Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak otworzyć zasilacz od C64C ?  (Przeczytany 2617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beda

• Level 3
Jak otworzyć zasilacz od C64C ?
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Lipca 2013, 19:04 »
To, że nie świeci dioda nie oznacza, że C64 nie działa...
Pokombinuj jakiś kabel, żeby go sprawdzić, bo beż podpięcia go, nie można stwierdzić, czy działa, czy nie.
Nie było bezpiecznika, więc ktoś już w nim grzebał, czyli może być uszkodzony...
To, że nawinąłeś drucik nie znaczy, że na 100% jest przejście - też musiałbyś to sprawdzić miernikiem najlepiej na zgaszonym kompie.
Jak napisał StaryMarabut na powyższym linku jest widok gniazdka, więc wtyczka będzie miała te złącza na przeciw tych w gnieździe.
Najlepiej daj zdjęcie multimetru, bo są różne i lepiej widzieć, niż na ślepo kombinować.
Po krótce - jeżeli na obrazku pisze DC, to chodzi o prąd stały i właśnie w taki zakres musisz ustawić miernik w polu z napisem DC i mierzyć na złaczach 5 i którymś GND (1,3 lub3).
Jeżeli pisze AC, to chodzi o napięcie zmienne, więc miernik ustawiasz na pomiar AC i mierzysz na stykach 6 i 7.
Przejście (na bezpieczniku) mierzysz ustawiając miernik na znak diody - sprawdź, czy miernik piska zwierając wpierw jego złącza.

Wpisz w Google zapytanie, jak mierzyć miernikiem i wyskoczy Ci pełno filmów opisowych - może akurat będzie jakiś z twoim typem miernika \"\"
Parę C64 i parę innych...

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Lipca 2013, 19:53 »
Tak łopatologicznie \"\"

\"\"
 Zakres ustaw na DC, prąd stały. Piny we wtyczce nr. 5 i 2.

\"\"
Zakres pomiarowy na AC prąd przemienny. Piny we wtyczce 6 i 7.

Koniecznie nałóż koszulki na piny we wytczce. Są blisko siebie i łatwo o przypadkowe zwarcie.

roton

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Lipca 2013, 21:45 »
Dobra już więcej wiemy...a jeśli chodzi o bezpiecznik to na złączu były jego resztki, czyli pękł jak się spalił zapewne. A odnośnie mierzenia...miernik mam analogowy ze wskazówką ale sprawny, tylko na skalach AC / DC są zakresy 10, 50, 250, 500. Widzę że na zdjęciach wyżej były ustawiane na 200 i na 20 o co to chodzi??? Jutro będę mierzył i napiszę co wyszło.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Lipca 2013, 23:02 »
Zakres ustawia się powyżej  spodziewanego wyniku.
Czyli, spodziewam się wyniku około +5V DC,  ustawiamy zakres pomiarowy na  do  10  lub 20V.
Na mierniku w skali AC mam tylko dwie wartości do wyboru. Do 200 V~ i do 600 V~, ustawiłem 200 V~.
Na Twoim  mierniku, można ustawić:
Dla pomiaru DC - wartość 10.
Dla pomiaru AC - wartość 20.
Tak się domyślam. Nie używałem analoga.

roton

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lipca 2013, 22:57 »
Witaj znów StaryMarabucie!! Nie wiem skąd jesteś ale przyjadę i flachę Ci postawię!! \"\" Słuchaj nauczyłeś mnie korzystać z miernika i dzięki temu ożywiłem swojego C64 chyba...Otóż: na wtyczce było tylko napięcie stałe u mnie ok 4,8V, a przemiennego nie było w ogóle. Więc myślę że zasilacz umarł i pójdzie w kosz ale...zdjąłem pokrywę i zmierzyłem bezpośrednio na 4 wyjściowych przewodach i wszystko jest! Pokazuje stałe 5 i zmienne 10V. Więc zmieniłem cały przewód z wtyczką i na obudowie comoda zaświeciła się dioda power!!! To chyba dobry znak ale nie mam nic więcej...pomóż mi dalej i powiedz jak i czym podłączyć go do TV i sprawdzić czy jest sprawny. Jestem kompletnie zielony i nigdy nie miałem c64 więc podpowiedz co trzeba jeszcze mieć by sprzęt uruchomić i użytkować...wiem że odtwarzacz kaset, joysticki, i pewnie jakieś gry ale prosiłbym o jakieś praktyczne porady! Wiem że wcisnąłem się w niewłaściwy post ale jak już tyle mi pomogłeś to liczę jeszcze na więcej! \"\" Zdrowia!

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Lipca 2013, 00:02 »
Najprostsze rozwiązanie, to mieć kabel antenowy zakończony z jednej strony wtykiem antenowym, a z drugiej zwykłym CINCH.
Łatwo samemu takiego zlutować o ile masz jakiś kabel i te wtyczki (np. kabel z wtykiem antenowym, a z drugiej strony dolutowywujesz wtyk CINCH).
Ostatnio był temat o kablach, więc przejrzyj forum pod tym kątem...

