Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: River Raid  (Przeczytany 3470 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
River Raid
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Czerwca 2013, 15:30 »
sna:
W ten sposób to ja powiem, że mój 4-ro rdzeniowy PC z Geforcem jest lepszym rozwiązaniem niż Commodore bo idzie na nim Wiedźmin 2 w full detalach a nie jakieś River Raid. Czy mam w takim razie wywalić całe Commodore bo są lepsze rozwiązania?

normlanie ludzie juz dawno uzywali stacji dyskow, jedyna zaleta kasety to jej wieksza poejmnosc, wiec nie bardzo kumam do czego pijesz.

sna:
Wydaje mi się, że to dlatego, że wyciągacie z szafy jakieś 10-cio letnie kasety na których było coś 5 razy nagrywane i potem są load errory. Ja kupuję NOWE 60 - minut (bo 90 mają cieńszą taśmę). Nowe w folii są np. w Saturnie. Kosztują co prawda 6 zł, można się przerazić bo nie dawno kosztowały 2 zł ale w zamian mam cieniutkie i prościutkie kreski danych.

bledne zalozenia.
a) to ze kaseta byla wielokrotnie nagrywana ma nikle znaczenie
b) czas ladowania gier z kaset sux
c) jak juz wyciagam to 20letnie kasety na ktorych kiedys nagrano gry i na ogol dzialaja
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

sna

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Czerwca 2013, 15:31 »
@ mentos - Ale z .tap do TURBO? Hmm bo z formatów .t64 albo .prg to za pomocą Waw-PRG do turbo. Ale tapów on nie czyta. Tapy czyta AudioTap tego samego autora ale robi z nich Wavy bez turbo. No i niektóre tapy mają tak jak dyskietki dogrywanie leveli, że nagle pisze na ekranie przewiń na druga stronę i wciśnij play. O przerabianie tap na turbo zresztą pytałem w innym temacie w końcu po prostu odnalazłem te gry co chciałem w .t64 albo prg.

Raf - Nie mam niestety starych kaset bo pozbyłem się kiedyś razem z Commodore jak kupiłem Amigę. A teraz kupiłem na Allegro czystego Commodore bez kaset. Ale wziąłem starą kasetę audio z szafy i teraz na niej nagrywałem to były load errory a na nowych z saturna nie. Co do używania dawno stacji dysków, to w mojej okolicy tylko bogate dzieciaki miały, mnie rodzice nie kupili bo była droższa od samego komputera, który kosztował roczną pensję w 91 roku. No i no ofense, ja do Ciebie nie piję, tylko chodzi mi o to, że mnie się nie spieszy ja mogę sobie powolutku wgrywać z kaset i dla klimatu. Ja wymagam prędkości od PC nie od starego Commodore.

Offline mentos

• Level 5
River Raid
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Czerwca 2013, 16:58 »
kurde już nie pamiętam bo raz to robiłem, może faktycznie zgrywałem prg i t64
mam katalog potworzony do zgrań i faktycznie tam same prg i t64 widze, więc chyba jest jak piszesz
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

mattlsp

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Czerwca 2013, 21:38 »
Beda
Własnie sam na to dzisiaj wpadłem z tym adapterem, pożyczyłem od kumpla, po kilku nieudanych próbach w końcu zobaczyłem FOUND RIVER RAID, potem nawet niebieskie paski ładowania, później ten startowy screen ale był jakiś zniekształcony i tak dojechało do końca pliku po czym zobaczyłem cholerne READY.

sna
Dziekuję bardzo za obszerne info, spoko ładowałem je LOADem, aż takim świeżakiem nie jestem hehe, mam jakiegoś polskiego BlackBoxa ale przy tym .tapie nie było nic na temat turbo to próbowałem ładować normalnie. Póki co najbliższe sukcesu są kombinacje z tym adapterem typu kasetka z kablem jack... mam nadzieje w końcu to wjedzie bo QuickJoy zamówiony, przydałoby się przetestować \"\"

Pozdrawiam

sna

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Czerwca 2013, 21:48 »
Tu masz River Raid w pliku .prg:

http://nitroroms.com/show/file-info/88507/Commodore_64/River%20Raid%20(1984)(Activisi on).prg.html

A tu program WAW-PRG:

http://wav-prg.sourceforge.net/wavprg.html

Nagraj może w Turbo (opcja tylko turbo) i potestuj oba ustawienia inverted waveform, a także różne głośności wyjścia liniowego karty dźwiękowej, bo może nagrywasz za głośno lub za cicho.

