Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Regulamin działu BAZAR  (Przeczytany 783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Regulamin działu BAZAR
« dnia: 19 Marca 2013, 21:57 »
Może czas zacząć porządkować pewne sprawy które dotyczą wystawiania sprzętu na bazarku.
Moje propozycje:
- nie jesteś posiadaczem fanta nie wystawiasz ogłoszenia/oferty (to nie jest oczywiste, ale wyłudzić kasę każdy potrafi),
- wstawienie linka do obcego portalu aukcyjnego = skasowanie ogłoszenia (Amibay rule) ale można zawsze podać że takie ogłoszenie istnieje.
- oferta z ceną lub do dogadania się, chociaż wydaje mi sie że uczciwsze jest podanie ceny.
- pełny opis przedmiotu, łacznie ze zdjęciami (jak się da) oraz stanem technicznym.
- zamykanie wątku oferty przez sprzedawce? moderatora? czas ogłoszenia?

idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2013, 09:19 »
Kisiel:
- wstawienie linka do obcego portalu aukcyjnego = skasowanie ogłoszenia (Amibay rule) ale można zawsze podać że takie ogłoszenie istnieje.

Dla mnie to średni pomysł. W/g mnie nie przesadzajmy że wrzucenie tutaj linka w jednym poście to niewiadomo jaki spam i jakaś makabryczna agitacja. Z mojego punktu widzenia wykorzystanie alle daje przede wszystkim namiastkę dwustronnego zabezpieczenia ewentualnej transakcji, czego pośrednictwo typu amibay niestety nie daje. Wymiany tylko oparte na zaufaniu że jesteśmy uczestnikami forum bezpieczeństwa nie daje i jest tu kilka wątków które to potwierdzają w/g mnie.
I oczywiście że nie jestem tutaj obiektywny \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2013, 09:27 »
wackee:
I oczywiście że nie jestem tutaj obiektywny

Wiedziałem, że Ciebie to dotyczy ale z punktu widzenia usera forum dla mnie wrzucanie linków do aukcji w dziale bazar to spamowanie (bo może jeszcze jakiś kolekcjoner się nawinie do aukcji) zamiast merytoryki (co się sprzedaje) wysyłasz klientów na berdyczów generujac liczbę wejść na aukcję. To prawda że Amibay nie gwarantuje powodzenia transakcji ale allegro też tego nie gwarantuje, tyle że udziela pomocy w przypadku oszustwa (idź Pan na policję a my zablokujemy konto). W c64power brak feedbacków tak jak jest w Allegro, Amibay na podstawie któych można przypuszczać że gościu jest uczciwy.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hsimpson

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2013, 09:51 »
Sprawa regulaminu bezsprzecznie wymaga uregulowania.
Myślę, że wstawianie linków do aukcji (tablicy, itp) nie jest złe samo w sobie.

Proponuję oznaczenia do tematu bazarowego:
- sprzedam
[K] - kupię
[S-Z] - sprzedam ogłoszenie zewnętrzne

Ogłoszenie sprzedaży (lokalne) powinno zawierać:
- cenę do zapłacenia lub cena wywoławcza jeśli ma to być licytacja
- jeśli licytacja, to musi być jawna w wątku forum i musi być określony czas zakończenia
- pełny opis przedmiotu, zdjęcia i stan techniczny
- koszt przesyłki lub/i możliwość odbioru osobistego (lokalizacja)

Zasady przy sprzedaży:
- sprzedający musi być właścicielem tego co sprzedaje.
- po zakończeniu sprzedaży/kupna wątek powinien być zamykany przez moderatora

Pozostałe linki powinny trafiać wyłącznie (bądź też powinny być przesuwane) do wątku "Ciekawostki aukcyjne".

Offline wackee

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2013, 10:19 »
Kisiel:
(bo może jeszcze jakiś kolekcjoner się nawinie do aukcji)

Z rzeczy których się pozbywałem w ostatnich kilku miesiącach na palcach jednej ręki policzę osoby z forum które coś ostatecznie kupiły, także motyw wyżej jest mocno przesadzony. Za to dogadywanie się na boku oraz "daj znać jak będziesz miał coś nowego" mam cały czas \"\"

To prawda że Amibay nie gwarantuje powodzenia transakcji ale allegro też tego nie gwarantuje, tyle że udziela pomocy w przypadku oszustwa (idź Pan na policję a my zablokujemy konto).

