sna:
@mattlsp - Zacznijmy od tego, że jeżeli nagrywasz z formatu TAP to to nie jest w TURBO, więc nie wgrywasz tego przez <-L czy F5 ale wpisując komendę LOAD.
Co takiego? TAP to obraz kasety lub jej części niezależnie od tego w jakim trybie jest nagrana. Dla przykładu TAP może być obrazem polskiej składanki bazarowej, np Waldemara Czajkowskiego z 20-toma grami w trybie TURBO oraz poprzedzające je ABC TURBO + PASKI oraz USTAWIANIE G£OW przy czym przy żadnej z gier nie pokaże się ILLEGAL COPY. Obraz TAP można sklejać dowolnie!
sna:
Ja powyższe kasety nagrywałem wieżą Philipsa. A w starych czasach normalnie przegrywało się kasety od kolegów na chińskim dwu-kaseciaku z bazaru i działało.
Nie wierzę. Jamniki i ich pochodnie trzeba było modyfikować, jeśli chciało się uzyskać powielacz kaset C64 (nie wiem jak innych).
sna:
Jeżeli po napisaniu RUN program się włącza ale zawiesza to wina tego co BlackBox wgrał do pamięci. W takim przypadku należy po wgraniu (przed nie możemy bo turbo nie zadziała), więc po wgraniu najpierw <-Q ta komenda wyłącza funkje black boxa a potem dopiero RUN i teraz już się nic nie zawiesi.
Lista gier niedziałających z BlackBoxami jest długa. ←Q nie odłącza go! Po tej komendzie można go jeszcze ożywić z Basica. Mimo tego, że dałeś ←Q gra i tak może wykonać jego kod zamiast swego.
sna:
Ale wziąłem starą kasetę audio z szafy i teraz na niej nagrywałem to były load errory a na nowych z saturna nie.
To znaczy, że jest gdzieś zagięta, np kiedyś ją wciągało. Ja podobnie jak Raf także używam starych kaset i nie mam z nimi problemów.
mattlsp:
Póki co najbliższe sukcesu są kombinacje z tym adapterem typu kasetka z kablem jack...
sna:
Nagraj może w Turbo (opcja tylko turbo) i potestuj oba ustawienia inverted waveform, a także różne głośności wyjścia liniowego karty dźwiękowej, bo może nagrywasz za głośno lub za cicho.
Wszczep sobie w datasetta interfejs C64S - to tylko dwie wtyczki (DB25 do LPT oraz coś na 5V, np DB15 do portu gier, molex do zasilania HDD czy inne) oraz przełącznik zasilania z mostkiem 2x5V(motor i logika) bez żadnych dodatkowych elementów, a będziesz mógł na taśmę zrzucić co tylko chcesz i to za pierwszym razem bez takiego kombinowania, że to może głośność, a może odwróć falę, a może cholera wie co jeszcze. Możesz sobie zrobić też przejściówkę C64S <-> datasette - bardzo prosta sprawa.