Ostatecznie pozostaje Allegro, ale jak zaczynasz mieć jakieś pojęcie, to bez trudu wylutujesz taki kabel samemu (chyba, że nie masz dostępu do lutownicy) \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Lipca 2013, 02:12 »
No i wtyczki na  kabel antenowy dostaniesz w każdym sklepie elektrycznym.
Jak nie złapiesz obrazu na tv, to będziesz musiał zrobić/kupić kabel kompozytowy lub s-video.
Najszybciej sprawdzisz c64 podłączając kartridz.  Z taśmami to już więcej zabawy jest.
Ps.  Mieszkam pod Warszawą \"\"

roton

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Lipca 2013, 10:42 »
Dzięki wielkie kolegom!!! Beda też mi pomogłeś więc dzięki wielkie naprawdę! StaryMarabucie we wrześniu zaczynam studia na SGSP w Warszawie więc więc będę miał okazję flachę podrzucić\"\" A powiedz czy kablem RF pójdzie??? Mam taki do Pegasusa bo jestem kolekcjonerem tej konsoli ale raz próbowałem podłączyć i nic. Bo z tego co piszecie aby zrobić z kabla antenowego to chyba wyjdzie to samo..popraw jak się mylę.

roton

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Lipca 2013, 10:48 »
A jeszcze jedno bo zapomniałem...czyli C64 można odpalić z kartridżami na których są gry tak?? I wtedy magnetofonu nie trzeba? A na samym magnetofonie i taśmach (bez kart.) też będzie działać?

roton

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Lipca 2013, 13:15 »
Słuchajcie udało się!!! Kupiłem 3m najlepszego kabla antenowego i najlepsze grube wtyczki TV i Czincz i oczom moim ukazał się piękny niebieski ekran powitalny C64 na kanale w TV chyba C36. Tylko dzięki Wam więc ogromnie jestem wdzięczny! Pozdrawiam!

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Lipca 2013, 14:18 »
\"\"
Wiekszość growych składanek, czyli około 20 gier na jednej taśmie,   nagrana jest w systemie turbo.
Wymagają do wygodnej zabawy kartridza z tym systemem i programem do ustawiania skosu głowicy magnetofonu. Lub oddzielnych taśm, z tymi program, np: ABC turbo i Head Fit.
Jak kupisz kasetę oryginalną, jedna gra na taśmie , to ładujesz bez kartridza.  Ale nie masz gwarancji, że program zaladuje się bez Load error, z powodu źle ustawionej głowicy.
Z kartridzem jest pościej, wtykasz, uruchamiasz, grasz.

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Lipca 2013, 22:36 »
Lutowałeś ten kabel, czy miałeś na śrubki te wtyczki wtyczki ??
Jak lutowałeś, to może małymi kroczkami dojdziesz do zmontowania sobie SD2IEC \"\"
Wtedy skończą się kombinacje z głowicą i dodatkowym osprzętem (nic nie jest potrzebne, aby układ działał).

roton

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Lipca 2013, 13:43 »
Kupiłem takie dość dobre metalowe wtyczki zakręcane ale lutowałem przewody wewnątrz. Wiecie kompletnie jestem zielony ale jutro w pracy prześledzę forum i dowiem się więcej bo zainteresował mnie temat SD2IEC choć to pewnie można kupić bo widziałem że na Allegro jest. W zasadzie temat Commodore w ogóle mnie nie interesował dopóki takiego cuda nie dostałem...ale fascynują mnie takie wiekowe sprzęty i chyba będzie nowa pasja! No ja już tu nie będę zaśmiecał forum bo temat dotyczy zasilacza ale pytania na moje inne odpowiedzi będę szukał już sam! Dzięki wielkie na razie za pomoc! Pozdrawiam!

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Lipca 2013, 14:43 »
SD2IEC jest spokojnie do ogarnięcia, szczególnie, że jest sporo tematów na ten temat i małymi kroczkami można sobie samemu z tym poradzić.
http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=8&topic=3616
http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?t=616&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight =&sid=ff5e1143952f8aae7d62ef8942a2c89e
To dwa główne tematy na ten temat.

Sam byłem praktycznie laikiem ( i dalej jestem) w tym temacie, a dałem jakoś radę \"\"

Dobra, koniec OT + jak co, to pytaj w odpowiednich tematach, lub załóż swój.
Jak masz kasę i nie umiesz/lubisz kombinować, to oczywiście możesz kupić gotowca, ale to już nie ta frajda, jak samemu coś się stworzy \"\"

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Lipca 2013, 18:27 »
Nowe wersje na allegro C64 z zasilaczem są bardzo tanie i masz spokój. Kup a bedziesz miał i zapasowego C64 i zasilacz.