Mi bardziej chodzi o zabezpieczenie płatności, po której zostaje ślad. Największym stresem podczas transakcji typu Amibay czy to co proponujesz pozostaje kto komu kiedy i jak wysyła pieniądze.

Oczywiście, jeżeli coś się zmieni, to się dostosuję, pozostanie wątek ciekawostek aukcyjnych, wrzucę sobie linka do profilu na allegro w stopkę - nie ma problemu. Natomiast moje zdanie jest takie, że robimy wielki szum tylko dlatego że w ostatnich dniach zdarzył się jeden problematyczny wątek. To tak jakby zakazać wyrobu noży kuchennych bo ktoś kiedyś się skaleczył.

Offline hsimpson

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2013, 10:25 »
wackee:
Natomiast moje zdanie jest takie, że robimy wielki szum tylko dlatego że w ostatnich dniach zdarzył się jeden problematyczny wątek.

Być może, że robimy za duży szum, ale IMO powinniśmy uregulować sprawę regulaminu. Wtedy nie będzie niejasności, bo jest regulamin.

Offline Kisiel

• Level 7
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2013, 15:08 »
wackee:
Z rzeczy których się pozbywałem w ostatnich kilku miesiącach na palcach jednej ręki policzę osoby z forum które coś ostatecznie kupiły, także motyw wyżej jest mocno przesadzony. Za to dogadywanie się na boku oraz "daj znać jak będziesz miał coś nowego" mam cały czas

Oj Wacku Wacku, to że sprzedałeś więcej na Allegro niż tutaj to chyba oczywiste ale to też rodzi pytanie po co więc to parcie na Bazar ;)
Może zgodzisz się ze stwierdzeniem że C64Power to nie Allegro?
Więc może rozdzielimy sprzedaż dla licytujących => A oraz dla kolekcjonerów =>C64.
Oczywiście zaraz usłyszę pewnie od Jericho opowieści o złym wuju Carrionie itp.
Prawda. Jak narazie to pernamentnie jest burdel w dziale Bazar i nie widzę różnicy pomiędzy działem Bazar a gazetą Anonse i Allegro poza jednym Bazar jest darmo a sklep C64power nie. Nie chciałbym aby się to skończyło wiadomo czym i wiadomo dla czego.
Jeżeli uważacie że wprowadzenie opłat za umieszczanie anonsów w dziale Bazar jest sensowne jestem kategorycznie ZA. Skończy się pisanie bzdur Dragonskiego i Doriana Grey'a 3D.

Co do bezpieczeństwa zakupu:
1. Zerowanie uprawnień wszystkich użytkowników C64power którzy chcą zostać sprzedawcami.
2. Wysyłka przelewem 1 PLN na konto Kenji/Raf.
3. Aktywacja konta sprzedawcy z potwierdzeniem adresu zamieszkania.
Sprawy oszustw meldujemy Policji oraz na forum
No i kurwa wymyślcie lepszy sposób ;)

Offline F7sus4

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2013, 15:27 »
Wrzucanie linkow do Allegro na C64Power mija sie z celem:
- Kupujacy z C64Power i tak przegladaja Allegro
- Vice versa: Rozsylanie linkow do aukcji prowokuje "dogadana" sprzedaz poza Allegro (a pozniej w powodzie odwolania: "Przepraszam, sprzet zostal uszkodzony")

\"\"

Offline wegi

• Level 7
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2013, 15:34 »
Dla mnie może zostać ten bazar jaki jest zawsze można ocenić, czy warto się podniecać klamotem który do niczego się nie zda.

Dragonsky to ten co od dwóch lat sprzedaje te same C64 z połamanymi "zębami"? Co to ich nie otwierał i prawdopodobnie wiele w nich sprawnego? \"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wackee

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2013, 16:52 »
Kisiel:
rodzi pytanie po co więc to parcie na Bazar ;)

Z wielu względów, niektóre możesz poznać czytając te wątki:
http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=7&topic=5530
http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=7&topic=5546

U mnie "dogadana sprzedaż" nigdy nie polega na "sprzęt został uszkodzony". Jedynie na zamknięciu aukcji jeżeli nie było ofert, lub na umożliwieniu przelicytowania i zamknięciu od ręki. Robię tak czasem dla ludzi z forum lub ze sceny, dlatego że w mojej głowie "community" > "rynek".
Co do pobudek regulowania zawartości bazaru - odnoszę nieodparte wrażenie że nie do końca są to pobudki mające na celu "dobro" ogółu... obym się sromotnie mylił.