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Czerwca 2013, 11:47 »
sna:
@mattlsp - Zacznijmy od tego, że jeżeli nagrywasz z formatu TAP to to nie jest w TURBO, więc nie wgrywasz tego przez <-L czy F5 ale wpisując komendę LOAD.

Co takiego? TAP to obraz kasety lub jej części niezależnie od tego w jakim trybie jest nagrana. Dla przykładu TAP może być obrazem polskiej składanki bazarowej, np Waldemara Czajkowskiego z 20-toma grami w trybie TURBO oraz poprzedzające je ABC TURBO + PASKI oraz USTAWIANIE G£OW przy czym przy żadnej z gier nie pokaże się ILLEGAL COPY. Obraz TAP można sklejać dowolnie!
sna:
Ja powyższe kasety nagrywałem wieżą Philipsa. A w starych czasach normalnie przegrywało się kasety od kolegów na chińskim dwu-kaseciaku z bazaru i działało.

Nie wierzę. Jamniki i ich pochodnie trzeba było modyfikować, jeśli chciało się uzyskać powielacz kaset C64 (nie wiem jak innych).
sna:
Jeżeli po napisaniu RUN program się włącza ale zawiesza to wina tego co BlackBox wgrał do pamięci. W takim przypadku należy po wgraniu (przed nie możemy bo turbo nie zadziała), więc po wgraniu najpierw <-Q ta komenda wyłącza funkje black boxa a potem dopiero RUN i teraz już się nic nie zawiesi.

Lista gier niedziałających z BlackBoxami jest długa. ←Q nie odłącza go! Po tej komendzie można go jeszcze ożywić z Basica. Mimo tego, że dałeś ←Q gra i tak może wykonać jego kod zamiast swego.
sna:
Ale wziąłem starą kasetę audio z szafy i teraz na niej nagrywałem to były load errory a na nowych z saturna nie.

To znaczy, że jest gdzieś zagięta, np kiedyś ją wciągało. Ja podobnie jak Raf także używam starych kaset i nie mam z nimi problemów.
mattlsp:
Póki co najbliższe sukcesu są kombinacje z tym adapterem typu kasetka z kablem jack...

sna:
Nagraj może w Turbo (opcja tylko turbo) i potestuj oba ustawienia inverted waveform, a także różne głośności wyjścia liniowego karty dźwiękowej, bo może nagrywasz za głośno lub za cicho.

Wszczep sobie w datasetta interfejs C64S - to tylko dwie wtyczki (DB25 do LPT oraz coś na 5V, np DB15 do portu gier, molex do zasilania HDD czy inne) oraz przełącznik zasilania z mostkiem 2x5V(motor i logika) bez żadnych dodatkowych elementów, a będziesz mógł na taśmę zrzucić co tylko chcesz i to za pierwszym razem bez takiego kombinowania, że to może głośność, a może odwróć falę, a może cholera wie co jeszcze. Możesz sobie zrobić też przejściówkę C64S <-> datasette - bardzo prosta sprawa.

sna

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Czerwca 2013, 14:14 »
remek1983:
Co takiego? TAP to obraz kasety lub jej części niezależnie od tego w jakim trybie jest nagrana. Dla przykładu TAP może być obrazem polskiej składanki bazarowej, np Waldemara Czajkowskiego z 20-toma grami w trybie TURBO oraz poprzedzające je ABC TURBO + PASKI oraz USTAWIANIE G£OW przy czym przy żadnej z gier nie pokaże się ILLEGAL COPY. Obraz TAP można sklejać dowolnie!

OK tylko jeżeli kolega który pytał, ściągnął z river_raid.tap to to jest na 90% oryginalna taśma wgrywana przez LOAD i ciężko to nagrać jako turbo. Ale jest też w sieci wersja .prg którą łatwo można nagrać do turbo.

remek1983:
Nie wierzę. Jamniki i ich pochodnie trzeba było modyfikować, jeśli chciało się uzyskać powielacz kaset C64 (nie wiem jak innych).

No cóż nic nie poradzę na brak wiary :D Przegrywało się, tylko paski głowicy z takich cieniutkich robiły sie takie grube i trzeba było dokładniej tą głowicę ustawiać, ale jakoś to działało. Wystarczająco by sobie pograć.

remek1983:
Wszczep sobie w datasetta interfejs C64S - to tylko dwie wtyczki (DB25 do LPT oraz coś na 5V, np DB15 do portu gier, molex do zasilania HDD czy inne) oraz przełącznik zasilania z mostkiem 2x5V(motor i logika) bez żadnych dodatkowych elementów, a będziesz mógł na taśmę zrzucić co tylko chcesz i to za pierwszym razem bez takiego kombinowania, że to może głośność, a może odwróć falę, a może cholera wie co jeszcze. Możesz sobie zrobić też przejściówkę C64S <-> datasette - bardzo prosta sprawa.

