Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [S] Płyta główna Amiga 500 - od złotówki  (Przeczytany 2366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wackee

• Level 6
[S] Płyta główna Amiga 500 - od złotówki
« dnia: 14 Lutego 2013, 21:41 »
http://allegro.pl/show_item.php?item=3033233765
Nie jestem niestety specjalistą od sprzętu amigowego \"\"

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2013, 22:11 »
Pozwolę sobie skomentować.
Spojrzałem na tę aukcję i to chyba żart jakiś.
Wackee szanuje Ciebie ale tak się szmacić tym opisem? Zawsze sprzedajesz wszystko jak należy a tutaj "niesprawdzone".

Przecież to nie działa i doskonale o tym wiesz.
Brak złącza RGB - mały problem, brak złącz AUDIO (2* CHINCH) oraz brak złącza JOY/MYSZ.

Brak CPU, brak ROMu, brak AGNUSa - akurat AGNUS z tej płyty dla niektórych może być fajnym kąskiem, nie jest trudny do zdobycia ale jak jest to fajnie (pozwala rozbudować Amigę do 2MB), jest to płyta z A500 na bazie A500+ (takie później były co się sam zdziwiłem całkiem niedawno) lub płyta z A500+ (stawiam jednak na A500+ sądząc po tym, że chyba była kiedyś w tej płycie bateria, czego A500 nie posiadała).

No i te bardzo siermiężnie usunięte pamięci RAM z płyty. Szlifierką? Lutować się nie chciało? W pośpiechu ktoś to wycinał bo musiał w 5 minut to wyrzucić/oddać czy co?

Z tego nieliczne elementy do odzyskania ale generalnie samo PCB do niczego się już nie nadaje.

Także bądź uczciwy i nie rób z siebie kuzyna bo tekst "Stan nieznany, nie mam technicznych możliwości sprawdzenia" jest ściemą i do Ciebie zupełnie nie pasuje.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2013, 22:50 »
Dexter.

Nie znam się na sprzęcie Amigowym. Nigdy Amigi nie miałem, kiedyś zrobiłem parę modów na A600 pożyczonej od znajomego na protrackerze. Na tym kończy się moja znajomość Amigi. Po commodore od razu miałem pecety - nie miałem "etapu pośredniego" w postaci Amigi. Nie mam bladego pojęcia jak powinna wyglądać sprawna płyta do Amigi. Możesz w to wierzyć lub nie, mam to w dupie - to są fakty, które na scenie może potwierdzić kilka osób, zamiast Twoich teorii spiskowych.

Tę płytę dostałem jako GRATIS do zakupionego niedawno komodorka. Podobnie jak kiedyś Atari 65XE. Tam na szczęście jest wbudowania diagnostyka, więc skoro była - sprzęt sprawdziłem zanim sprzedałem. Tutaj nie mam takiej możliwości. Nie posiadam zasilacza do Amigi, żadnych kabli podłączeniowych - nic. Nie będę tego kupował tylko po to żeby to sprawdzić. Dlatego że to coś nie ma dla mnie żadnej wartości, dlatego jest od złotówki. Nie sprzeda się - pójdzie na śmietnik. Ale nie mogę zakładać, że komuś coś z tego nie może się przydać, tak jak dziękuję Bogu że nie wszyscy ludzie znalazłwszy na strychu kasety z grami wyrzucają je od razu na śmietnik. Dzięki temu ja mam szansę je kupić.

Także być może - a raczej pewnie na pewno - masz rację, znasz się na Amidze to i jesteś w stanie ocenić stan tej płyty. Ja nawet nie wiem co to jest Agnus. Więc moją wiedzę możesz ocenić nisko. Ale obrażasz mnie, zarzucając mi nieuczciwość, bo tak jak napisałeś - w zakresie sprzedaży na allegro nie mam sobie nic do zarzucenia. Sprzedaję najprzeróżniejsze rzeczy od 11 lat i nikogo nigdy nie oszukałem, więc wybacz emocjonalną reakcję ale WYPIERDALAJ z takimi tekstami. Nie pozwolę się obrażać.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2013, 23:04 »
Widzę niezłe nerwy tutaj, trudno. Zwróciłem Ci uczciwie uwagę, że sprzęt który sprzedajesz nie ma prawa działać, nawet po zamontowaniu brakujących części nie uruchomisz go - pocięte PCB widoczne gołym okiem, nawet ktoś z denkami od butelek by to zauważył.

