Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: River Raid  (Przeczytany 3469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mattlsp

• Gość
River Raid
« dnia: 17 Czerwca 2013, 02:12 »
Witam!
C64 mam od niedawna, po wczorajszej wizycie na Pixel Heaven zachorowalem na River Raid'a i postanowilem go zgrac z .tap na kasete, pomimo wielokrotnych prob gra sie nie laduje :/... datasette jest ok (sprawdzilem, laduje polska gre Ortotris ktora mam oryginalna kupiona 20 lat temu\"\", .tap tez jest ok - na kompie emulator odpala go. Plik .tap zgralem do .wav Audiotap'em po czym nagralem go na tasme TDK FE niedawno kupionym boomboxem Sony tak wiec tez raczej nie jest zajechany etc.. probowalem stroic glowice z ta tasma w srodku, uzywajac blackboxa. Pomimo wszystkich staran nici.. co moge robic nie tak?
Z gory dziekuje - Maciek

Offline kenji

• Level 5
River Raid
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2013, 06:40 »
Tak szczerze, to wyjeb... magnetofon i zainwestowac w SD2iec. Koszt ok 100zl a komfort pracy o niebo lepszy. Do gierek typu River Raid, Montezuma itp nadaje sie idealnie.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
River Raid
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2013, 06:53 »
Cześć.
Invert waveform ?

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2013, 08:30 »
mattlsp:
po czym nagralem go na tasme TDK FE niedawno kupionym boomboxem Sony

Czekaj... Nagrywałeś te TAPy boomboxem i dziwisz się, że nie idą? Boombox nagrywa sygnał w postaci fali sinusoidalnej, zaś do C64 potrzebna jest fala prostokątna. Nagrywaj przez PTAP pod czystym DOSem. Zaopatrz się w interfejs C64S lub XE1541 - ja na tych dwóch robię co chcę bez większych problemów.
kenji:
Tak szczerze, to wyjeb... magnetofon i zainwestowac w SD2iec.

Spora część ludzi (w tym i ja) lubi patrzeć na to, jak taśma idzie. Dłuższe ładowanie jest bardziej retro. \"\"

Offline kenji

• Level 5
River Raid
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2013, 08:53 »
Nigdy nie zrozumiem tego zboczenia \"\" \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
River Raid
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2013, 08:58 »
remek1983:
Dłuższe ładowanie jest bardziej retro

Podczas dwoch wystaw komputerow ... gdyby nie sd2iec + cartridge z grami to bym sie tam pocial ;)

ale musze przyznac, ze byly osoby ktore domagaly sie tasm - tlumaczylem wtedy ze teraz juz mao kto uzywa tasmy bo sa lepsze rozwiazania \"\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2013, 09:09 »
Ja chcę spróbować jeszcze do portu cassette podłączyć jeszcze dwie rzeczy.
- CD Player, ale ze sterowaniem na pauzę, aby wieloplikówki szły i nie trzeba było trzymać spacji, czyli impuls kiedy silnik staje i impuls kiedy rusza
- ZK142 - mam w eleganckim stanie, super nagrywa, super odtwarza, też trzeba zrobić sterowanie silnika (tam jest na 220V~), nie przyglądałem się tylko parametrom głowic - to by dopiero było ;D

mattlsp

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2013, 10:37 »
remek1983

Dzieki za sugestie aczkolwiek widzialem filmiki, na ktorych ludzie zgrywali te tapy w normalny magnetofon technicsa i datasette widzial pozniej ta gre - stad moje proby na bumboksie. Zreszta przebieg fali prostokatnej jest juz w pliku zrodlowym i troche nie widze w jaki sposob magnetofon mialby przerabiac ja na sinusoide?

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2013, 11:19 »
mattlsp
Kilka spraw:
1. Ten "normalny magnetofon technicsa", to nie pierwszy lepszy kaseciak. Skąd wiesz, że nie był modyfikowany? Boomboxa można zmodyfikować, aby nagrywał prostokąt - z popularnych na tamte lata "jamników" robili powielacze. Co do Technicsów, o których piszesz , to słyszałem o odtwarzaniu w celu zgrania do TAP, ale nie o nagrywaniu nimi TAP na kasetę.
2. Prostokąt z kompa Tobie wyjdzie, ale jak przejdzie przez filtry boomboxa czy innego domowego kaseciaka, to wyjdzie sinus. Fala nie przekształci się w sinus z przejściem jack->kaseta->datasette.
3. Datasette nie wczyta niczego, co zapisze się w sinus i też sam sinusa nie zapisze - taka jest jego logika.

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2013, 11:33 »
I jest jeszcze coś. Domowy kaseciak ma stały cykl fali, zaś w TAP, jak pewnie zauważyłeś chociaż w WAV-PRG ten cykl się zmienia w zależności od tego w jakim systemie jest nagrany dany program (gra). Dla gier oryginalnych cykle te się zmieniają nawet kilkakrotnie podczas całego wczytywania od poziomu normal do "wewnętrznych". Tryb turbo miał różnie w zależności od swego rodzaju około 250 cykli. Wiesz ile ma w sinusie Twój boombox? Wszystko jasne?