Czyli mam zniszczyć magnetofon, kupować jakiś pewnie drogi interrface, i jeszcze kupić komputer z portem LPT albo gier, bo mój obecny PC ma tylko porty USB. Tylko po co skoro moja wieża Philipsa nagrywa z idealnie cieniutkimi paskami co zaprezentowałem stronę wcześniej na screenie.

Offline Beda

• Level 3
River Raid
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Czerwca 2013, 21:19 »
No mi też coś się kojarzy, że "na szybko" też się przegrywało na dwu kaseciaku POWASONIC i to na tych podwyższonych obrotach...

Jednego jestem na 100% pewien, bo przysporzyło mi to dużo problemów, to gra Gyruss.
Miałem kasetę od kumpla i coś tam nie tak było, bo zawsze z LoadError się wgrywało, więc jako pierwszą grę na nowej kasecie przegrałem Gyruss'a na jamniku.
Co prawda dalej wgrywał się z errorem, ale po komendzie RUN można było sobie pograć - to samo, co na salonie hehe \"\"
Parę C64 i parę innych...

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Czerwca 2013, 09:01 »
sna:
Czyli mam zniszczyć magnetofon, kupować jakiś pewnie drogi interrface, i jeszcze kupić komputer z portem LPT albo gier, bo mój obecny PC ma tylko porty USB. Tylko po co skoro moja wieża Philipsa nagrywa z idealnie cieniutkimi paskami co zaprezentowałem stronę wcześniej na screenie.

Przejście C64S = kawałek starego przewodu do drukarki zakończonego laminatem. Ja u siebie wszyłem taki przewód w przewód magnetofonu. Widoczne jest to w moim awatarze - magnetofon z dwoma wtyczkami i przełącznikiem. Koszt jaki poniosłem to 0 zł więc wcale nie jest to drogie. Poza tym widziałem tylko "samoróbki". Nie spotkałem interfejsu C64S w sprzedaży. Możesz wpisać w wyszukiwarce hasło C64S i zobaczyć zdjęcia jak to wygląda oraz jakie istnieją programy do obsługi tego interfejsu. Powszechnie dostępny jest także schemat. Nie wiem co masz na myśli pisząć "zniszczyć".
Co do braku portu LPT to możesz sobie kupić kontroler tego portu wsadzany w gniazdo PCI na płycie głównej, który zapewne dostaniesz za kilka złotych więcej od samego przejścia jack<->kaseta. W żadnym razie nie należy stosować kontrolerów podłączanych do gniazda USB ponieważ programy obsługujące interfejs C64S pisane są pod DOS. Najlepiej, aby taki kontroler obsługiwał tryb pracy SPP lub inaczej opisany, jako "Standard Centronics".
Jakby się Tobie nie chciało budować interfejsu C64S, to zawsze jest możliwość kupna za 20zł choćby od olka na Allegro interfejsu XE/XM1541, dzięki któremu za pomocą programów PTAP i MTAP dostępnych na stronie Markusa Brennera zapiszesz lub odtworzysz dowolny TAP z lub na taśmę. Dzięki XE/XM1541 będziesz mógł skorzystać z programu 64HDD używając PC jako stacji dysków. PTAP i MTAP także obsługują interfejs C64S. Interfejs XE1541 można też zrobić samemu - schemat powszechnie dostępny.
Zapraszam na mój kanał YT remek19832 i zobacz jakie to proste.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
River Raid
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Czerwca 2013, 10:02 »
remek1983:
to zawsze jest możliwość kupna za 20zł choćby od olka na Allegro interfejsu XE/XM1541,

Mówisz o Aleksandrze B. złodzieju własności intelektualnej???
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Czerwca 2013, 12:49 »
Kisiel:
Mówisz o Aleksandrze B. złodzieju własności intelektualnej???

Nie, o tym, że to nie są pewnie drogie sprawy i jak się naprawdę nie chce czegoś zrobić samemu to można to kupić. Nie szukajmy zaczepki.
sna:
Przegrywało się, tylko paski głowicy z takich cieniutkich robiły sie takie grube i trzeba było dokładniej tą głowicę ustawiać, ale jakoś to działało. Wystarczająco by sobie pograć.

Są tacy, co nie mają klucza czy wkrętaka i w śruby młotkiem walą - też na coś jest to wystarczające.

sna

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Czerwca 2013, 13:16 »
remek1983:
Są tacy, co nie mają klucza czy wkrętaka i w śruby młotkiem walą - też na coś jest to wystarczające.

