@mattlsp - Zacznijmy od tego, że jeżeli nagrywasz z formatu TAP to to nie jest w TURBO, więc nie wgrywasz tego przez <-L czy F5 ale wpisując komendę LOAD. Może dlatego nic nie wczytuje. Druga sprawa to, że trzeba poeksperymentować z inverted Waveform bo zależnie od magnetofonu ma być to włączone albo nie. Np. u mnie musi być bo inaczej się nie wgrywa, ale twój magnet może mieć odwrotnie.
Teraz chciałbym jednak stanąć trochę w obronie kaset.
kenji:
Tak szczerze, to wyjeb... magnetofon i zainwestowac w SD2iec. Koszt ok 100zl a komfort pracy o niebo lepszy. Do gierek typu River Raid, Montezuma itp nadaje sie idealnie.
kenji:
Nigdy nie zrozumiem tego zboczenia
Ja mam od tygodnia stację dysków a od dziś kabel XU 1541 i oczywiście to wygoda i częściej będę używał stacji dysków ale czasem kasety i tak odpalę dla klimatu. Bo właśnie ja w dzieciństwie nie miałem stacji dysków, tylko kasety i dla mnie to dalej klimat. A jak pokazuje ludziom całe Commodore i wgrywanie z kaset to ludzie głupieją bo takiego czegoś nie widzieli. Dlatego jak jacyś goście do mnie wpadną to wyciągnę kaseciaka a nie 1541.
Jako że kupiłem teraz gołego Commodore bez żadnych kaset (swojego starego niestety kiedyś oddałem kuzynom) to sam sobie porobiłem składanki i River Raid też tam jest:
![\"\" \"\"](\"http://s12.postimg.org/r6qj7rerd/DSCF6429.jpg\")
Jak widać nawet kupiłem kolorowe papierki i dobrałem czcionkę ala lata 90-te. Ktoś powie, że to były byle piraty z giełdy a nie oryginały, ale ja takie właśnie pamiętam, bo na takich jechałem jako dzieciak. Oryginał to jakiś tam kupiłem chyba jeden po zmianie ustawy, a niedługo potem miałem już Amigę 500.
Raf:
ale musze przyznac, ze byly osoby ktore domagaly sie tasm - tlumaczylem wtedy ze teraz juz mao kto uzywa tasmy bo sa lepsze rozwiazania
W ten sposób to ja powiem, że mój 4-ro rdzeniowy PC z Geforcem jest lepszym rozwiązaniem niż Commodore bo idzie na nim Wiedźmin 2 w full detalach a nie jakieś River Raid. Czy mam w takim razie wywalić całe Commodore bo są lepsze rozwiązania?
Raf:
Podczas dwoch wystaw komputerow ... gdyby nie sd2iec + cartridge z grami to bym sie tam pocial
![Mrugnięcie ;)](http://c64power.com/forumng/Smileys/default/wink.gif)
Wydaje mi się, że to dlatego, że wyciągacie z szafy jakieś 10-cio letnie kasety na których było coś 5 razy nagrywane i potem są load errory. Ja kupuję NOWE 60 - minut (bo 90 mają cieńszą taśmę). Nowe w folii są np. w Saturnie. Kosztują co prawda 6 zł, można się przerazić bo nie dawno kosztowały 2 zł ale w zamian mam cieniutkie i prościutkie kreski danych. Raz ustawiam na początku głowicę i cała kaseta wgrywa się potem idealnie:
![\"\" \"\"](\"http://s21.postimg.org/66yj3obzn/DSCF6431_1.jpg\")
Wymieniłem też sobie w magnetofonie pasek napędowy bo miał kłopoty z przewijaniem do przodu (koszt na allegro 3 zł za pasek).
remek1983:
Czekaj... Nagrywałeś te TAPy boomboxem i dziwisz się, że nie idą? Boombox nagrywa sygnał w postaci fali sinusoidalnej, zaś do C64 potrzebna jest fala prostokątna. Nagrywaj przez PTAP pod czystym DOSem.
Ja powyższe kasety nagrywałem wieżą Philipsa. A w starych czasach normalnie przegrywało się kasety od kolegów na chińskim dwu-kaseciaku z bazaru i działało.
Dobra teraz jakie stosuje techniki (które zresztą znalezłem na tym forum):
Format wejściowy TAP: Za pomocą AudioTap robię plik Wav (u mnie z Inverted Waveform) nagrywam. I potem wgrywanie przez komendę LOAD. Długo się wgrywa około 5-10 minut i są obrazki przy wgrywaniu. Tak kiedyś robili oryginały.
Format wejściowy T64 lub PRG: Za pomocą WAW-PRG robi Wavy z ustawieniem "Only Turbo" i u mnie Inverted Waveform. Powstają tak nagrania turbo, jedno wgrywa się około 1,5 minuty i mieści się na stronie kasety 20. Wgrywa to się black boxem przez <-L lub F5.
Aha i bo to może mylić, że kaseta zła, ale to jest napisane w instrukcji BlackBoxa. Jeżeli po napisaniu RUN program się włącza ale zawiesza to wina tego co BlackBox wgrał do pamięci. W takim przypadku należy po wgraniu (przed nie możemy bo turbo nie zadziała), więc po wgraniu najpierw <-Q ta komenda wyłącza funkje black boxa a potem dopiero RUN i teraz już się nic nie zawiesi.
Format wejściowy D64 czyli obrazy dyskietek: Otwieramy dyskietkę programem windowsowym DirMaster. Jeżeli w środku będzie JEDEN plik prg, to możemy go wyeksportować z pliku d64 i nagrać na kasete jak opisałem wyżej. Jeżeli jest więcej plików prg to jest to niestety dyskietka wieloplikowa taka która sobie dogrywa levele w trakcie gry. Tego nie nagramy. Tu możemy się zaopatrzyć jedynie w stację dysków i kabel XU, lub wspomniame SD2IEC.
Na upartego jedyne co możemy zrobić jak koniecznie takiego d64 chcemy na kasecie to w VICE zamontować kartridge Action Replay, zfreezować i nagraż na obraz kasety (to będzie wgrywane przez LOAD mimo, że pisze, że TURBO. Bo to turbo Action Replaya a nie Black Boxa). Jak chcemy do "polskiego" black boxowego turbo to zfreezować ten level do dykietki d64 i wyłuskać z tego d64 plik prg za pomocą wspomnianego Dirmastera. Ja tak zrobiłem z jakimiś levelelami Back to the fucture i Wings. Ale patrzcie na to foto, w latach 90 też tak robili ja jako dzieciak sam miałem takie kasety, tu foto jednego gościa z Tablica.pl, powiększcie sobie i zobaczcie 5 foto od góry:
http://tablica.pl/oferta/commodore-c64-ID3344b.html#4a53d0fc3eTak więc reasumując oczywiście stacja dysków jest lepsza i będę używał stacji, szczególnie, że znalazłem w końcu kogoś kto miał do sprzedania dyskietki DD to będe ich miał teraz trochę, ale czasem na pewno odpalę sobie kasety dla klimatu, a na pewno jak wpadną znajomi. Co do SD2IDE to wydaje mi się zupełnie nie naturalna i niezgodna z ideą retro metoda. Dlatego wolałem kupić dyskietki i kabel XU.