Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !
Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
C64Power Forum
»
Ogólne
»
Forum Ogólnodyskusyjne
»
Kabel DIN 8 pin to EURO.
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do dołu
Autor
Wątek: Kabel DIN 8 pin to EURO. (Przeczytany 10954 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #30 dnia:
29 Czerwca 2013, 12:09 »
Kisiel:
o większości efektów możesz zapomnieć to robi frame buffor z dwóch półklatek i wywala jeden obraz na VGA
No czyli zostanie 25 klatek na sekundę. Skoro filmy z super efektami specjalnymi się ogląda w 25 klatkach to i tu powinno być OK. A może przez s-Video nałoży to poprawnie a nie tak jak telewizor LCD przez Composite, że co druga linia jest przesunięta nieprawidłowo o piksel:
http://postimg.org/image/n0bhc39q5/
StaryMarabut
Level 6
Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #31 dnia:
29 Czerwca 2013, 12:41 »
Próbował ktoś z takim kablem ?
http://obrazki.elektroda.net/1_1235792834.gif
Kisiel
Level 7
Number 7 in all users competition...
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #32 dnia:
29 Czerwca 2013, 14:51 »
sna c64 wyswietla 50 obrazow na sekunde, w efektach interlace zobaczysz jeden z obrazow a nie dwa na przemian ktore sprawiaja wrażenie wiekszej palety. Jak tego nie rozumiesz to sie nie przejmuj do river ride styka będziesz zadowolony.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach
...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #33 dnia:
29 Czerwca 2013, 17:37 »
Z kąd wiesz do czego używam Commodore. Akurat choć częściej gram przy czym na pewno nie w badziewne konwersje gier ze Spectruma typu River Raid tylko w te gierki co pamiętam z dzieciństwa jako najlepsze i najładniejsze. I mam też oprócz gier nagrane kilka dem, Matematica, We are new, Coma 13, Amplifire, Winteractive, Open Your Eyes i szukam kolejnych wartych nagrania by 50 dyskietkietek nie stało puste. Ale nie ma to jak po kimś pojechać, że do River Raid starczy. Będzie złe to zwrócę, nie moja wina, że do nowego telewizora nie dają podstawowego złącza s-video, próbuje coś wykombinować. Tylko nie typu postaw CRT bo ani nie mam miejsca ani ten obraz z CRT też nie jest super bo mruga przez co jest niewyraźny i psuje oczy. Tak tak, na uczelni w bibliotece mają CRT i pomimo rozdzielczości 1024 przez VGA to przyzwyczajony już do LCD nie moge wysiedzieć 15 minut przy tym a co dopiero stare telewizory.
pancho
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #34 dnia:
29 Czerwca 2013, 18:44 »
sna:
OK zakupiłem takie coś, choć w sumie trochę drogo ale jeżeli chcę w przyszłości kupować więcej starych komputerów to może dobra inwestycja
Jak to mówią nadzieja umiera ostatnia.
Ważne, że możesz zwrócić, bo IMHO nic nie da w przypadku twojego TV. BTW czytałeś ten tekst?
"FAŁSZYWE NIE DZIAŁAJĄCE kable-przejściówki (nazywane też adapterami lub konwerterami) VGA S-Video plus 3x chinch na Allegro"
http://forum.gazeta.pl/forum/w,34,118152809,118152809,Falszywe_przejsciowki_VGA_na_S_
Video_plus_3xchinch.html
Co prawda ten twój wygląda trochę lepiej niż opisywane w tekście, bo ma zasilanie, jakiś układ (może koder PAL, filtry). No na pewno zdaj relację z testów.
Kisiel
Level 7
Number 7 in all users competition...
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #35 dnia:
29 Czerwca 2013, 19:22 »
SNA, do gier wystarczy a do dem to jest chiński crap. Nie rozumiem czego sie czepiasz tego River Raid'a to akurat świetna gierca. A najbardziej nie rozumiem całkowicie sensowności ataku na moją osobę, sprzedawca wyraźnie napisał jak działa ten sprzęt więc nie masz podstaw do zwrotu.