Jeszcze ciekawostka dla Ciebie. TAPEIO potrafi rozróżniać cykle i przy zrzucaniu do .T64 od razu wyświetli, co to za odmiana trybu turbo, o ile posiada on nagłówek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
River Raid
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2013, 11:34 »
remek1983:
Datasette nie wczyta niczego, co zapisze się w sinus

alez oczywiscie ze nie, przeciez 74ls14 czyli negator szmita nigdy nie zrobi z sinusa prostokata.

http://www.devili.iki.fi/Computers/Commodore/C2N/Service_Manual/page_17.html#Schemati  c

http://www.youtube.com/watch?v=TfnP--hEPms @ 4:20
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Beda

• Level 3
River Raid
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2013, 12:08 »
Jak tak bardzo chcesz mieć tą grę na kasecie, to najtaniej będzie zainwestować w tak zwany adapter mp3, czyli kasetę z kabelkiem zakończonym jackiem.
Tego vaw z komórki, czy jakiego tam masz playera wgrasz bez problemu na C64 i później zapiszesz na zwykłą kasetę \"\"
Parę C64 i parę innych...

remek1983

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2013, 12:12 »
Raf:
alez oczywiscie ze nie, przeciez 74ls14 czyli negator szmita nigdy nie zrobi z sinusa prostokata.

http://www.devili.iki.fi/Computers/Commodore/C2N/Service_Manual/page_17.html#Schemati c

Tam nie jest przedstawiony tylko odczyt przez AN-6562+74LS14, ale także zapis przez osobny AN-6562, którego napewno boombox nie posiada. Przy tym drugim widać jak wygląda fala zapisywana przez datasette. \"\"

sna

• Gość
River Raid
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwca 2013, 15:05 »
@mattlsp - Zacznijmy od tego, że jeżeli nagrywasz z formatu TAP to to nie jest w TURBO, więc nie wgrywasz tego przez <-L czy F5 ale wpisując komendę LOAD. Może dlatego nic nie wczytuje. Druga sprawa to, że trzeba poeksperymentować z inverted Waveform bo zależnie od magnetofonu ma być to włączone albo nie. Np. u mnie musi być bo inaczej się nie wgrywa, ale twój magnet może mieć odwrotnie.

Teraz chciałbym jednak stanąć trochę w obronie kaset.

kenji:
Tak szczerze, to wyjeb... magnetofon i zainwestowac w SD2iec. Koszt ok 100zl a komfort pracy o niebo lepszy. Do gierek typu River Raid, Montezuma itp nadaje sie idealnie.

kenji:
Nigdy nie zrozumiem tego zboczenia

Ja mam od tygodnia stację dysków a od dziś kabel XU 1541 i oczywiście to wygoda i częściej będę używał stacji dysków ale czasem kasety i tak odpalę dla klimatu. Bo właśnie ja w dzieciństwie nie miałem stacji dysków, tylko kasety i dla mnie to dalej klimat. A jak pokazuje ludziom całe Commodore i wgrywanie z kaset to ludzie głupieją bo takiego czegoś nie widzieli. Dlatego jak jacyś goście do mnie wpadną to wyciągnę kaseciaka a nie 1541.

Jako że kupiłem teraz gołego Commodore bez żadnych kaset (swojego starego niestety kiedyś oddałem kuzynom) to sam sobie porobiłem składanki i River Raid też tam jest:

\"\"

Jak widać nawet kupiłem kolorowe papierki i dobrałem czcionkę ala lata 90-te. Ktoś powie, że to były byle piraty z giełdy a nie oryginały, ale ja takie właśnie pamiętam, bo na takich jechałem jako dzieciak. Oryginał to jakiś tam kupiłem chyba jeden po zmianie ustawy, a niedługo potem miałem już Amigę 500.

Raf:
ale musze przyznac, ze byly osoby ktore domagaly sie tasm - tlumaczylem wtedy ze teraz juz mao kto uzywa tasmy bo sa lepsze rozwiazania

W ten sposób to ja powiem, że mój 4-ro rdzeniowy PC z Geforcem jest lepszym rozwiązaniem niż Commodore bo idzie na nim Wiedźmin 2 w full detalach a nie jakieś River Raid. Czy mam w takim razie wywalić całe Commodore bo są lepsze rozwiązania?

