Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: UgotowanyKisiel aka UK1541  (Przeczytany 21145 razy)

Offline hobocti77x

• Level 5
UgotowanyKisiel aka UK1541
« Odpowiedź #555 dnia: 26 Stycznia 2015, 13:37 »
Johnny:
A obraz dysku to niby jakie ma rozszerzenie jak nie .d64?

*.g64 i aby odpalić wszystkie programy to właśnie taki format musi być obsługiwany

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #556 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:06 »
hobocti77x
No ok rozumiem, UK1541 nie supportuje w tej chwili *.g64, ale *.d64 to jest format obrazu dyskietki. I o ile wszystko dobrze rozumiem to UK1541 odpala wszystkie pliki z tym roszerzeniem, także wszystkie te gry i programy, które wrzucę sobie w D64 będą śmigać. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #557 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:41 »
a obsługa GCR jest łatwiejsza bo nie musisz konvertować strumienia z BIN na GCR.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #558 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:53 »
Johnny
Format d64 nie jest obrazem dyskietki, a jedynie odwzorowaniem  standardowego systemu sektorów na dyskietce. Nie  zawiera  niestandardowych danych które mogą znajdować się na prawdziwej dyskietce ( takie informacje zawiera tylko format G64 )więc możesz zapomnieć o programach (grach) zabezpieczonych np. niestandardową długością sektorów, zapisami między ścieżkami,danymi miedzy sektorami  itd.
Takie cuda tylko z g64.\"\"

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #559 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:58 »
Kisiel Czyli tak bardziej łopatologicznie... .d64 jest obrazem binarnym, który musi zostać przekonwertowany na GCR, żeby Commodorek go odpalił? A .g64 poszedł by prosto bez konwersji (GCR) i dlatego chcesz zrobić w UK support dla .g64? Ok, ale pomijając to wszystko... Zależy mi na odpalaniu D64, bo jest dużo gier i programów, które chciałbym odpalić u siebie bez prawdziwej stacji. UK1541 to zapewnia?

hobocti77x Ja Cię rozumiem, że nie wszystko da rade wrzucić na D64, żeby działało i dlatego przydało by się jeszcze G64. Moje stwierdzenie, że .d64 jest obrazem dyskietki wzięło się stąd, że nigdzie mi nic innego nie wygooglowało i nawet programy typu VICE używają tego określenia. Ale sam fakt, że UK odpali wszystko co jest w D64 jest prawdziwy, tak?
P.S. Mi wystarczy, że mi to odpali, bo jak narazie, to mam 7 gier na cartcie, trochę więcej na kasecie, ale chciałbym więcej i również odpalić te trochę lepsze tytuły z D64 i pewne programy, nie ukrywam, że muzyczne, które w D64 mozna pobrać z neta.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #560 dnia: 26 Stycznia 2015, 18:47 »
hobocti77x:
Format d64 nie jest obrazem dyskietki,

Jest, zapisem sektorów dyskietki. odzwierciedla format dyskietki 5,25.
Dlatego 99,8% plików na c64 to obrazy d64 i prg.
A reszta gierek albo jest skrakowana albo będzie , dostępna ... w formacie d64.
Dla kolekcjonerów szufladowych jest to bardzo ważny format !

@Johnny,

Jedno pytanie, Czy na 100% nie masz raka ?
Myślę że ja znam odpowiedź na Twoje pytanie ale udzieli ją osoba która się zajmuje testowaniem gier. Ja nie testuje gier.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

roody

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:02 »
Cze.
Poproszę o dopisanie do listy.
Chętnie kupie to cudo.
Dzięx!

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:09 »
Kisiel
To pojechałeś... Jeżeli powiedziałbym Ci, że mam nie zrobiłoby Ci się głupio? A tak na serio to żaden z nas nie może mieć na daną chwilę pewności, że raka nie ma. Żeby nie było, nie życzę tego najgorszemu wrogowi \"\"

Co do samego tematu... jestem świeżakiem w temacie i na niektóre nurtujące mnie pytania nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi. Jakaś część użytkowników na tym forum zwyczajnie nie chce odpowiedzieć takiemu laikowi na pytanie mimo tego, że taką wiedzę posiada. Stąd moje niepotrzebne drążenie tematu. Lepiej odpowiadać wymijająco czy odpowiedzieć wprost i zamknąć temat? Nie od razu każdy był taki mądry, mam jeszcze czas na naukę. "Zapomniał wół jak cielęciem był" \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #563 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:20 »
hobocti77x:
Takie cuda tylko z g64

zaproponuj jakis software, ktory koniecznie wymaga g64
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #564 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:33 »
Raf
Np. korzystające z tych metod.
http://c64preservation.com/protection
Tytuły w opisie.
Oczywiście mówię o wersjach oryginalnych\,  nie crackownych.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #565 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:41 »
oryginaly to ludzie puszczaja z dyskietek, niektorzy nawet z kaset, "bo to ma klimat". g64 bylo by fajne, ale dziwnym trafem nawet scenowe produkcje od lat dystrybuowane sa jako d64 i wszystkim to pasuje.

Crackowane wersje gier do tego na ogol maja fastloadery i dzieki temu sa lepsze w uzyciu niz oryginaly.

Dostane jakas konkretna nazwe programu, ktory nie ruszy jako d64?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #566 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:55 »
Raf
Oryginalne dyskietki to dziś ludzie przechowują zabezpieczone, a nie narażają na zniszczenie.
Ale chętnie używaliby ich cyfrowych kopii na oryginalnym komputerze, a nie emulatorze.
Zresztą oryginalne programy miały właśnie fajne loadery które zostały wycięte przez crackerów i ktoś kto niema oryginalnego obrazu nigdy ich nie zobaczy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #567 dnia: 26 Stycznia 2015, 19:59 »
hobocti77x:
Ale chętnie używaliby ich cyfrowych kopii na oryginalnym komputerze, a nie emulatorze.

zrob najpierw kopie zabezpieczonych oryginalow do g64 i pochwal sie ile z nich chodzi pod emulatorem, bo nie wierze ze wszystkie \"\"

Ja tez uwielbiam te loadery, czekanie az gra sie zaladuje to moje ulubione zajecie, przejscie z kaset na dyskietki z action replay to najgorsze co mi sie w zyciu przytrafilo

PS. nadal nie uslyszalem konkretu.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #568 dnia: 26 Stycznia 2015, 20:02 »
hobocti77x:
ktoś kto niema oryginalnego obrazu nigdy ich nie zobaczy.

niestety jako jedyny na tym forum widziałem już ponad sto różnych loaderów.
Nic ciekawego.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #569 dnia: 26 Stycznia 2015, 20:22 »
Raf:
zrob najpierw kopie zabezpieczonych oryginalow do g64 i pochwal sie ile z nich chodzi pod emulatorem, bo nie wierze ze wszystkie

Mam sporo dyskietek zapisanych pod CP/M na c64 i tego nie odpalisz dziś na żadnym emulatorze, ale cyfrowe kopie zachowam dla potomnych no i mogę je powielić na dyskietki bez ruszania oryginałów ;)

Raf:
Ja tez uwielbiam te loadery, czekanie az gra sie zaladuje to moje ulubione zajecie, przejscie z kaset na dyskietki z action replay to najgorsze co mi sie w zyciu przytrafilo

Dla jednego powrót do przeszłości to ripy z Actiona ,  dla innego to oryginały...
Każdy ma swoją historię \"\"

Tytuły są w artykule który podlinkowałem. Zobaczyłeś angielski i wpadłeś w panikę\, czy co ?