Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Obrazy romow polskich cartow  (Przeczytany 4694 razy)

art1346 i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Obrazy romow polskich cartow
« dnia: 02 Grudnia 2013, 20:33 »
Sadze ze to najwyzszy czas i zarazem ostatni dzownek ku temu, zeby zachowywac obrazy ;)

macie jakies obrazy  black boxow, plusow, bisow, ex-plusow, max-pl itd?

same cartridge tez sa ok - jak wiecie albo i nie... obrazy mozna zapisywac takze bez wylutowywania romow,  bez programatora, wystarczy tylko drobna modyfikacja z przelacznikiem vide:

http://markus.brenner.de/cartridge/

ps. zalewalem jak przegladalem obrazy black boxow - ktos na sile wyczyscil z romu wszystkie odniesienia do Romulada Drahokoupila ;D

EDIT: mam speeddos w jednym z c64, a jest tam tez mozliwosc dumpu cartridgow jak sie okazujej ;)

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2013, 23:42 »
A gdzie to słać?
Mam bina karta Logo by atrax.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2013, 00:09 »
StaryMarabut:
Mam bina karta Logo

Opisz bankowanie - daj schemat !!
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2013, 00:59 »
EPROMy mają wbrew pozorom skończony czas przechowywania informacji, mi "wywiało" wsad z ANG-3001, i od tej pory jak coś wpadnie mi w ręce to zgrywam kości. Ponieważ w Internecie jest coraz mniej wartościowego materiału, rzeczywiście uznawałbym najbliższe lata za ostatni dzwonek.

P.S. Tylko jeszcze jedno: OPISUJCIE porządnie zrzuty! Bo jak ja puściłem znajomemu przez swoją stronę (choć łącze raczej głęboko zakopane) zrzut sterownika przemysłowego Mera z galwanizerni, to potem zobaczyłem to na liście systemów do implementacji M.E.S.S.'a :D.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2013, 02:10 »
trzeba tez zwracac uwage, czy rom za kazdym razem daje ten sam odczyt (suma kontrolna). ponadto jest taki ciekawy program dolaczany  do emulatora mame

http://manpages.ubuntu.com/manpages/maverick/man1/romcmp.1.html

ktory sluzy do automatycznego sprawdzania dumpow romow pod katem typowych usterek jak np uwalony bit na magistrali danych

romy poki co mozecie mi slac na maila raf@c64power.com
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2013, 08:47 »
Poszukuję romu z MAXA PL, może mógłby ktoś zamieścić?

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2013, 09:09 »
Co do odczytów to najwygodniej programatorem, ale można też (nie ja to wymyśliłem -Wegi opis w C&A 6-1/2010 z maja)
* = $1000 SEI LDA #$37 STA $01 ; LORAM HIRAM CHAREN =1 LDY #$00 STY $FB LDA #$80 STA $FC ; WEKTOR $FB WSKAZUJE NA $8000 LDX #$40 ;$40 BLOKÓW PO 256 BAJTÓW STA $DF00 ; WŁĄCZAMY WIDOCZNOŚĆ PIERWSZEGO BANKU POD $8000-$BFFF ; JAK DRUGI BANK TO ZMIENIĆ NA STA $DF04 ; DLA BB4 CMP $DE01 LOOP LDA ($FB),Y STA ($FB),Y INY BNE LOOP INC $FC ; NEXT BLOCK INC $D020 ; BLINK DEX BNE LOOP STA $DF03 ; WYŁĄCZAMY WIDOCZNOŚĆ CARTA ;DLA BB4 CMP $DF00 CLI RTS

Tu gotowiec
uruchamiamy sys4096, i zawartość jest pod:$8000-$BFFF , fajnie to działa \"\"
Jednak wolę willemem.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2013, 09:50 »
Znalazłem na chomiku całe stado ROMów do C64 i C128

Teraz linka nie przytocze, bo mi korpo blokuje dostęp do chomika w firmie \"\"

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2013, 11:25 »
Raf, dzięki, właśnie coś takiego... pisałem sobie w C++. Od razu mniej roboty. Dodatkowo z opcjami "find-literals" i "interleave".
Ja jak zgrywam ROMy, to zawsze odczyt, potem przesadzam lekko układ i następnie porównanie. Jak wychodzi za każdym razem inne czasami pomaga nieznaczne podniesienie napięcia zasilania.

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2013, 21:19 »
Mógłbym zgrać romy z BB9 i BB8 z reklamą Czajkowskiego, tylko nigdy nie miałem z tym do czynienia. Spróbuję w przyszłości z kodem wyżej podanym. Jakby się nie udało, to mogę podesłać \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2013, 21:39 »
elwer:
Poszukuję romu z MAXA PL, może mógłby ktoś zamieścić?

ja mam newet 2 te carty, ale nie chce ich poki co rozlutowywac, jesli da sie to jakos po ludzku skopiowac to moge sprobowac (nie wiem czy ten cart ma bankowanie skopiowane zywcem z jakiegos innego carta) - stay tuned.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2013, 22:32 »
Raf:
nie wiem czy ten cart ma bankowanie skopiowane zywcem z jakiegos innego carta)

zobaczę jak to wygląda (mam carta z przykasowanym romem).

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2013, 10:03 »
MAX PL zmiana banków ROMa 27C512 przez I/O1 ($DE00) D0 - A13, D1 - A14, D2-A15.
Banki po 8kB (Normal   8kB cartridge at $8000       (ROML):      GAME = 1, EXROM = 0). Odczyt banku tak jak EPYX FastLoads (lub X ver3). Schemat (brak zasilania i inne drobiazgi) wysłałem emailem bo mam problemy z zamieszczeniem, w okienku Upload wypisuje - Error: Destination directory is not writable!
@Raf sprawdzałeś czy turbo w Maxie obsługuje SD2IEC? (schemat jak w Epyxie to może turbo też z niego).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:04 »
wydaje mi sie ze kiedys sprawdzalem i nie dzialalo, ale to bylo jakis czas temu, nie dam sobie glowy za to uciac

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:47 »
ruter:
Mógłbym zgrać romy z BB9 i BB8 z reklamą Czajkowskiego, tylko nigdy nie miałem z tym do czynienia. Spróbuję w przyszłości z kodem wyżej podanym. Jakby się nie udało, to mogę podesłać

jak dobrze pamiętam to BB9 ma chyba jakieś zabezpieczenie sprzętowe w postaci GAL'a