PS. A burdel to jest w każdym podforum i jakoś nikomu zbytnio nie zależy żeby coś sprzątać, ciekawe dlaczego... bo od tego są fora żeby pisać? ;)

Offline Kisiel

• Level 7
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2013, 19:09 »
wackee:
odnoszę nieodparte wrażenie że nie do końca są to pobudki mające na celu "dobro" ogółu... obym się sromotnie mylił.

Używasz argumentu posłańca, tonący brzytko się chwyta.
Po to jest ten wątek aby to przedyskutować, zauważ że żaden z moderatorów nie zajął jeszcze stanowiska. Ja przedstawiłem swoje racje za, sposób rozwiązania problemów jakie poruszyłeś i jest możliwość że zostaną one zaakceptowane przez mgr Raf'a.
Ponieważ jest możliwość że znajdzie czas na to, skończą się wypady ulicy na wrzucenie linka które i tak nic nie wnoszą bo KOLESIE NIE SĄ ZAINTERESOWANI C64 tylko zarobieniem paru złotych na "kultowych kolekcjonerach"
Mam nadzieję że przetarłeś pixy i mnie teraz rozumiesz \"\"
A jak nie rozumisz to zobacz sobie liczbę tematów w jakich biorą udział Sprzedawcy Uliczni ( w histori/zakładce usera)

Offline wackee

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2013, 19:20 »
Obyśmy tylko o tym dyskutowali, a nie była to jednostronna decyzja ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2013, 15:56 »
Kisiel:
- nie jesteś posiadaczem fanta nie wystawiasz ogłoszenia/oferty (to nie jest oczywiste, ale wyłudzić kasę każdy potrafi),

Postulat sluszny, ale jak to zweryfikujesz?

Kisiel:
wstawienie linka do obcego portalu aukcyjnego = skasowanie ogłoszenia (Amibay rule) ale można zawsze podać że takie ogłoszenie istnieje.

C64Power poki co nie jest "targiem" wiec ten zapis jest moim zdaniem w tym momencie hm.. martwy, bo sobie ja wiem.. w ciekawostkach aukcyjnych moze wtedy swoja aukcje pchnac jako "ciekawostke' albo poprosic kolege i juz ;)

Kisiel:
pełny opis przedmiotu, łacznie ze zdjęciami (jak się da) oraz stanem technicznym.

ku temu sie sklaniam w rozciaglosci

Kisiel:
- zamykanie wątku oferty przez sprzedawce? moderatora? czas ogłoszenia?

ogloszen nie zamierzam usuwac - uwazam ze archiwum ogloszen to przydatna rzecz, natomiast co do zamykania watkow - czy jest to naprawde konieczne?

hsimpson:
- sprzedam[K] - kupię[S-Z] - sprzedam ogłoszenie zewnętrzne

usciclislbym to do np [S-allegro] czy [S-tablica] ;)

Czekam na Wasze dalsze uwagi

PS. kilka nic nie wnoszacych postow poszlo do smietnika
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marca 2013, 22:34 »
Raf:
Postulat sluszny, ale jak to zweryfikujesz?

W tej zasadzie chodzi o to aby nie było sprzedaży "rodzinnej" czyli:
Mam na sprzedaż C65 od kolegi, ja tutaj jestem tylko pośrednikiem, nie biorę odpowiedzialności jakby co.
Chyba proste?
Co do umieszczania linków, zauważ że spamowanie polega na umieszczaniu linków, każdy bot tak robi, no i przyjżyj się "reklamom" ludzi którzy nie mają nic wspólnego z c64 poza chęcią uzyskania wyższej ceny za sprzęt znaleziony na śmietniku/bazarku. Kenji takiego "spamowca" usunął z forum.

No i ja jestem za weryfikacją sprzedawców za pomocą P&P , przelew & potwierdznie... jeśli miałoby to być bezpieczne dla wszystkich kupujących.
Jak sie chce to można \"\"

Offline hsimpson

• Level 6
Regulamin działu BAZAR
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwietnia 2013, 13:26 »
Raf:
Czekam na Wasze dalsze uwagi

Przydałoby się zebrać propozycje (aktualne i poprzednie V-12) w formie pełnego tekstu regulaminu, żeby byłoby nad czym dyskutować.