Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C128 plaskacz czarno-biały obraz na composite  (Przeczytany 2528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jenot

• Level 1
  • *
C128 plaskacz czarno-biały obraz na composite
« dnia: 06 Stycznia 2013, 09:26 »
No właśnie - dotarł do mnie c128 (wg opisu sprzedawcy niesprawdzany - brak sprawnego zasilacza). Zasilacz kupiłem, podłączyłem i... Na monitorze Philips cm8833-II przez composite brak koloru. LCD podłączony kablem S-Video wyświetla obraz w kolorze. Kabel na pewno jest dobrze polutowany (na C128D obraz mam kolorowy). Przychodzi mi do głowy jedna możliwość - że mój c128 ma VICka w wersji NTSC a Philips wyświetla tylko PAL. Ale google twierdzi, że cm-8833-II jest uniwersalny (PAL/NTSC). Poradźcie co robić - jak sprawdzić wersję VIC, jak to jest z moim monitorem, co jeszcze mogę sprawdzić? A może mam uwalony VIC?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2013, 10:08 »
podlacz pod tuner tv albo telewizor multisystemowy, w auto pal/ntsc w tym monitorze bym nie wierzyl.

ponadto VIC dla pal i ntsc ma inne oznaczenis na scalaku wiec po tym mozesz rozpoznac
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2013, 13:10 »
Jenot:
A może mam uwalony VIC?

No jak wyświetla obraz to na 99% jest sprawny. Mnie braki koloru wychodziły z braku styku nóżek i podstawki, może masz VIC (PAL) ale zworkę na NTSC to by powodowało różne problemy i brak koloru.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....