"Konwerter Video to VGA zamienia sygnał video z przeplotem (interlacing) na wysokiej jakości, pozbawiony szumów i w wysokiej rozdzielczości sygnał VGA bez przeplotu"
Masz coś do mnie personalnego to zapraszam na prv.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach
...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #36 dnia:
29 Czerwca 2013, 20:11 »
Sprzedawca napisał też na stronie o-mnie o tym że można w ciągu 10 dni odstąpić od umowy bez podania przyczyny i w ciągu kolejnych 14 odesłać towar.
Znalazłem też taki filmik na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=WOse4OKbToc
Może to nakłada 2 klatki przeplotu na siebie pobierając kolory z obydwu, w końcu konwerter jest 30 lat nowszy niż C64 i nie ma ograniczenia 16 kolorów na klatkę. Nie wiadomo jaki tam użyli konwerter ale jeżeli skonwertowali do VGA to przeplotu być nie może bo chyba VGA takiego nie obsługuje a kolory tam są. Czy może testowałeś to urządzenie lub widziałeś u kogoś czy tylko zgadujesz, że nie wyświetli kolorów?
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #37 dnia:
04 Lipca 2013, 17:25 »
OK mam konwerter i już chciałem stwierdzić, że to faktycznie chinśki crap ale uzyskałem dostęp do telewizora Samsung LCD 40" z wejściem SVideo i też nie wygląda OK to Svideo.
Svideo Samsung
Owszem na screenie 1 litery systemu Finala III są ostre i wyraźne z poprawnym interlace ale zobaczcie widać to na screenie 2 tło nie jest jednokolorowe tylko z pikseli i wygląda ochydnie, podobnie kolor napisu Blue Baron oraz tło w grze bluebaron jedna wielka pikseloza. Napis i tło powinno być GŁADKIE jednokolorowe, popatrzcie na screeny VICE:
I co ciekawe na kablu Video - Composite te tła były gładkie!!! Tam jedynie literki były poszarpane od złego interlace.
Tu to samo na konverterze Svideo -> komputerowy VGA, ten sam efekt pikselozy choć mniej wyraźny bo konwerter ma chyba jakieś filtrowanie tekstur. Ale też to widać i też psuje obraz.
Kolory w demie Matematica przez konwerter, widać zwiększona paleta kolorów jest:
Ogólnie większość gier i dem wygląda przez konwerter normalnie (pomijając wspomniany efekt pikselozy, który jednak występuje też podłączając bezpośrednio Svideo do telewizora Samsung więc nie wina konwertera.)
Jedyne z czym sobie konwerter nie poradził to droga w grze Eliminator, jakoś dziwnie wygląda (gożej niż normalnie) i to samo w demie We Are New tam też jest coś w stylu drogi z Eliminatora na początku strony B.
Wracając do kabla S-Video. Czy Wy też macie na kablu SVideo pikseloze zamiast gładkich teł czy gładkich jednokolorowych obiektów ??
Beda
Level 3
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #38 dnia:
06 Lipca 2013, 01:27 »
Na moim Samsungu porobiłem parę fotek różnych konfiguracji.
Dorwałem jakieś demo na święta
Pierwsza fotka na kablu SCART (najgorsza jakość).
Druga na kablu CINCH (troszkę lepiej)
No i ostatnia na SVHS (obraz najwyraźniejszy - widać to nawet po obrzeżach TV)
Na kablu SVHS widać ziarnistość (szachownica) szczególnie przy jednokolorowym tle, ale ogólnie, to inne kable się nie umywają do niego
SCART:
CINCH:
SVHS:
Zrobiłem jeszcze trzy fotki napisu "Merry", w którym widać przebarwienia - na SCART fioletowe, na CINCH zielone, a na SVHS napis jest jednokolorowy (czysty).
Widać tam też początek "Christmans", w którym jest przebarwione "C" na zwykłych kablach.
