty. Konkurencyjne pisma sa w stanie utrzymac koszty druku z 2-3 reklam wielkoformatowych na ostatnich stronach. Podobno tez masz znajomosci, popytaj. Moje inne doswiadczenia wydawnicze (literatura medyczna, przeklady prozy) tez to potwierdzaja.

Dowodzi to tylko tego, jak strasznie dali rzyci. Szkoda. Wystarczylo zamiast jakiegos glupiego "Pixela" przekszltalcic sie w "Sexret Sexvice" (por. Sledziu) i zaslonic duzym, zlym, kapitalistycznym panem, ktory zabral nazwe. Instant +10 do poswiecenia czytelnikow. A tak, trzeba teraz zebrac fekalia na klate. Polityka bez immunitetu to cienka warstwa lodu.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Grudnia 2014, 15:42 »
F7sus4:
Konkurencyjne pisma sa w stanie utrzymac koszty druku z 2-3 reklam wielkoformatowych na ostatnich stronach.

moje dane po chodzą z czasów kiedy istniały KŚG, ŚGK, RESET czy Play. jak bardzo zmienił się rynek i ceny - nie mam pojęcia. to co piszesz jest... hm, intrygujące.

np. http://www.drukarniaszczecin.pl/product,pl,druk_czasopisma_a4_(210x297),572.html

czyli circa 50k przy nakładzie 10k szt, bez kosztów pracy grafików (i prawdopodobnie kosztu matchprintów; tu oczywiście można oszczędzić i liczyć na szczęście, dopóki nie masz korporacyjnych zleceniodawców reklam).

reklama okładkowa - 15-25k? nawet po uwzględnieniu inflacji (pracowałem w wydawnictwie 9+ lat temu) nie przypominam sobie wydatków na taką skalę. więc j/w - intrygujące.