Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Oszusci z internetowych aukcji/transakcji  (Przeczytany 21597 razy)

Offline mentos

• Level 5
Oszusci z internetowych aukcji/transakcji
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Stycznia 2013, 01:40 »
no fakt, doczytałem tylko fragment tej wymiany uprzejmości bo ciężko się to czyta \"\",
apologise
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:09 »
kwinto-24 http://allegro.pl/show_user.php?uid=20488835
Wystawił nowy magnetofon do C64 http://allegro.pl/show_item.php?item=2967629951
Z innego konta sprawdzenie ile kto zalicytował, a później odwołanie go i odwołanie innych, bo "za mała kwota", jakby nie można dać ceny minimalnej przy wystawianiu...
Parę C64 i parę innych...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:33 »
no dobra czy odwołanie oferty jest oszustwem? Ten wątek zamienia się powoli w listę zażaleń.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Stycznia 2013, 21:10 »
<Kisiel> no dobra czy odwołanie oferty jest oszustwem? Ten wątek zamienia się powoli w listę zażaleń.

Odwołanie ofert jest niezgodne z regulaminem Allegro.
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Stycznia 2013, 21:28 »
Beda:
Wystawił nowy magnetofon do C64 http://allegro.pl/show_item.php?item=2967629951

nie rozumiem tej licytacji rezygnacja za 36 a poniższe oferty po 10PLN przecież wygrywająca powinna być 10,50 czy tam 11 - skąd system dopuścił 26PLN różnicy przy licytacji?
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Stycznia 2013, 22:04 »
Mentos: W momencie, gdy z...9 wylicytowal za 36zl, a...o mial maksimum 35zl. Po odwolaniu glosu z...9, glos a...o nie pozostaje na poziomie 35zl, tylko ponownie spada do najnizszego mozliwego progu, jaki mial miejsce, nim z...9 zlozyl swoja oferte przelicytowujac a...o (dziala to tak, jakby z...9 nigdy swojej oferty nie zlozyl).

Amun-Ra:
Odwołanie ofert jest niezgodne z regulaminem Allegro.

Odwolanie jest mozliwe wylacznie w momencie np. uszkodzenia sprzetu, zalania itp. czyli jego zmiany wzgledem stanu, w jakim byl wystawiony. W praktyce, nikt nie jest w stanie tego weryfikowac i Allegrodowicze zongluja blahymi powodami do oporu. Nawet jesli jakas praworzadna dusza zlozy na nich braterski donos, konczy sie to co najwyzej ostrzezeniem ze strony Allegro, czyli kompletnie niczym.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Stycznia 2013, 22:54 »
F7sus4:
konczy sie to co najwyzej ostrzezeniem ze strony Allegro, czyli kompletnie niczym.

no nie do konca. kilka ostrzezen i lecisz w pis.du.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Stycznia 2013, 00:50 »
Zawsze można sklejać głupa, że sprzęt się popsuł i nikt tego nie udowodni i nie ma na co się zażalać. Czyli zawsze sprzedający może się wymigać jeżeli wylicytowana kwota mu nie pasuje imho. Kwota minimalna kosztuje ileś tam i kolesie sępią na tym...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Stycznia 2013, 06:06 »
wegi:
Zawsze można sklejać głupa, że sprzęt się popsuł i nikt tego nie udowodni i nie ma na co się zażalać.

No dobra czy takiego sprzedawce nazwiesz oszustem? Mnie się wydawało że "sprzedaż" a nie "nie sprzedaż" trefnego sprzętu jest oszustwem.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Stycznia 2013, 12:01 »
F7sus4 + dzięki, teraz jasne

A tak co do odwoływania jak już ktoś zalicytował. Mnie się to zdarzyło że 2 razy w sytuacji gdy np. sprzedawałem jakąś część do roweru która leżała u znajomego w serwisie do sprzedaży. Licytacja 2 tygodnie, byli chętni, zastrzegać że oferuję towar gdzie indziej i się wycofać nie mogę ponoć a nie miałem zamiaru się pozbawiać możliwości upłynnienia innymi kanałami. Wiedziałem kiedy aukcja się kończy, ostatniego dnia dzwoniłem do znajomego, sprawdzić, on że sprzedał i zamontował część. To cóż miałem zrobić, pisałem że część została zagubiona, albo skradziona, nikt tego w stanie nie jest podważyć przecież, i za to Alledrogo nie może mi dać ostrzeżenia, jak to są wyjątkowe sytuacje. Takich rzeczy na policję nikt nie zgłasza.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Stycznia 2013, 13:01 »
Mentos: Formalnie zaraz ktos Ci sie uczepi, ze wystawiajac przedmiot na Allegro zgadzasz sie na regulamin, ze nie bedziesz sprzedawal go w tym samym czasie w innych mediach. \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Stycznia 2013, 13:50 »
F7sus4:
ze nie bedziesz sprzedawal go w tym samym czasie w innych mediach.

No jak to jest w regulaminie a nie w umowie to regulamin ... se można pisać :P

PS. Sprzedawał ktoś kiedyś mieszkanie przez agencję?

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Stycznia 2013, 14:07 »
F7sus4:
Mentos: Formalnie zaraz ktos Ci sie uczepi, ze wystawiajac przedmiot na Allegro zgadzasz sie na regulamin, ze nie bedziesz sprzedawal go w tym samym czasie w innych mediach.

