V-12/Tropyx:
Ano świetny. Ostatnio czytałem o kryzysie w polskiej produkcji filmów animowanych. TVP woli shity sprowadzać z zachodu, niż inwestować w rodzime bajki.
Tak na prawdę ostatnim reżyserem który robił/robi filmy dla dzieci jest Andrzej Maleszka. Niestety jego aktywność, to raczej łabędzi śpiew kinematografii dziecięcej i młodzieżowej. Polskiej kinematografii dodajmy.
Ostatnim ciekawym filmem dla młodzieży była chyba SPONA, bo później już nic sobie nie przypominam.
Programy dziecięce (z tym akurat ostatnio jestem na bieżąco) to też bieda z nędzą. Albo jest to zlokalizowana wersja programu amerykańskiego, albo zwykły dubbing. Z typowo Polskich programów dla dzieci ostało się tylko Ziarno.
Za czasów komuny, powstało mnóstwo programów, filmów i seriali dla dzieci, młodzieży. Przypomnieć tylko takie hity jak "Domowe przedszkole, "5, 10, 15", "Teleranek", "Pan Tik-Tak", "Pan Kleks" i tak by można wymieniać i wymieniać. A teraz? Albo bezmyślnie coś kopiujemy z zachodu, albo nie robimy nic. Przykre to.
O rozrywce serwowanej dorosłym litościwie nie piszę.
PostScript:
Statek kosmiczny strzelal wielkim makaronem. Tyle dzisiaj pamietam
Dwa tygodnie temu leciały Podróże w niedzielę rano. Żałuj, żałuj.
http://www.youtube.com/watch?v=YTC_k06iamQzbyndek:
Narzekającym na dzisiejszą telewizję (...) mogę polecić kanały tvp historia i tvp kultura (...) na których dość często puszczają prawdziwe archiwalne perełki
Znam, oglądam i czasami aż się łezka w oku kręci.