Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jest ktoś lepszy od tego pana w PL?  (Przeczytany 9344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

flash05

• Gość
Jest ktoś lepszy od tego pana w PL?
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Lutego 2014, 16:54 »
@tomasz76 Ładnie powiedziane.
Ja ze swojej strony dodam tylko jedno porównanie dla nierozumiejących zjawiska.
Jeden konsumuje ogórki, drugi skórki, a trzeci ogrodnika córki \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Lutego 2014, 17:07 »
dlatego ja nie kumam zachwytów... ohhh ale mi się udało kupić za 5PLN c64 ze stacją.
Hobby kosztuje, niestety.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Lutego 2014, 17:27 »
tomasz76:
Dziś można kupić leżaki magazynowe amig, które nadal świetnie pracują

No wlasnie nie pracuja, czego swietnym przykladem sa NOSy od Petra Tyschenki. Uklady, a kondensatorki zwlaszcza, lubia byc "poprzecierane". Bez tego, po latach gwarancja Guru juz od sniadania - nie wiem, czy odpowiada Ci taki stan rzeczy, natomiast przy obecnym podejsciu, jest raczej nieunikniony. To porownanie z jablkiem wydaje sie calkiem trafne - albo jesz, albo patrzysz, jak plesnieje.

\"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Lutego 2014, 17:59 »
można też mieć nie odparte wrażenie że hejtujesz bo on ma większego :P

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

tomasz76

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Lutego 2014, 18:02 »
Z amigami od Petra Tyschenki niewiem jak jest :/ Z tego co wiem, to najgorzej chyba wypada folia w ZX Spectrum, gdzie poprostu ścieżki drukowane na folii pękają po latach jak są zgięte.

Kondensatory, racja - często wymianiają. Baterie podobnie. Taki urok retro sprzętu.

F7sus4:
To porownanie z jablkiem wydaje sie calkiem trafne - albo jesz, albo patrzysz, jak plesnieje.

Tak jak pisałem, jadłem lata temu, wiem jak smakuje. Żałuję, bo te czasy nie wrócą (jeśli chodzi o klimat komputerów), a poprzez moje oglądanie kolekcji wspomnienia nie umierają. Druga sprawa, to taka że jak zjesz jabłko to wydalisz pewnie do 24 godzin, a proces gnilny i tak trwa dłużej \"\"

Zdaję sobie sprawę, że za kolejne n-lat coś może się zepsuć. Konsensuns pomiędzy Twoim i moim podejściem jest powiedzmy na równi i jest kwestią smaku.

Znam kilka osób co majsterkuje i ich to cieszy, ale retro-komputery to jak wyginający gatunek, jeszcze parę lat i będzie pod ochroną, za kolejne parę lat będziesz oglądał je np. u mnie na wystawach \"\"

tomasz76

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Lutego 2014, 18:06 »
Kisiel:
dlatego ja nie kumam zachwytów... ohhh ale mi się udało kupić za 5PLN c64 ze stacją.

Racja po części, głupio tak się ciągle zachwycać, ale z drugiej strony raz za czas nie zaboli... \"\" nie zachwyciłbyś się kupując A1200 Tower Blizzard 68040 + Picasso 4 itd. za 300 zł?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Lutego 2014, 18:21 »
nie. nie jestem kolekcjonerem i nie rozumiem tego bzika.

tomasz76

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Lutego 2014, 18:26 »
Kisiel

Jeśli można spytać, zbierasz cokolwiek? Oczywiście prócz dobrych uczynków i pieniędzy ;)

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Lutego 2014, 18:26 »
Kisiel:
można też mieć nie odparte wrażenie że hejtujesz bo on ma większego :P

Mozna na to patrzec w druga strone, duza kolekcja, duzy samochod - kompensacja innych sfer itd. i nie ma czego zazdroscic. \"\"

tomasz76:
Konsensuns pomiędzy Twoim i moim podejściem jest powiedzmy na równi i jest kwestią smaku.

Moje podejscie glosi, ze zbieranie dla samego zbierania i trzymanie w kartonach jest bez sensu. Nie po to byl ten sprzet produkowany. Nie mowie tym samym, ze posiadanie duzej ilosci sprzetu jest "be", bo sam bylbym hipokryta. Bawia mnie natomiast zbieracze, ktorzy wylawiaja np. stara plyte od C64, bo SID 6581, natomiast nigdy nie mieli mozliwosci zrozumiec roznicy. Zdrowy rozsadek i szklanka wody.

tomasz76

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Lutego 2014, 18:29 »
Ktoś kiedyś powiedział, że nie ważna wielkość a jakość \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #70 dnia: 15 Lutego 2014, 18:31 »
F7sus4:
natomiast nigdy nie mieli mozliwosci zrozumiec roznicy

Założę się też z Tobą ze nie miałeś możliwości zrozumieć różnicy \"\"
Bo ją się słyszy ?

tomasz76

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Lutego 2014, 18:39 »
F7sus4:
Moje podejscie glosi, ze zbieranie dla samego zbierania i trzymanie w kartonach jest bez sensu. Nie po to byl ten sprzet produkowany.

Cały czas piszę z subiektywnego punktu widzenia...

Racja, ale musielibyśmy się cofnąć w czasie o ok. 20 lat, wtedy tak - było tego od za...a \"\" i wtedy się tym rzucało kto dalej. Walało się po śmietnikach, itd.

Ale teraz po latach nie do końca jest to po to by tego używać na codzień. Po prostu szkoda mi go eksploatować, wiem jak kończy się używanie. Ale rozumiem Cię, jeśli bym zbierał luzaki bez pudełek, papierów, osprzętu to pewnie grałbym teraz w Flimbo's Quest na C64 \"\"

Dla porównania, znaleziono Ewangelię Judasza, będziesz ją namiętnie czytał? Można by było tak bez końca przytaczać argumenty i kontrargumenty.

Albo gra na Atari2600 "Air Raid" - szału nie ma, sprzedana za 33 tysięcy 433 dolarów, używałbyś? bo w sumie po to powstała.

Link: http://gry.onet.pl/wiadomosci/mamy-rekord-to-najdrozsza-gra-wszech-czasow/xt034

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Lutego 2014, 18:48 »
tomasz76
Gratuluję kolekcji naprawdę imponująca tylko te atarynki.......... kto pamięta stare wojenki ten wie jak to kiedyś było\"\"
Co do zbierania to sam też trochę tego zakosztowalem choć nie ukrywam, że najwięcej zabawy miałem jak udało mi się niesprawny sprzęt uruchomić i doprowadzić do bardzo dobrego stanu\"\"
A pomyśleć, że zacząłem od odkopania mojego zabunkrowanego zestawu z lat dzieciństwa(c64+1541 i A600).
Pozdrawiam

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Lutego 2014, 18:49 »
Zaręczam że po zakupie C65 rozebrałbym go na części i skopiował każdy scalak.
Sam bym taką kopie kupił bo nie stać mnie na oryginał ;)

Oczywiście po tej akcji zapakowałbym scalaki na powrót i sprzedał jakiemuś kolekcjonerowi.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Lutego 2014, 18:50 »
Miedzy innymi slyszy. Natomiast nie widze natomiast powodu, by nie rozumiec, czy nawet nie zobaczyc.

\"\"