Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Najprzydatniesjze modyfikacje/addony sprzętowe  (Przeczytany 3145 razy)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Najprzydatniesjze modyfikacje/addony sprzętowe
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Listopada 2014, 16:16 »
Tez to polutowałem,dual SIDa, ale nie chce działać.
Podziel się schematem.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Listopada 2014, 16:24 »
StaryMarabut:
ale nie chce działać.

dekoder adresu masz nie w tym miejscu ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Listopada 2014, 16:32 »
Sprawdzimy\"\"
W tym wypadku trochę się pospieszyłem. I takie są efekty.

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Listopada 2014, 16:33 »
kisiel: oczywiście że ultimate ma full bezsensownych opcji, a np. transmisji danych pc > c64 po usb nie ma (chyba że o czymś nie wiem, dawno nie byłem na stronie projektu).
Dla mnie to jest zamiennik stacji dysków + hdd i tylko to mnie interesuje w nim. Reszta to zbytki. bluREU oglądnąłem raz (bo chciałem kolegom zaimponować, że C64 też może), z reszty nie korzystałem.

Wiesz dobrze, że dla mnie ideałem byłaby nowa płyta w formacie itx, z cyfrowym wyjściem obrazu, z wyprowadzonym audio. Szczytem marzeń ultimate czy ten Twój klon 1541 i możliwością dalszego upgrade o np. reu, drugiego sida itd itp dla koneserów powiedzmy.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Listopada 2014, 17:55 »
Każdemu podle potrzeb. Ultimate ma spory potencjał którego większość użytkowników nie wykorzystuje.

Dla mnie wszystkie opcje związane z tape extenderem są zajebiste, i bardzo często z nich korzystam, podobnie jak z emulacji REU.
Kolejna rzecz - obrazy cartów. Jak ktoś wykorzystuje tylko obraz AR to pewnie że tego nie doceni. Ja mam na SD katalog z obrazami CRT cartów gier i często włączam je Maksowi \"\"
Ultimate Audio Module jest kolejnym dodatkiem o dużym, acz niewykorzystanym potencjale.

A największy potencjał Ultimate to ogromna baza użytkowników. Co w pewnym momencie prawdopodobnie spowoduje, że zostanie uznany za opcję "stock+" i ludzie zaczną go sami oprogramowywać. W sumie już to się zaczęło. Pamiętacie toolsy wykorzystujące dodatkową pamięć ARa? Niby nie było to masowo wykorzystywane, ale powstało kilka świetnych narzędzi. To jest IMHO ten kierunek.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Listopada 2014, 18:13 »
trudno się z tym nie zgodzić, przy takiej ilości dobrych koderów mających tak skomplikowany wynalazek aż dziw bierze że pomimo otwartych źródeł tak mało cukru w cukrze.
BTW ostatnio "widziałem" kopier SD <=> USB na Ultimate'a to co normalnie dałoby się zrobić w pięć minut to coś robi w kilka godzin.... to czego właśnie nie rozumiem.
kenji:
a np. transmisji danych pc > c64 po usb

ale był kabelek ethernetowy w wersji I ...na ten przykład, co sobie ludzie chwalili.
wackee:
że zostanie uznany za opcję "stock+"

Ultimate I lub II lub III .... ? :P To tak jak z rozwiązaniami na PC pewne rzeczy nie da się oprogramować tak szybko odchodzą.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Listopada 2014, 18:32 »
Ciekawe, ze jeszcze nie padl po drodze Chameleon. Pamietam, ze po przesiadce na Ultimate brakowalo mi tego dodatkowego wyjscia Video.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Listopada 2014, 18:42 »
F7sus4:
Ciekawe, ze jeszcze nie padl po drodze Chameleon.

no bo to trudno stwierdzić czy to Ch jest podłączony do c64 i rozszerza jego możliwości... czy to c64 jest podłączone do Ch robiąc za klawiaturę.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Listopada 2014, 19:27 »
Kisiel:
no bo to trudno stwierdzić czy to Ch jest podłączony do c64 i rozszerza jego możliwości... czy to c64 jest podłączone do Ch robiąc za klawiaturę.

