Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore Free issue64 2012  (Przeczytany 9791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hsimpson

• Level 6

Offline hsimpson

• Level 6
Commodore Free issue64 2012
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2012, 16:51 »

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2012, 19:55 »
AdBoty :/
...

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2012, 12:28 »

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2012, 12:46 »
Kisiel poczytaj sobie od strony 33. Co prawda nie o to Ci zawsze dupę truję, ale tematyka jakby zbliżona ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2012, 16:42 »
kenji00
No tylko tak jakby. Z tego co mi zostało do obcykania jeszcze w projekcie:
w TDC-F - podłączyć matryce, kabelki są pomysł jest tylko czasu brak,
w MultiAction - j-tag player dokończyć powinien być w tym roku,
w Blitterze dokończyć co zaczłąłem, mam płytki evaluacyjne do symulacji i kupę rzeczy do zakodowania.
Ogólnie na podstawie czterech projektów mogę zaprojektować płyte nową do c64, z CF, SD, rozszerzeniem ramu, dma itp. piardy z wyjściem na monitor/lcd.
Jedyne co mi trzeba to wygrać w LOTTO\"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2012, 17:38 »
a moze jakis kickstarter? ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2012, 18:48 »
Raf:
a moze jakis kickstarter?

To byłby świetny pomysł, na poważnie. Projekt unowocześnionej płyty C64 to rewelacyjna rzecz dla fanów. C64 dostałby drugą młodość. Byłby to projekt na który warto byłoby wyłożyć kasę. Nowy Commodore 65, to byłoby naprawdę coś, przez duże "C", a nie jak ta ściema, którą zrobiła Commodore USA. Chociaż z drugiej strony można byłoby u nich zamówić chlebakowe obudowy i klawiatury \"\".

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2012, 19:12 »
Raf:
a moze jakis kickstarter? ;)

Za dużo Amigi i nie rozumiem. Ja tam jestem otwarty na prowokacje ;)
Pogadamy w gronie z Kenjim co każdy by chciał w tym projekcie, z mojego punktu widzenia najlepiej nie wyważać otwartych drzwi i nie ładować się w projekt all in one Spartan, takie projekty już są i nie wiedzę potrzeby robić projektu na bazie cudzych źródeł emulujących mniej lub bardziej scalaki. Wolałbym projekt przeszczepów, to co można wylutować z płyty i wstawić do nowej:
- moduł zasilania, dławki i inne cuda, ewentualnie to poprawić i wyciąć obsługę 9VAC. Dodać do tego 3v3 2v5.
- cia, vic, cpu celem zgodności, muszą pojawić się ciałem, dorabianie do tego obsługi myszy czy klawiatury na usb można rozważyć bo nie jest to jakiś wielki problem (cortex m3).
Oczywiście sprawa turbo w procu do 4Mhz będzie dużo prostsza do ogarnięcia. Więcej nie wiem czy jest sens, pobawie się cortexem w MA to będę mógł coś powiedzieć, soft nie jest kompatybilny z tym rozwiązaniem więc albo jest zgodność i normal albo jest szybko i krzaki.
- wynalazki typu rozszerzenia pamięci, nie mam przetestowanych sdram i nie wiem czy jest sens ładować się w ten typ pamięci, ja najwięcej używam 512KB w c64+ a sample przecież można po dma ciskać zamiast.
- modułowość rozszerzeń, pełna szyna itp dla przynajmniej dwóch modułów wewnątrz.
- wbudowany kart AR/FC3.. kamelon?
Tematów jak widać dużo do ogarnięcia jak mam to sam robić to wolę wcale :P

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2012, 20:31 »
Kisiel:
Tematów jak widać dużo do ogarnięcia jak mam to sam robić to wolę wcale

Nie jestem elektronikiem, ani programistą, ale jak znajdzie się jakiś temat, w którym może pomóc (podobno trochę bystrzejszy) user, to ja się chętnie zgłaszam.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2012, 22:46 »
OK, będziesz naszym PR managerem, wiesz trzeba dobrze sprawę nagłośnić na obcych forach, że jest, że działa, że wyśmienite, że się nie umywa... podobno większość grup ma legendę zrobioną na dobrym PR... więc dlaczego nie projekt \"\"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopada 2012, 22:53 »
Kisiel

Wiesz co, jednak uwielbiam twoje poczucie humoru, w pozytywnym tego słowa znaczeniu \"\" \"\"
Dziękuję i postaram się sumiennie wykonywać swoje obowiązki.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopada 2012, 23:25 »
You're welcome \"\"

Ale tak patrząc cynicznie na świat, łatwiej coś sprzedać nic nie robiąc używając do tego PR.
Ludzie coś kupią szybciej jak używa tego w kuchni M.Gessler, D.Tusk sprzeda każdą ustawę ludowi jak w TV wytłumaczą dlaczego nie ma innej alternatywy itd itp. Czerpiemy opinie z forum/netu na temat świata od osób które nigdy nie widzieliśmy na oczy, nawet nie przypuszczając że on to ona a ona to on...ale opinie powtarzamy bez zastanowienia :P
Więc...Wacek gdy wynajmuje profesjonalnego PR managera to dlaczego nie MY?
Kiedyś miałem laskę co pracowała na forach i pisała pierdolety o kosmetykach,  za co jej płacili? Za pisanie raportów gdzie i co napisała.

PR to prawdziwa władza w tym naszym Wieku.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2012, 23:50 »
Tak na poważnie, to PR ze mnie jak z koziej dupy bęben. Jestem tylko niezwykle spokojnym adminem, który od wielu lat przesiaduje przy terminalach, co dla wielu ludzi pracujących ze mną i także dla mojej rodziny to jak rozmowa z kosmitami (notabene kiedyś bawiłem się w SETI \"\"). Jestem osobą niezwykle łatwo nawiązującą kontakty jak nie przymierzając miś Koala \"\".
Pomimo moich niezaprzeczalnych "zalet towarzyskich" będę promował nasz projekt \"\".

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Listopada 2012, 08:35 »
Oczywiście, że nie ma potrzeby robić c65. I tak już Kisiel trochę się nawojował z tymi rozszerzeniami - jednak nawet najlepszy hardware, nie zdobędzie uznania i popularności dopóki nie znajdzie się software, ukazujący jego możliwości.
Przecież pecety bez widowsa, unixa i innych programów obsługujących tą architekturę (czyt. systemów) są zupełnie nic nie warte.

Podoba mi się myślenie Kisiela- czyli poprawianie pewnych "niedoskonałości" komcia, niezawodności, a nie przerabianie go na amigę. Jak już rozszerzanie to w taki sposób by było kompatybilne wstecz. No ja mam jeszcze tylko jedno marzenie - te kolory, nic tak w c64 nie brakuje jak ta skromna paleta barw, chociaż "cienie", nie oczekuje truecoloru.

No a sprawa skuteczności piaru, chyba już dzisiaj nikogo nie dziwi.