SCART:
CINCH:
SVHS:
Parę C64 i parę innych...
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #39 dnia:
06 Lipca 2013, 08:49 »
OK na 3-ciej fotce z choinką robionej kablem S-Video, jest najwyraźniej, ale niebieskie tło za choinką nie jest jednobarwne tylko z pixeli, to samo będzie w Basicu widać, szczególnie tym standardowym bez Cartridge-a. OK sprawa jest jasna, żadnym sposobem ani kablem nie zmusimy C64 do jakości VICE bo albo będzie rozmazane, albo zły interlace, albo kolory nie będą gładkie tylko z małych pixeli. No ale cóż, w końcu to analogowe złącza z przed 30 lat! Możliwe jest też, że na 14" do których C64 było projektowane te pixele w kolorach nie były tak widoczne jak na 40". I chyba na dużym telewizorze do gier w których nie trzeba dużo czytać wolę COMPOSITE a nie S-Video, przez te jednolite kolory:
S Video (telewizor Samsung 40):
-kolor tła złożony z wielu małych pikseli
-gładkie czarne pionowe słupki wskazują poprawny interlace
Composite (telewizor LG 30):
-kolor tła ładny jednolity
-poszarpane czarne pionowe słupki wskazują NIE poprawny interlace
Svideo natomiast przyda się do np. gry Władca gdzie jest zastosowana dekoracyjna czcionka która na Composite jest bardzo ciężka do odczytania z powodu złego interlace i innych gier/programów gdzie trzeba coś czytać.
wackee
Level 6
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #40 dnia:
06 Lipca 2013, 09:58 »
Czy możesz mi powiedzieć co masz na myśli pisząc "niepoprawny interlace" bo wydaje mi się że mylisz pojęcia.
Na likwidację tych pikseli o których piszesz na s-video jest sposób, przeróbka autorstwa Lemminga opisana w Vandalism News #54 bodajże.
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #41 dnia:
06 Lipca 2013, 10:02 »
No zobacz w BlueBaron na czarne słupki zamiast prostej linii co drugi pixel w pionie jest przesunięty w poziomie, widać to też dobrze na przykładzie obrazu z cardridge Final 3:
Composite:
Svideo:
Ja bym chciał kabel w którym pionowe linie będą gładkie i jednokolorowe tła też będą gładkie, czyli obraz jak w Vice.
No tak ale przeróbka to ingerencja w C64, coś jak syrenka z silnikiem porshche. Choć gdyby mieć kilka C64 (na razie mam jedno ale planuję kolejne różnych typów) to jedno z nich można by przerobić.
wackee
Level 6
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #42 dnia:
06 Lipca 2013, 10:06 »
No widzę ten artefakt, ale on nie ma nic wspólnego z interlace.
Przeczytaj sobie co to jest interlace.
sna
Gość
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #43 dnia:
06 Lipca 2013, 10:09 »
No właśnie to, co druga półklatka jest przesunięta o pixel. Zresztą bez różnicy, możesz to nazywać "Artefakt" grunt że takie coś jest przy podłączeniu Composite i psuje obraz. A przy Svideo obraz psują popixelowane tła i bądź tu mądry. Do przeróbek Commodore trzeba by mieć kilka, bo to co mam to traktuje jak zabytek i nie będę w niego ingerował, po za tym nie wiem czy bym takiej przeróbce gdzie trzeba lutować jakieś układy na płytce podołał bo to chyba bardziej skomplikowane niż lutowanie kabli.
wackee
Level 6
Kabel DIN 8 pin to EURO.
«
Odpowiedź #44 dnia:
06 Lipca 2013, 10:11 »
Zły interlace wygląda tak:
Ta przeróbka o której piszę jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych układów. Ja mam naprawdę lewe ręce do elektroniki i dałem radę samemu to zrobić, więc ty też dasz
Lutowanie kabli jest TRUDNIEJSZE
Drukuj
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do góry
« poprzedni
następny »