Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dobre wieści dla SD2IEC'owców ?  (Przeczytany 12136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cobra of Samar

• Gość
Dobre wieści dla SD2IEC'owców ?
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Stycznia 2015, 09:10 »
Skull. Jesteś wielki. Kiedy będzie dostępne?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Stycznia 2015, 22:13 »
Jest na CSDB \"\"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Stycznia 2015, 12:31 »
no niestety falstart, ściągnijcie jeszcze raz - poprzednia wersja ma bug z uruchamianiem innych programów.

http://csdb.dk/release/?id=136173

opis możliwości sdbrowse jest na stronie.

Z najważniejszych zalet - których nie znajdziecie w innych programach tego typu to,
- zaimplementowane programiki do przerzutu obrazów na realne dyskietki, oraz w drugą stronę! (implementacja modułów JADa)
- obsługa długich nazw (standardowo sd2iec umożliwia max 16 znaków, większe skraca), nazwy po prostu bierze bezpośrednio z sektorów katalogu FAT na karcie SD
- elastyczność w korzystaniu z obrazów *.d64 - czyli można kopiować na nie, z nich, z obrazu do obrazu, no i oczywiście do/z innych katalogów, oraz innych urządzeń - np. zanim zgramy sobie na prawdziwą dyskietkę może sobie najpierw zmodyfikować po swojemu obraz d64.
Wbrew pozorom miałem z tym ostry zgryz gdyż nie można standardowo kopiować kanałami  między np. obrazem d64 a innym katalogiem z karty SD  (mowa o plikach większy niż bufor pamięci w c64), gdyż przejście do obrazu d64 zamyka wszystkie otwarte kanały - i kontynuacja transmisji nie jest dostępna.
Potrzebne tu było aż kilka oddzielnych procedur kopiowania - mieszania trybów c64 z bezpośrednim dostępem do karty SD - a co za tym idzie obsługa systemu klastrów/sektorów fat32/16.
- dodana prosta przeglądarka do do popularnych plików graficznych, oraz plików typu tekstowego
- interfejs programu wcale nie pracuje na trybie tekstowym - wszystkie literki są rysowane na bitmapie
- program ma dwa panele, ale z niezależną ścieżką. Czyli, gdy pracujemy na obu panelach na tym samym urządzeniu (np. sd2iec), to utrzymuje dwa oddzielne wirtualne stany urządzenia - inaczej panele wyświetlałyby cały czas to samo - i tez nie jest to proste zwłaszcza w pracy z otwartymi obrazami d64.
- ma softwaer'ową obsługę Jiffy, czyli wszystkie operacje na sd2iec działają  na prawdę przyzwoicie i to bez wymiany romu w c64.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Stycznia 2015, 13:00 »
obejrzalem pobieznie filmik-demo, szacun! ;)

bedzie jakis open source?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Stycznia 2015, 14:14 »
Skull: +1 (x64)

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Stycznia 2015, 14:55 »
Potestowałem, super! Gratulacje \"\"
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Stycznia 2015, 23:14 »
Jeszcze pytanka \"\"

1. Do czego służą litery napędów A, B do wyboru w menu?
2. W nowej paczce są teraz dwa pliki si oraz sdb. Do czego służy ten pierwszy? (poza oczywiście faktem uruchomienia docelowej aplikacji)
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline jad

• Level 3
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Stycznia 2015, 08:58 »
Skull, kawał świetnie wykonanej roboty. No i dzięki za dzięki \"\"

Przy okazji, czy to pisanie po sektorach karty sd jest bezpieczne? FAT się nie posypie?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Stycznia 2015, 10:03 »
bezpiecznie,
bo za zapis się nie zabierałem - tylko odczyt \"\" , zapis jest realizowany przez sam sd2iec
a więc jak "coś" to do niego pretensje \"\"

elroy
A= napęd numer 10, B = 11
SI to tylko loader, dla tych którzy nie mają dopalaczy w postaci cartridge lub innego romu w c64
żeby szybko wgrać główny program.
W sumie to oddzielnym wątku SM pisze o wgrywaniu fibra spod F5 dla Jiffydosowców- wystarczy zmienić nazwę z si na fi i będzie wgrywać SDbrowse

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Stycznia 2015, 15:13 »
Dzięki, poprzednia wersja jaką używałem 0.47 lubiła się czasem powiesić... teraz używam 0.4ED już z godzinę i jest dobrze! \"\"
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Stycznia 2015, 15:46 »
tak, jeśli chodzi o stabilność, poprawność, transmisję to od 0.47 dzieli przepaść - dlatego nawet odważyłem się opublikować na csdb.

Kodu też nie zamierzam chować - jak ktoś chce to niech się zgłosi.

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Stycznia 2015, 16:44 »
Skull:
Kodu też nie zamierzam chować - jak ktoś chce to niech się zgłosi.

Wysłałem Ci wiadomość email, chciałbym sobie pooglądać od środka \"\"
Drugi dzień testów i na tą chwilę ZERO problemów wszystko się robi jak powinno!
Pożyteczna aplikacja jak dla mnie. DZIĘKI!
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline Jacques

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lutego 2015, 10:13 »
Zapowiada się świetnie, wieczorem potestuję.
A czy program wspiera odczyt z D71, D81, M2I?
Są one bardzo ważne z wiadomych powodów, jest dużo softu w M2I, a D71, D81 w wielu przypadkach umożliwiają uniknięcie żonglerki obrazami i są bardzo pożytyczne ;)

Offline Jacques

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Lutego 2015, 22:50 »
Pobawiłem się (i nadal się bawię), naprawdę fajne narzędzie do współpracy z SD2IEC. M2I, D71, D81 - wszystko działa i ogromne podziękowania za długie nazwy plików \"\"

Jedna prośba: czy dałoby się usunąć tę "błyskotekę" na ramce ekranu przy odczytywaniu zawartości katalogu? Bo oprócz efektu wizualnego aż się to na głośniki przenosi \"\"

EDIT:
Pierwsza niekompatybilność, nie uruchamia się poprawnie binarka z Barbarian (P00 o rozmiarze 42088 B) - tak przy uruchamianiu SDB z JiffyDOS czy Finalem III.
Podczas gdy spod innych programów niż SDB uruchamia się bez problemu.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Lutego 2015, 08:17 »
Jacques
podeślij mi ten plik na maila.