Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Obrazy romow polskich cartow  (Przeczytany 4696 razy)

art1346 i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Obrazy romow polskich cartow
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:52 »
czy to zabezpieczenie to bym polemizowal :p ale w owym czasie mogl to byc problem dla klonujacych, czy rom dla wersji z galem jest inny?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:52 »
Raf:
w owym czasie mogl to byc problem dla klonujacych

myślę, że w dzisiejszych czasach również jest to problem, inaczej byłoby baaaaardzo dużo schematów i wsadów rozszerzenia pamięci do mojej kochanej CDTV..

Odnośnie BB9, są wersje z GAL'em i bez??

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudnia 2013, 14:15 »
Raczej ten GAL był jako protekcja, ponieważ w tamtych czasach ta technologia była nowatorska i droższa od włożenia dwóch TTLi. Gdzieś na forum tu V12 pisał, że jakaś wersja BB (która nie wiem) była na GALu. Czy zmieniono bankowanie tego nie wiem zamiast GALa Polacy mieli inny system hehe - zeszlifowanie na szlifierce nazw scalaków LOL
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Grudnia 2013, 19:49 »
Zabezpieczony, czy nie, zawsze lepiej zgrać, niż żeby to przepadło. A nuż ktoś znajdzie na tego gala sposób.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Grudnia 2013, 21:46 »
ja nie sadze, zeby w tym galu bylo co innego niz w pure-ttl ;P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudnia 2013, 22:00 »
C&A Fan 6 (1/2010) fragment wywiadu z Romuald Drahokaupil przeprowadzonym przez Ramosa:

Black Box V.9, zawierający również 32-kilobajtową pamięć, został zbudowany pod koniec  1993 roku i był on ukoronowaniem całej mojej działalności związanej z projektowaniem kartridży oraz pełnym odzwierciedleniem wiedzy nabytej w wyniku ośmioletniej pracy z C64.
Oferował 61 dodatkowych rozkazów. Zawierał nowy, znacznie lepszy program do ustawiania głowicy magnetofonu, nad którym pracowałem długi czas i udoskonalony system zapisu na taśmę TURBO. Nowością była też obsługa stacji dysków, a zwłaszcza szybkie wyświetlanie katalogu dyskowego i dodatkowe rozkazy dyskowe oraz system 15-krotnie przyspieszonego odczytu z dyskietki. Do dyspozycji były dwa zestawy klawiszy funkcyjnych i trzy przełączane ekrany tekstowe, przy czym na dwóch z nich dostępne były polskie litery. System obsługiwał drukarki z wejściem CENTRONICS, które mogły również drukować polskie litery.
Kartridż oferował także specjalną minigrafikę utworzoną z połączonych ośmiu sprite’ów wykorzystującą pole o wymiarach 96 x 42 punkty.
Grafikę tę można było tworzyć w języku BASIC, animować, a także przesuwać za pomocą dżojstika. Black Box V.9 zawierał także nowy program realizujący polifoniczny instrument muzyczny z wieloma możliwościami ustawień i regulacji dźwięku. W czasie jego używania na ekranie była wyświetlana animowana klawiatura fortepianowa. W kartridżu tym umieściłem również rozbudowany system pomocy.
Jedną z najważniejszych cech tego kartridża było to, że miał on wbudowane sprzętowe zabezpieczenie przed podróbką. Zawierał specjalny układ scalony GAL16V8B, który stanowił serce tego zabezpieczenia. Jest to układ, którego struktura może być zaprogramowana elektrycznie (mniej więcej tak samo jak programuje się EPROM). To jest tak, jakby ktoś zamiast projektować i montować jakiś układ elektroniczny, miał już wszystkie potrzebne elementy umieszczone w jednej kości, a jego zadaniem byłoby tylko zaprogramować połączenia między tymi elementami. Tak działa ten GAL. Można w nim wykonać 2048 różnych połączeń, a liczba możliwych kombinacji tych połączeń jest astronomiczna. Układ daje się tak zaprogramować, aby nie można było odkryć, jakie połączenia zostały zrealizowane.
Nawet gdy taką kość się rozetnie i ogląda pod mikroskopem, to i tak nic nie widać, bo te połączenia są realizowane czysto elektrycznie, a nie mechanicznie.
Zabezpieczenie kartridża polegało na tym, że po każdym restarcie systemu specjalny program sprawdzał czy GAL jest podłączony i odpowiednio zaprogramowany. Jeśli test wypadł negatywnie, to komputer się zawieszał. Program ten był zaszyfrowany. Po rozszyfrowaniu do pamięci RAM był on wykonywany i kasowany, a ja zdrowo namieszałem w systemie, aby nie można było się łatwo zorientować, w którym momencie się uruchamiał i jak go ominąć. Ale nawet gdyby komuś to się udało, to kartridż bez właściwie zaprogramowanego układu GAL i tak nie chciał działać. Tego zabezpieczenia wówczas zdaje się nikt nie złamał (choć dziś nie stanowiłoby to problemu) i dlatego kartridż ten nie rozpowszechnił się na całą Polskę, tak jak pozostałe. Niestety, powstał za późno, bo w 1994 roku zainteresowanie komputerem C64 zaczęło mocno spadać i popyt na kartridże mniejszył się do tego stopnia, że doprowadziło to w następnym roku do zaprzestania ich produkcji. Tak więc najlepszy kartridż zdobył najmniejszą popularność. Cóż, tak czasem bywa.

Ciekawe wyzwanie dla koderów (może dekoderów).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2013, 22:05 »
najpierw by sie rom przydal ;D

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Grudnia 2013, 23:12 »
elwer:
Ciekawe wyzwanie dla koderów (może dekoderów).

2048 połączeń miliardy kombinacji ??? Jak to autor napisał dzisiaj nie jest to trudne do rozkminienia.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2013, 00:22 »
http://www.c64power.com/tmp/roms.zip - paka z romami.

PS. nie dostalem od Was jeszcze nawet jednego obrazu romu ;)

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2013, 15:16 »
Raf, wiesz co ;)
http://mcbx.netne.net/computers/8bit/apcartridges/index.htm
Tylko mi zajazdu szlacheckiego nie róbcie ;D.
P.S. BB3 Oshin nie jest ściągnięty, jest podpięty zrzut Domainsoftu.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Grudnia 2013, 15:19 »
The silent, high-frequency sound generated by color pattern generator (similar to one in TV testing picture) is definitely NOT from SID.

jest takie demko na CSDB co gra na VIC-u.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Grudnia 2013, 18:10 »
http://www.youtube.com/watch?v=ZW2XKSWUPLw

A byłbym przysiągł, że gdzieś kiedyś miałem/widziałem też wersję standalone co grała ruski hymn...
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Grudnia 2013, 18:42 »
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Grudnia 2013, 23:45 »
a chcesz ROMa od BB 8.1? tylko nie wiem kto to produkował, nikt się nie podpisał na etykiecie.

jest żarówiasta żółta naklejka i napisane:

cartridge v. 8.1
(ludzik) BB
mowa i śpiew po polsku
muzyczna klawiatura
ustawianie głowicy
(kasetka)TURBO(samochodzik)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Grudnia 2013, 20:37 »
newsy: dobylem rom max pl v3, w trakcie wylutowywania bb9 umarl mi hot air ;(