Strzał w sedno \"\"

Kisiel:
Ultimate I lub II lub III .... ? :P To tak jak z rozwiązaniami na PC pewne rzeczy nie da się oprogramować tak szybko odchodzą.

Chyba przesadzasz. UI ma 6 lat, UII już 4. Ja jakoś nie wierzę, że przy tym tempie aktualizowania firmware Gideona stać będzie na V3 \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Listopada 2014, 19:36 »
oj będzie, dla porównania taki przydatny mod do poprawy dźwięku, obrazu (AEC) to jest evergreen... dlatego że nie wymaga oprogramowania ze strony userów. Nauczony tym prostym faktem wymyśliłem TDC i przycisk TURBO.
IMO wielkiego feedbacku dla Ultimate'a nie będzie z powodu lenistwa i braku kompatybilności z oryginalnym C64.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Listopada 2014, 19:39 »
No ale jak na razie Ultimate pod względem popularności przebija TDC i AEC (nie wiem nawet co to jest), więc to chyba przeczy Twojej teorii \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Listopada 2014, 19:41 »
no raczej mylisz fakty ludzie nie kupują Ultimate;a dla pierdzącego SID'a... no chyba że Ty a to przepraszam... tylko dla EMULACJI STACJI.
AEC to jest to co widzisz jako prążki pionowe na ekranie, taki sygnał który komuś udało się wyeliminować.
TDC to nie projekt na zdobycie popularności tylko na pokonanie rekordu w kręceniu płyty.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Listopada 2014, 20:18 »
Kisiel, Ty tak formułujesz swoje myśli że ciężko zrozumieć o co Ci chodzi. Jesteś pod tym względem ideałem stereotypu inżyniera ;)

Nie wiem co Ty rozumiesz jako feedback.
W moim rozumieniu (informacja zwrotna, popyt ze strony użytkowników) 1541U > TDC > AECfixer (?).
Nie zrozumiałem też zdania braku kompatybilności 1541U z oryginalnym C64 (?).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Listopada 2014, 20:44 »
no to bez skrótów na szybko ze skrótami, Ultimate najlepszy sprzęt do C64, z bajerami które są gniotami. Temat topiku to najlepsze addony nie najpopulaniejsze, więc uważam że wynalazki usprawniające c64 obraz dzwięk to jest to czego brakuje komercyjnym rozwiązaniom.
Co do feedbacku ze strony użytkowników.. TDC nadal chcą ludzie kupić co jakiś czas mam pytanie o to więc kiedyś ożyją te moduły... bez TDC nie powstałby UK1541.. bo Ultimate nie jest zgodny z płytą c64 ;)  

PS. ostatnio Gideon usuwał bug'a z krzakami... czy usunął już bug'a z c128 i trybem 2Mhz ?

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Listopada 2014, 21:29 »
OK dzięki za napisanie po ludzku ;)

"Najlepsze addony" zgadzam się, tylko w mojej definicji to jest trochę tak, na realne użytkowanie sprzętu AD2014:

- bez 2MHz da się żyć bez cierpienia
- bez usunięcia przydźwięku na wyjściu z SIDa da się żyć bez cierpienia
- bez "AEC fixer" da się żyć bez cierpienia
- bez 1541U lub klona tzn. bez możliwości korzystania z softu w erze padających dysków, z transferem bardziej uciążliwym niż pendrive/kartaSD - NIE DA SIĘ \"\"

I z tego punktu widzenia 1541U (*lub klon*) jest NAJLEPSZYM addonem, ponieważ odpowiada na NAJWAŻNIEJSZĄ z potrzeb - komputer bez dostępu do softu, nawet z 2MHz i idealnym obrazem/dźwiękiem niewiele jest wart \"\"