Raf:
Podczas dwoch wystaw komputerow ... gdyby nie sd2iec + cartridge z grami to bym sie tam pocial ;)

Wydaje mi się, że to dlatego, że wyciągacie z szafy jakieś 10-cio letnie kasety na których było coś 5 razy nagrywane i potem są load errory. Ja kupuję NOWE 60 - minut (bo 90 mają cieńszą taśmę). Nowe w folii są np. w Saturnie. Kosztują co prawda 6 zł, można się przerazić bo nie dawno kosztowały 2 zł ale w zamian mam cieniutkie i prościutkie kreski danych. Raz ustawiam na początku głowicę i cała kaseta wgrywa się potem idealnie:

\"\"

Wymieniłem też sobie w magnetofonie pasek napędowy bo miał kłopoty z przewijaniem do przodu (koszt na allegro 3 zł za pasek).

remek1983:
Czekaj... Nagrywałeś te TAPy boomboxem i dziwisz się, że nie idą? Boombox nagrywa sygnał w postaci fali sinusoidalnej, zaś do C64 potrzebna jest fala prostokątna. Nagrywaj przez PTAP pod czystym DOSem.

Ja powyższe kasety nagrywałem wieżą Philipsa. A w starych czasach normalnie przegrywało się kasety od kolegów na chińskim dwu-kaseciaku z bazaru i działało.

Dobra teraz jakie stosuje techniki (które zresztą znalezłem na tym forum):

Format wejściowy TAP: Za pomocą AudioTap robię plik Wav (u mnie z Inverted Waveform) nagrywam. I potem wgrywanie przez komendę LOAD. Długo się wgrywa około 5-10 minut i są obrazki przy wgrywaniu. Tak kiedyś robili oryginały.

Format wejściowy T64 lub PRG: Za pomocą WAW-PRG robi Wavy z ustawieniem "Only Turbo" i u mnie Inverted Waveform. Powstają tak nagrania turbo, jedno wgrywa się około 1,5 minuty i mieści się na stronie kasety 20. Wgrywa to się black boxem przez <-L lub F5.

Aha i bo to może mylić, że kaseta zła, ale to jest napisane w instrukcji BlackBoxa. Jeżeli po napisaniu RUN program się włącza ale zawiesza to wina tego co BlackBox wgrał do pamięci. W takim przypadku należy po wgraniu (przed nie możemy bo turbo nie zadziała), więc po wgraniu najpierw <-Q ta komenda wyłącza funkje black boxa a potem dopiero RUN i teraz już się nic nie zawiesi.

Format wejściowy D64 czyli obrazy dyskietek: Otwieramy dyskietkę programem windowsowym DirMaster. Jeżeli w środku będzie JEDEN plik prg, to możemy go wyeksportować z pliku d64 i nagrać na kasete jak opisałem wyżej. Jeżeli jest więcej plików prg to jest to niestety dyskietka wieloplikowa taka która sobie dogrywa levele w trakcie gry. Tego nie nagramy. Tu możemy się zaopatrzyć jedynie w stację dysków i kabel XU, lub wspomniame SD2IEC.

Na upartego jedyne co możemy zrobić jak koniecznie takiego d64 chcemy na kasecie to w VICE zamontować kartridge Action Replay, zfreezować i nagraż na obraz kasety (to będzie wgrywane przez LOAD mimo, że pisze, że TURBO. Bo to turbo Action Replaya a nie Black Boxa). Jak chcemy do "polskiego" black boxowego turbo to zfreezować ten level do dykietki d64 i wyłuskać z tego d64 plik prg za pomocą wspomnianego Dirmastera. Ja tak zrobiłem z jakimiś levelelami Back to the fucture i Wings. Ale patrzcie na to foto, w latach 90 też tak robili ja jako dzieciak sam miałem takie kasety, tu foto jednego gościa z Tablica.pl, powiększcie sobie i zobaczcie 5 foto od góry:

http://tablica.pl/oferta/commodore-c64-ID3344b.html#4a53d0fc3e

Tak więc reasumując oczywiście stacja dysków jest lepsza i będę używał stacji, szczególnie, że znalazłem w końcu kogoś kto miał do sprzedania dyskietki DD to będe ich miał teraz trochę, ale czasem na pewno odpalę sobie kasety dla klimatu, a na pewno jak wpadną znajomi. Co do SD2IDE to wydaje mi się zupełnie nie naturalna i niezgodna z ideą retro metoda. Dlatego wolałem kupić dyskietki i kabel XU.

Offline mentos

• Level 5
River Raid
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2013, 15:27 »
Zgadzam się z klimatem kaset choć też na zasadzie pokazania komuś, sam zdecydowanie wolę SD2IEC albo karty.

sna:
Raf:
ale musze przyznac, ze byly osoby ktore domagaly sie tasm - tlumaczylem wtedy ze teraz juz mao kto uzywa tasmy bo sa lepsze rozwiazania

W ten sposób to ja powiem, że mój 4-ro rdzeniowy PC z Geforcem jest lepszym rozwiązaniem niż Commodore bo idzie na nim Wiedźmin 2 w full detalach a nie jakieś River Raid. Czy mam w takim razie wywalić całe Commodore bo są lepsze rozwiązania?

celna riposta \"\"

Nie rozumiem tylko tego 5-10 min wgrywania.
Przecież można nagrać od razu w turbo.
Ja tak robiłem i się ładnie wczytywało?
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM