Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ściepa na C64Power  (Przeczytany 3107 razy)

Offline hsimpson

• Level 6
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Października 2012, 15:41 »
Raf:
Ogolnie jak sam blad wskazuje, problem jest po stronie serwera.

Wyglądałoby na to, że jest duży ruch, serwer wykorzystuje całą przydzieloną w hostingu moc obliczeniową. Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale jeśli to jest sprawa wydajnościowa, to może być gorzej. Może się mylę.
Raf czy ruch na forum ostatnio się bardzo się zwiększył?

Offline Psychik

• Level 5
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Października 2012, 15:55 »
Raf:
w przeszlosci byly juz zarzuty

nie zarzuty, tylko informowalem, ze jak duzo korystasz, to ciagle jest error.
jak wchodzisz z doskoku, to rzadko kiedy...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Października 2012, 16:17 »
problemem moze byc zwyczajnie to, ze mini bb jest dosc mocno atakowany przez spamboty, one generuja pewnie wiekszosc ruchu. Ja to forum zmodyfikowalem antyspamersko, ale sa tez spam-ludzie albo inteligentne boty, ktore daja rade sie rejestrowac, aczkolwiek boty sa zbyt glupie mimo wszystko aby po moich modach tu sie logowac/postowac (przez tyle czasu pojawil sie chyba tylko jeden post).

Wyjsciem moze byc ograniczenie widocznosci czesci forum dla zarejestrowanych - transfer danych jak i czasy ladowania i zarazem obciazenie serwera/lacz powinno wtedy troche w dol poleciec, tak sobie gdybam.

jak edytuje tego posta to na stronie jest rzekomo 46 gości niezarejestrowanych... ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Października 2012, 18:46 »
Potwierdzam, ten błąd w ostatnim czasie pojawia mi się często.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline hsimpson

• Level 6
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Października 2012, 21:36 »
Raf

Online: Goście - 26

Czy zawsze jest tak dużo "niezarejestrowanych" online?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Października 2012, 00:11 »
nie patrze na te liczniki caly czas, ale zobaczymy jak bedzie teraz, po ograniczeniu RSS oraz widocznosci for.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Października 2012, 00:14 »
pewnie zwiększy się logowalność na forum. Biedni chłopcy z Nitrowej sceny ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Psychik

• Level 5
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Października 2012, 12:50 »
Raf

dupa. wlasnie mialem: "Internal Server Error 500" \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Października 2012, 13:31 »
pojedynczy przypadek, czy cala seria?

Offline Psychik

• Level 5
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Października 2012, 16:24 »
Raf narazie raz, ale mniej korzystam w ostatnich dniach...

Offline Psychik

• Level 5
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Października 2012, 11:24 »
teraz mialem raz i wczoraj jakos z raz...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Października 2012, 13:17 »
mi sie to pojawilo moze z 2-3 odkad zmienilem pewne zaleznosci na forum - subiektywnie wydaje mi sie ze ten blad wystepuje juz znacznie rzadziej niz do tej pory (czyt: nie bardzo mam juz co z tym zrobci, a obecnie nie jest to irytujace)

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Października 2012, 14:52 »
Generalnie mnie to już się nie pojawia od momentu zmian.

Co do ściepy - zróbcie ładny oficjalny wątek czy podstronę na głównej, podajcie dane czy coś do przelewu, może jakiś paypal albo jeszcze inna forma płatności.
Do całości jakieś ładne wskaźniki procentowe, podajcie kwoty jakie byście chcieli zebrać, ewentualnie ile kosztuje rok za serwer, domenę itp.
Aktualizacje raz na jakiś czas ile zebrane, na ile starczy itd.

Ja rozumiem, że całość prowadzona przez fanów dla fanów, amatorsko bez wsparcia reklam i czasem z własnej kieszeni ciężko to utrzymać ale takie podejście może by bardziej skłoniło do działań sypiących datkami.

Aktualne zbieranie, bez podania jakiś dokładniejszych kwot opłat czy ile zebrane to taka trochę partyzantka gdzie nie każdy chętnie wspiera, nie wiadomo ile już zebrane itp. Zero informacji zwrotnej.

Może jakieś reklamy gdzieś na głównej - niezbyt inwazyjne, czy duże ale aby były.

Generalnie trochę stagnacja - tak tak wiem, pewnie każdy kto chce może się zająć jakimiś działaniami - mało newsów i tych podobnych. Jest tu zapewne trochę osób co by chętnie popisały. Oczywiście na forum więcej pisze osób ale jak już mają nawet jakiegoś prostego newsa napisać to się problem robi.

Ogólnie wielu nie lubi takiej "żebraniny" ale takie czasy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Października 2012, 15:37 »
Co do newsow ja zorganizowalem wczesniej ciekawa inicjatywe - tlumaczenie newsow z Commodore News pewnego holendra (Richarda o trudnym do napisania nazwisku:D)

no ale.. ilez to moglem tlumaczyc sam? ;)

Co do informacji zwrotnej - kasa idzie na konto Floodera a on sie tu w ogole nie udziela, wiec ja jestem czysty :P

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Ściepa na C64Power
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Października 2012, 15:59 »
Raf:
Co do informacji zwrotnej - kasa idzie na konto Floodera a on sie tu w ogole nie udziela, wiec ja jestem czysty :P

Z całym szacunkiem do Ciebie ale trochę nie jest to czyste zagranie. Zacząłeś temat, masz kontakt z Flooderem, można było ustalić pewne szczegóły (w końcu jakieś informacje udzielił Tobie co oznacza, że jakiś kontakt jest). W zasadzie teraz to jesteś tutaj głównodowodzącym to jednak nie powinieneś tego w ten sposób zaczynać a kończyć tak jak napisałeś.

Jak dla mnie odnośnie sytuacji:
1. poświęca się minimum czasu na prowadzenie
2. nie poświęca się nic czasu oprócz ewentualnych informacji o kosztach i tyle
3. przekazuje się potrzebne informacje komuś aby można było dalej zarządzać jakoś tym
4. oddaje się w czyjeś ręce całość, ale takie pewne aby to jednak nie padło

Ja rozumiem, że ciężko się pozbyć czegoś co sami stworzyliśmy kiedyś, co dopieszczaliśmy, pilnowaliśmy ale albo robi się stagnacja i staje się coś archiwum, chyba, że funkcjonuje forum tak jak tutaj i nie jest tragicznie lub upada i znika z sieci całkowicie.
Zawsze jest gdzieś problem.

Nie mam nic przeciwko jak Flooder dostanie na piwo czy więcej ale chyba cokolwiek można by odpisać.

Czy na forum naprawdę nikomu się nie chce nic pisać?
Myślałem nawet nad zrobieniem kilku wpisów do C64 wiki, chwilowo sam jestem zawalony robotą a jednak takie wpisy wolałbym robić bardziej rzetelnie - zebrać informacje, stworzyć obrazki/schematy czy tam zrobić zdjęcia sprzętu i dopiero wrzucić. To już nie do końca byłby jak wpis na bloga, którego mogę zrobić w 15 minut bo dotyczy czegoś co robię w danej chwili.

Zastanawia mnie jak funkcjonują serwisy większe zagraniczne, jak z finansowaniem itp.