Dexter:
Te ostatnie pady forum są trochę denerwujące.Do rzeczy? Jaki problem z innym hostingiem?az.pl? przecież pierwszy rok dużo nie kosztuje a co rok można spokojnie przenosić dane na inny serwer - jeżeli potrzebna pomoc to nie ma problemu, robiłem to nie raz i generalnie transfer danych z bazą to krótka chwila i później na dnsy trzeba było czekać max 24h i wszystko wracało do normy. W tej kwestii służę pomocą jak będzie potrzebna.Co do serwerów i miejsca - ile to wszystko zajmuje? ile zajmuje baza? gdzie teraz jest to hostowane, gdzie jest domena zarejestrowana itd.Wiem że to pytania może niekoniecznie do publikacji publicznie także można napisać do mnie na prv i można pomyśleć co dalej. Jako że to tylko słowa to proponuje:Wykup NORMALNEGO hostingu (az.pl, netlook.pl czy co tam chcecie innego) - proponuje 2 lata - koszt w az to około 140zł w netlook podobnie (dają mniejsze przestrzenie dyskowe a także osobno liczą rozmiar bazy danych - dlatego przydałby się rozmiar).Jeżeli nie 2 lata to np rok: w netlook niecałe 50zł, w az około 72złDo tego dobrze by było zrobić zrzutę na to - jeżeli nie chce nikt zrzuty robić to w styczniu spokojnie mogę rzucić np na netlook (z ich oferty ciągle korzystam i jestem bardzo zadowolony).Jeżeli chcecie aby forum funkcjonowało to chyba to jedna z możliwych opcji jest.Na tę chwilę nie rzucę kasą bo trochę kosztów mi się zrobiło a dopiero z końcem miesiąca odzyskam pieniądze - w sumie mógłbym na początku grudnia chyba nawet tego netlooka zapłacić jeżeli nie macie innych propozycji.Czy ktoś myślał nad przeniesieniem forum na inny silnik?
ostatnio przenosiny calego portalu trwaly 4 dni + do tego dny niestety dluzej niz 24h gdzies na forum opisywalem dlaczego tak dlugo
a niestety nie zebym komus skrzydla podcinal, ale wujkow dobrych radow jest duzo a robic nie ma komu.
od kilku dni kopuluje sie z przeniesieniem forum na nowy silnik, na szczescie panowie od SMF napisali konwerter wiec nie musze sie bawuc tak jak z forum Januziego, ale wciaz jest w ch** zabawy z tym bo nie jest to wszystko konwertowane cacy idealnie 1:1. musze pisac customowe rozwiazania ku temu (adminer/php/mysql/python).
Poniewaz robie to po godzinach ksoztem innych rzeczy to prosze tez tutaj przy okazji o jakies wolne datki wedle uznania. jesli sie komus wydaje ze to rposte niczym kopiuj i wklej ....to ponizej lista rzczy ktore juz zrobilem celem konwersji:
a) proba przejscia na nowy silnik forum - bezskuteczna gdyz zmiany w bazie i kodzie forum uniemozliwiaja upgrade tak ot (kilka h plecy, wlacznie z revertem do starej wersji, ktora tez nie byla bez lez
)
b) przeglad for, z naciskiem na jakis watek ktory juz z rok temu zapodalem - sa dwa silniki for ktore maja import z mini bb, PunBB (np atari area tego uzywa) oraz Simple Machines. Zapodalem wtedy temat - nikt sie nie zainteresowal, odkopalem teraz. jakies 2-3h roboty lekko zeby se te fora postawic i poogladacco potrafia i jak dziala import
c) po glowkowaniu doszedlem do wniosku, ze sortowanie postow w bazie danych po dacie celem uzyskania przyrastajacych ID wystarczy do zmiany silnika forum - bingo, ale trzeba sie bylo bawic recznie w SQL, jakas godzinka roboty
d) import forum na probe na wlasnym kompie - niestety nie dzialalo to jak nalezy, nie chce m isie psiac dlaczego ale bylo kilka problemow, znow ze 2-3h jak nic.
e) badanie czy mozna uzyskac poprawna tresc postow poniewaz konwersja tego co w postach wyszlo czyli np \" do " itp ssie pale i spora czesc zawartosci postow jest do bani, zaczalem pisac skrypt w pythonie ktory to poprawia ale ostatecznie okazalo sie ze poprawia on to zbyt agresywnie i nie da sie juz potem importu danych do bazy zrobic wiec albo musze to przeczesac wyrazeniami regularnymi albo... albo kurwa nie wiem co, nie chce mi sie teraz, znow kilka h
f) kolejnym problemem do roziwazania sa uploadowane na forum pliki, nie da sie ich skonwertowac automagicznie, tego jeszcze nie probowalem ugryz ale mam pomysl zeby zrobic to semiautomatycznie
takze tak, kurwa mac, ktos w koncu pomyslal zeby zmienic silnik i to na taki ktory jest przyszlosciowy, za motywacje podziekujacie botom.