Nie no, jasne, dlatego pisałem, że na aukcji nic nie wspominasz o ofertach umieszczanych gdzie indziej. Normalnie wystawiony towar, żadnych info o zastrzeżeniach, są licytujący i przed końcem odwołujesz wszystkich pisząc, że towar został zagubiony/skradziony. Na to nikt nic nie poradzi i nic sprzedającemu nie zrobi jak to nie jest jakiś wartościowy towar podlegający regulacjom prawnym/ewidencji jak np. auto. Choć wątpię by nawet wówczas Aledrogo kazało sprzedającemu po skardze licytujących dostarczać wówczas jakieś protokoły z policji, złomowania czy cuś takiego. Mają to przecież gdzieś. Nie chcę przez to powiedzieć, że to normalna moja praktyka bo na gdzieś 70 sprzedaży 2 razy mi się to zdarzyło - pierwszy raz podałem prawdę, że towar sprzedany gdzie indziej (zakończyłem przed końcem oczywista) i dostałem ostrzeżenie bo ktoś się biedny poskarżył zapewne, to za drugą razą już nauczony podałem nieweryfikowalną info że mi towar skradli i miałem spokój.

Wg mnie taki regulamin może naruszać ogólne zasady prawne. Np. wcale nie muszę oferować towaru gdzie indziej. Po prostu mam go w domu, przychodzi sąsiad, spisujemy umowę a więc akt prawny uregulowany kodeksem cywilnym który jest ważny i którego żaden regulamin podważyć nie może tak samo jak już złożone oferty które w takiej sytuacji jestem zobowiązany wręcz odwołać - tak mi się wydaje, choć papugą nie jestem. Może ktoś się wypowie lepiej zorientowany bo ciekawy jestem?

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Stycznia 2013, 14:48 »
Mentos: Juz widze, jak spisujesz umowe kupna-sprzedazy z sasiadem, bo opyliles toster. \"\"

Regulamin stanowi podstawe prawna roszczen i jest czescia umowy (tu: o swiadczenie uslug posrednictwa sprzedazy). Uzywajac serwisu, uzytkownik zgadza sie na te warunki i nie jest do tego potrzebny podpis, probka DNA i zdjecie dna oka. Wiadomo, ze nikt o 100zl nie bedzie tego egzekwowal instytucjonalnie, jednak nadal toster nie powinien pojsc pod mlotek.

Tak samo, gdy ktos zatrzyma tramwaj recznym, to tez placi kare wynikajaca z regulaminu, bedacego czescia umowy przewozowej, a nie tlumaczy sie: "regulamin... to se mozna pisac".

\"\"

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Stycznia 2013, 15:10 »
F7sus4 (kurcze zmieniłbyś sobie ksywkę \"\")

Nie wiem, tylko pytam i gdybam bo temat dla mnie po prostu ciekawy.

Z tym tramwajem to całkiem nie adekwatny przykład do tego o czym gryzmolimy.
I mnie bardziej chodziło o więcej warte rzeczy.
Dajmy przykład.
Np. trwa aukcja złotego zegarka wartego wg Ciebie 50000, ale wystawiłeś go dla zachęty od 25000. Cena super, pełno obserwujących, są i licytujący, wartość 30000 i przychodzi ów sąsiad, który Ci daje od ręki 60000. To co robisz? Przejmujesz się regulaminem bo tak Ci żal biednego Alledrogo z jego zasadami? - przypominam - aukcja się nie zakończyła a więc umowa poprzez portal nie została zawarta. Wg mnie nie. Martwisz się o to czy dobrze jest Tobie a nie im i ich zasadą, spisujesz umowę z sąsiadem, ewentualnie rejestrujesz umowę w US, płacicie podatek, odwołujesz te oferty i kończysz aukcję przed czasem. Czy licytujący jest w stanie wyegzekwować unieważnienie umowy kupna sprzedaży nawet przed sądem na podstawie regulaminu - szczerze wątpię! Wg mnie akt prawny niższego rzędu (regulamin Alledrogo) nie może podważać aktu wyższego rzędu czyli Kodeksu Cywilnego na podstawie, którego zawarta została wiążąca umowa kupna/sprzedaży, tak mi się wydaje. Możesz wypiąć pupę i Alledrogo może Ci co najwyżej jak ktoś wspomniał dać klapsa, i tyle. A czy to jest ok wobec licytujących? 99% ludzi powie, że to błaha sprawa i że ma to gdzieś. Poza tym skoro się aukcja nie zakończyła nic się złego potencjalnym kupującym nie dzieje, nie z każdego polowania wracasz ze zdobyczą. A wg mnie to powinno być dozwolone nawet w regulaminie. Ale wiadomo, że monopolista sobie pisze regulaminy tylko i wyłącznie we własnym interesie i ma w nosie czyjąś wyimaginowaną krzywdę bo czegoś nie udało mu się kupić biedakowi, a że tu akurat interesy Alle z kupującym mogą być zbieżne to inna para gumioków. Ja tam kilka razy tak się smakiem obszedłem ale nie przyszło mi nawet do głowy jakiegoś wielkiego ajwaj robić. Wolny rynek, ktoś się rozmyślił ze sprzedaży która jeszcze nie doszła do skutku - trudno, ma takie prawo, nie ma obowiązku sprzedawać tak jak ja kupować.
No i co do tostera, ustna umowa kupna sprzedaży tostera za stówę jest tak samo wiążąca jak pisemna \"\".

Szkoda że nie mamy tu jakiegoś papugi, by dopytać.