tak ... bo tylko w duzych amigach masz sloty zorro.
wszystkie inne opcje to kanapka (sloty zorro/pci do a1200, blizzardppc+bvision).
wszystkie te rozwiazania sa dzis bardzo 'popularne'. stąd ceny.
amiga z wlaczonymi osmioma bitplanami to slimak juz od 640x256. jesli zamarzą ci sie tryby dblpal czy cokolwiek innego w rozdzielczosciach vga - zasniesz przy odswiezaniu ikon, nie mowiac o pracy,
niezależnie od cpu.
tryby 24bit - pisalem wczesniej.
co do listy softu - yawn maaan, no przykro mi ze nie mam juz listy warezow ze starych dobrych czasow i nie bede ci udowadnial czy cokolwiek z nich pojdzie chocby na golej 1200.
ofc celowo nie poruszam tu tematow ppc, akceleracji 3d, instalowania radeonow voodoo i sblasterow. bo to przeciez bez sensu i wg ciebie 060 zalatwia sprawe.

dla mnie eot jesli chodzi o amige. ilosc softu etc etc bo zgaduje ze tylko grałeś.
teraz bardziej ogólnie.
tak, są softy które ruszą na unikalnym hardware jak np tornado 3d (040/060+, cgx, akceleracja 3d na kilku doslownie kartach):

ale czym to sie rozni od problemu jaki mam dzis w pracy - potrzebny komputer 4x pcie na mobo, 4x topowe gpu, 256gb ram +.
niczym ;] cena bardzo zla, problemy z dostepnoscia u samego zrodla (intel).
za kilka lat problem rozwiaze byc moze ewolucja/zmiana softu (rozproszony rendering) ale sam hw jako ciekawostka zostanie i z pewnoscia bedzie mial swoją wartość.
na chwile obecna nie zalatwi zadania powerzonego tej maszynie zaden klaster słabiaków.