Hmm tylko Ty chyba przepałeś lata 90-te. Człowieku, Ty myślisz, że wtedy był taki dostęp do wszystkiego? Przychodziłeś do kumpla ze swoją najnowsza kasetą i on wyciągał swoją i się przegrywało. Tak się robiło bo nawet te pirackie (choć wtedy legalne) składanki z bazaru były dla dzieciaka drogie...

Co do natomiast Twojego kabla to dalej nie widzę specjalnego sensu skoro mi na wieży Philipsa wychodzą idealne ciekie paski:

http://postimg.org/image/66yj3obzn/

Twój kabel lepszych nie zrobi, a do stacji dysków mam XU1541 pod USB. Wieżę i tak ją mam cały czas podłączoną do PC bo używam jej jako wzmacniacza do PC. Ten kabel ma sens tylko w przypadku osób, które już nie posiadają w domu wieży z magnetofonem.

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwca 2013, 13:47 »
mattlsp:
po wczorajszej wizycie na Pixel Heaven zachorowalem na River Raid'a i postanowilem go zgrac z .tap na kasete, pomimo wielokrotnych prob gra sie nie laduje :/

mattlsp:
co moge robic nie tak?

Masz konkretne rozwiązanie problemu, a się kłócisz.
sna:
Hmm tylko ty chyba przepałeś lata 90-te. Człowieku, ty myślisz, że wtedy był taki dostęp do wszystkiego? Przychodziłeś do kumpla ze swoją najnowsza kasetą i on wyciągał swoją i się przegrywało. Tak się robiło bo nawet te pirackie (choć wtedy legalne) składanki z bazaru były dla dzieciaka drogie...

Pamiętam, jak to było. 25.000 za składanke. 50.000 - 80.000 za grę od LK Avalon. Pamiętam łamanie Micrus Copy. Myślisz, że te wskazówki, które Tobie napisałem są wyssane z palca? Nie pisałeś, że masz koncepcję odtwarzania/nagrywania tylko, że masz problem. Masz konkretną odpowiedź to wszystko Tobie nie pasuje. Ze swoim Philipsem wróciłeś do punktu wyjścia.
Jak skorzystałeś z zaproszenia na mój kanał to na pewno zauważyłeś, że nie tylko Ty masz podłączony wzmak do PC. Ja mam dwa i się nie chwalę. Co z tego?
sna:
mi na wieży Philipsa wychodzą idealne ciekie paski:

Jak przy ruchaniu - grubość nie ma znaczenia. Zgraj sobie więcej gierek nie tylko w trybie Turbo, które będą działać lub wrzuć coś na szpulę w postaci czterościeżkowej to pogadamy. Może zaczniesz rozumieć o czym piszesz. Dla mnie koniec dyskusji.

sna

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Czerwca 2013, 13:54 »
remek1983:
Nie pisałeś, że masz koncepcję odtwarzania/nagrywania tylko, że masz problem.

Gdzie napisałem, że mam problem?? Problem miał/ma user mattlsp. Ja od początku jedynie podawałem koncepcje nagrywania wieżą Philips. I tak nagrałem też na kasetę grę Creatures bez turbo i wszystko sie wgrywa idealnie. Nie mówię że Twój kabel jest zły bo na pewno jest dobry, nie rozumiem jednak Twojego negowania z góry wieży Philips. To jest rozwiązanie najprostsze i dostępne od razu bez kombinowania, skręcania kabli, dokupywania kart PCI do komputera, jedynie trzeba mieć magnetofon czy wieżę. I wszystko mi działa z turbo jak i bez. Oczywiście jeżeli ktoś chce mieć laboratoryjną jakość to pewnie lepszy kabel, ale jeżeli chce sobie jak autor tematu nagrać jakąś jedną gierkę to wystarczy chyba wieża.

mattlsp

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Czerwca 2013, 00:40 »
Bardzo dziekuje za tips & tricks, jednakze po wielu probach w roznych kombinacjach z gownianym skutkiem mam dosyc i tutaj zadam ostatnie pytanie:

czy z takim kablem jak w linku ponizej bede mogl posiadajac jedynie c64 i ten kabel podpiac commodorca do PC i ladowac z peceta gry bezposrednio w c64 ???

http://ist.uwaterloo.ca/~schepers/xe1541.html

mam starego kompa z dosem/w95 i portami COM (bo to chyba taki duzy serialowy COM)

PS tudziez uzywajac takiego gowniaka?
http://allegro.pl/adapter-2-in-1-xm1541-xe1541-i3336915264.html