Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: RS232, pliki D64 i cała reszta....  (Przeczytany 3792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krolikbest

• Level 3
RS232, pliki D64 i cała reszta....
« dnia: 10 Lipca 2013, 22:18 »
Właśnie skończyłem pisać (w Delphi) odczyt plików .D64, odczyt zawartości (pliki .PRG/SEQ). Również mam już napisaną procedurę wysyłki plików PRG po interfejsie szeregowym (RS232) z PC-ta na C64.(Odwrotnie też, tyle że w BASIC-u)
Wysłany program .PRG jest automatycznie ładowany do pamięci C64 i uruchomiany. Ten fragment mam na razie przetestowany na WinVice, ale spodziewam się, że w następnych dniach przenosząc to juz na realnego C64 nie będzie z tym problemu.
Po co to wszystko?
celem było emulowanie stacji dysków po RS-ie. Nie jest to może nic szałowego, ale coś tam działa. Do kilkunastu dni opisze to dokładnie i podam linka do oprogramowania.
Ograniczenia:
-problem jest taki, że nie jest to realne symulowanie stacji dyskietek. Przede wszystkim, na C64 musi być załadowany program obsługujący komunikację po RS-sie, i innych operacji jak odczyt katalogu plików znajdujących się na pc-cie, itp. czyli trzeba go z czegoś wgrać. Inaczej mówiąc, albo 1541, albo SD2IEC. Myślałem nad innym rozwiązaniem, mianowicie nad cartem, z zaszytym "systemem operacyjnym" (jak to brzmi, he he), ale nie jestem elektronikiem,nie zrobiłbym tego, więc ładuję ten mój "system" ze stacji dyskietek. Inne ograniczenia to: będzie tylko odczyt formatu .D64 oraz odczyt .PRG i .SEQ, czyli nie będzie zapisu do plików D64. Bedzie tylko zapis .PRG jako samodzielnych plików. Będą z pewnością i inne ograniczenia, ale jeszcze nie wiem na co się w tej fazie różnych poprawek i testów natknę.
--
Sorry za przydługie, ale jeszcze się cieszę, że odczytuje mi pliki zaszyte w .D64 \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2013, 22:28 »
zainteresuj sie c2n232, dzieki temu mozna by "bootstrapowac" ten "sterownik". jest to ponadto szybsze niz rs232 przez userport (bo pewnie o takim rs232 mowisz)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline krolikbest

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2013, 22:31 »
Raf
tak, rs232 przez userport.