Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dziwny Final III  (Przeczytany 3674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sna

• Gość
Dziwny Final III
« dnia: 18 Czerwca 2013, 15:36 »
W ramach inwestycji w Commodore po Stacji 1541-II, XU 1541 przyszła kolej na FINAL III.

Kupiłem na allegro. Tymczasem okazało się, że ma od spodu jakąś dziurę zaklejoną silikonem (przez co nie wciska się do końca, mimo to działa poprawnie), od góry też dziwne klejenia.

Myślicie, że to Oryginalny final III, czy może jakiś dziwny składak? Tu zdjęcia moje (nie z aukcji, tam było tylko jedno na którym widać tylko ładny przód):

\"\" \"\" \"\"

BTW: Gra która wgrywała się z dyskietki 2 minuty teraz wgrywa się 12 sekund, ten Cardridge to ma speeda!!!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Dziwny Final III
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2013, 16:18 »
Wygląda na Polski klon.
Miałem podobny.

Offline F7sus4

• Level 6
Dziwny Final III
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2013, 19:34 »
Tego Finala III bylo na potege na poznanskiej gieldzie w latach 90-tych. Niewykluczone, ze to regionalna, domorosla produkcja; pamietam, ze jako instrukcje dodawali ksero ksiazeczki Atraxu, tylko na bezczelnego zaslaniali ich logo. Produkowali tez Finala II - sam takiego mialem (identyczna nalepka). Patent z silikonem wyglada, natomiast, jak nieudolna proba naprawy po rownie nieudolnej probie rozkrecenia. Precious!

\"\"

sna

• Gość
Dziwny Final III
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2013, 19:50 »
No dobra czyli niezbyt się opłacało bo podróbka podróbki i jeszcze z dziurą, no ale w sumie skoro działa.

Mam tylko pytanie czy na oryginalnym prawdziwym Final III reset po wgraniu gry resetuje do Basicu czy do Desktopu. Bo u mnie jak zrobię reset w Desktopie to resetuje do Desktopu, natomiast jak włącze Basic albo grę to resetuje do Basicu i trzeba robić Hard Reset. Natomiast w VICE Final III zawsze resetuje do dektopu.

Tak poza tym to wszelkie operacje dyskowe i kasety działają, freezer też się włączył.

Offline F7sus4

• Level 6
Dziwny Final III
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2013, 20:02 »
jak zrobię reset w Desktopie to resetuje do Desktopu, natomiast jak włącze Basic albo grę to resetuje do Basicu i trzeba robić Hard Reset.

I dokladnie tak powinien sie zachowywac.

Co do Vice - dla porownania szybkie resetowanie Action Replaya w Vice potrafi go zawiesic, podczas gdy na prawdziwym C64 nie spotkalem sie z tym problemem. Mozliwe tez, ze masz defaultowo ustawione wykonywanie Hard Resetu. Jesli nie, minimalne roznice w zachowaniu klonowanego oprogramowania tez sa mozliwe. Dla przykladu, cala klawiszologia (m.in. polskiego) Action Replaya 7 zostala podobno zerznieta wlasnie z Finala III - tylko dlatego, ze ludzie byli juz do niej przyzwyczajeni. I faktycznie, wszystkie legalne wersje (czyli do AR6) mialy zupelnie inny uklad komend na klawiszach funkcyjnych.

sna

• Gość
Dziwny Final III
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2013, 20:07 »
Aha to OK, bo po rozmowie ze sprzedawcą na temat tej dziury, to moge zwrócić nawet ze zwrotem kosztu mojej przesyłki, ale w sumie skoro wszystko działa jak trzeba to nie będę zwracał.

Offline F7sus4

• Level 6
Dziwny Final III
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2013, 12:54 »
No dziura wyglada, jak wyglada. Ja bym takiego carta dotykal tylko przez rekawiczki. \"\"