Nie obrażałem Ciebie a jedynie sugerowałem abyś nie schodził ze swoim poziomem - jednak sam pokazałeś przedostatnim zdaniem swoją kulturę. Gratuluję.
Ostatnia uwaga to taka, że gdybyś uczciwie podszedł do sprzedaży to byś zmienił opis z niesprawdzonego na niesprawne ale wtedy już żadnego jelenia nie znajdziesz.
Z mojej strony to tyle. Więcej uwag nie będzie. Co do tekstów nie będę zniżał się do twojego poziomu.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2013, 23:10 »
Wacek: Ja tam Tobie wierze - mysle, ze takim szrotem, przy raczej wysokiej jakosci swoich aukcji, najzwyczajniej uruchomiles prawo kontrastu.

Z drugiej strony - jestem zdziwiony, ze widzac w jaki sposob jest stamtad wyrzniety RAM piszesz: "Nie wiem jak powinna wygladac sprawna plyta". Przeciez przeciete sciezki bez RAMu nie beda sprawne na 1000% - nie ma opcji pt. "nie wiem".

\"\"

Pro-tip: Zamiast "wypierdalac" Dextera, ktory Ci wcale nie nawrzucal, "wypierdolilbym" to do kosza, praktycznie nie ma juz tutaj czego wyjmowac.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2013, 23:26 »
Dexter

1. Nie pisz że mnie nie obrażałeś - dla mnie zarzut nieuczciwości jest już obraźliwy. Mam ciut wyższe standardy względem siebie. Poza tym zarzuciłeś mi że wiem doskonale co sprzedaję co czyni mnie oszustem. Po tym co powyżej napisałem, podtrzymujesz to?

2. W opisie aukcji napisałem "NA CZĘŚCI" więc zarzut że "sprzęt nie ma prawa działać" jest bez sensu. Nigdzie nie napisałem że to jest sprawna płyta i nie próbuję ją jako taką sprzedać!!!!! Zagwarantujesz mi że te chipy które są na płycie są niesprawne? ja tego nie wiem. Do tego służy sformułowanie "niesprawdzony", co odróżnia mnie od handlarzy i cwaniaków to to, że w opisie tej aukcji NIESPRAWDZONY oznacza dokładnie to - NIE MAM JAK SPRAWDZIĆ TYCH CZĘŚCI, CHIPÓW, ZŁĄCZY etc, a nie jak to robią oszuści - CHCĘ CI WCISNĄĆ KIT. Szkoda że tego nie widzisz.

3. Nie pisz że "zwróciłeś mi uczciwie uwagę". Mogłeś to zrobić prywatnie, masz mojego maila - ale lepiej obrzucić kogoś gównem publicznie, zarzucając mu złą wolę. Fajną masz definicję uczciwości. I właśnie dlatego że zrobiłeś to publicznie - nie wiem jakie miałeś pobudki, odwdzieczę Ci się pięknym za nadobne i też założę że specjalnie chcesz mnie oszkalować bo masz w tym jakiś interes (fajnie?) - właśnie dlatego w odpowiedzi masz taki język, na jaki zasługujesz. Bądź facetem i łykaj co nawarzyłeś.

Odkręć co napisałeś - wrócimy do rozmowy na normalnym poziomie. Ale sorry, dla opluwających mnie bezpodstawnie kultury nie ma. Takie jest życie.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2013, 23:32 »
Opis zmieniłem na:
Do sprzedania mam płytę główną Amigi 500 - na części. To sformułowanie oznacza, że nie jest to sprawna płyta, ale może któryś z widocznych elementów komuś przyda się jako "część zamienna".
Stan nieznany, nie mam technicznych możliwości sprawdzenia - dlatego sprzedaję od 1zł, na części (chipy są w większości w podstawkach), bez możliwości zwrotu, jako uszkodzone - proszę o rozważne licytowanie.

Czy teraz jest uczciwie?????

