Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Black Box V9 RomBit  (Przeczytany 715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledo

• Level 2
  • **
Black Box V9 RomBit
« dnia: 03 Listopada 2013, 19:31 »
Witajcie
Jestem posiadaczem C64 z 1984 roku, "angol" w ciemnej obudowie i brązowymi klawiszami. Mam też karta jak w temacie.

Kłopot polega na tym, że kart nie działa z komputerem -widzę niebieski ekran i niebieską ramkę, bez kursora i jakichkolwiek napisów.

Komputer działa z kartem z grą. BalckBox ma czyste styki, wszystkie luty profilaktycznie poprawiłem, ogólnie wygląda zdrowo.

Kiedyś gdzieś czytałem, że pomaga wlutowanie do karta rezystora czy kondensatora. Niestety nie wiem gdzie mi to wpadło w łapy ani czy załatwiłoby to sprawę.

Black Box wg opinii Człowieka od którego go kupiłem działał -nie był rozkręcany kiedy go dostałem.

Macie jakieś doświadczenia z niedziałającymi blackboxami w starszych wersjach C64?

Offline wegi

• Level 7
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2013, 20:13 »
Masz tu całe wątki o modowaniu BB8 chopie, schematy, projekt płytki - użyj opcji szukaj
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline ruter

• Level 3
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2013, 20:31 »
BB9 nie działa na pewno z C64 na starej płycie, u mnie masz te same objawy, na C64 nowym działa jak złoto.

Offline wegi

• Level 7
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2013, 22:40 »
ruter
To czego nie powiedział pytający to czy ten zestaw ma od lat i kiedyś to działało czy zdobył go niedawno.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline ledo

• Level 2
  • **
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2013, 22:59 »
wegi BB dokupiłem niedawno, nigdy nie działał z moim C64
ruter z jakimi wersjami BB pracuje Twoje "stare" C64?

Offline wegi

• Level 7
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2013, 23:09 »
Z nieoficjalnych wieści to słyszałem opinię, że nie ma czegoś takiego że na sprawnym C64C czy G jakiś cart działa na jednym tylko. Należy szukać przyczyny niesprawności raczej w tym sprzęcie co nie działa (PLA? VIC?)

Offline ruter

• Level 3
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2013, 20:46 »
ledo, na starym C64 działa u mnie tylko BB8 z planszą Czajkowskiego (normalnego nie mam). Nie działa BB9 i BB3 od Fanatic. Innych nie mam.

Myślę, że ze zmodowaniem BB9 coby działał na starym C64 może być problem, średnio jego wnętrze przypomina wnętrze ósemki czy czwórki, o trójce nie mówiąc. No i jeszcze ten cart jest niezbyt popularny...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2013, 21:46 »
wegi
...ale 1984 to będzie stary chlebak, tam są inne bebechy.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline ledo

• Level 2
  • **
Black Box V9 RomBit
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2013, 22:40 »
1984 to data zakupu, pewna na 100%, mam do niego paragon z numerem seryjnym. kosztował wtedy 199 funtów... W wolnej chwili go rozkręcę, zobaczymy co to za płyta.