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2013, 23:37 »
Ale nad czym tutaj sie zastanawiac? Wacek, wstawiles identyczny opis, jaki wstawiaja szeregowi cwaniacy, a to, ze nie jestes jednym z nich, mogli wiedziec tylko ci, ktorzy Cie znaja/kojarza. Dla przecietnego odbiorcy bez tej wiedzy, moglo trafic to pod etykietke: "Nie mam jak sprawdzic = walniete, ale posciemniam". Ten zwrot ma juz utarte pejoratywne konotacje i nie ma sensu, bym sie o tym rozpisywal, bo wiesz to tak samo dobrze. Z neutralnego punktu widzenia - sprostowanie, ktore umiesciles, stawia sprawe bardziej przejrzyscie, mimo ze uczciwie bylo w obydwu wypadkach.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2013, 23:38 »
Wacek, nie musiales poprawiac IMO, ale dobra robota. \"\"

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2013, 23:44 »
A tak pomyślałem w pierwszym momencie, że w...e to Ty \"\"
Płyta, jak płyta, ale ciekawi mnie, czy ten C64 działa ??
Mogłem to kupić, bo dość szybko akurat natknąłem się na ta aukcję, ale chciałem "kulturalnie", (z przekonaniem, że moja odpowie rób co chcesz) zapytać żonę o zdanie.
Niestety były małe fochy i jak postanowiłem, że kupie to i tak, to już było za późno :/
Był to ostatni raz, w którym chciałem skonsultować moje zakupy...

Sorki za mały OT, ale musiałem się wyżalić hehe
To jak działa ten komcio ??
Parę C64 i parę innych...

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2013, 23:46 »
F7sus4:
i to, ze nie jestes jednym z nich, mogli wiedziec tylko ci, ktorzy Cie znaja.

Właśnie dlatego tak mnie to wkurwiło - bo Dexter mnie zna, wymieniał się ze mną itemami przy okazji tego forum, więc doskonale zna moją uczciwość. Więc teraz serio zaczynam się zastanawiać, co chciał osiągnąć pisząc publicznie takie rzeczy.
Ja nawet jak obcy ludzie wystawiają rzeczy na allegro dotyczące commodore i robią błędy w opisach bo się nie znają to mam taki zwyczaj, żeby do nich grzecznie pisać PRYWATNIE żeby zmienili opis żeby nie mieli problemów z tego tytułu. Pamiętacie ostatnio jak jakiś facet wystawiał C64G jako "pierwszą wersję commodore"? Tutaj ciągnęli z niego łacha w wątku o allegro, a ja do niego napisałem jak do człowieka że się omylił i zmienił opis na prawidłowy. Szkoda że Dexter nie był w stanie wyświadczyć mi nawet takiej grzeczności...

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2013, 23:46 »
Wacek: Zgadzam sie z Toba. Natomiast jednoczesnie zgodze sie z tym, ze wystawienie linka na publicznym forum zaprasza do otwartej, a nie prywatnej, dyskusji.

Beda: Kazda zona przeciwna Commodore powinna byc wyslana na 2-tygodniowa terapie demami i brzmieniem SIDa w sesjach 18-godzinnych. Skutecznosc 200%, (c) F7sus4. \"\"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2013, 23:48 »
Beda:
To jak działa ten komcio ??

Jeszcze go nie testowałem, wygląda dobrze. Może w weekend.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2013, 00:01 »
F7sus4:
ze widzac w jaki sposob jest stamtad wyrzniety RAM piszesz: "

Brednie piszesz,
1. Sprzęt nie jest dla lajkonika tylko dla gościa który się zna na sprzęcie, nikt z kolekcjonerów nie kupi jakiejś padniętej płyty widocznej na zdjęciu bo i po co? Kupi to tylko ten co się zna i potrzebuje jakiś szrot z tej płyty. Załóż się.
2. Wacek jest cieńki w sprzęcie i nie wie o czym do niego piszesz.

To żeśta się dogadali...
PS. Wacku WYPIERDALAJ to do jarka można powiedzieć ... zaraz się Psychol przyczepi strażnik tfu tfu teksasu.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2013, 00:03 »
Kisiel:
Wacek jest cieńki w sprzęcie i nie wie o czym do niego piszesz.

Haha, doczekałem czasów kiedy TAKIE słowa i z ust KISIELA będą dla mnie obroną \"\"