Ok pierwsze testy wypadły następująco:
Szalenie wygodna obsługa plików zapisanych na karcie. F5 od razu ładuje dany .d64 i wyświetla jego zawartość.
Duży plus za dodatkowy pack z toolsami do SD2IEC - browsery.
Duży plus za możliwość odpalenia różnych wersji Actiona.
Co do minusów to na razie dopatrzyłem się następujących:
- razi mnie napis "parrent dir" - powinno być oczywiście parent (do zmiany w 2 miejscach).
- na razie nie doszedłem do tego, jaka jest różnica między Parent a Root Dir. Jak wejdę w jakiś d64, to naciśnięcie F1 albo F2 daje ten sam rezultat - wyświetla katalog główny karty.
- nie wiem, co robię źle, ale pliki z karty SD (.prg zawarte w d64) nie odpalają mi się poprawnie w trybie F8 (Multiaction for SD2IEC), odpalając ten sam plik z FB64 lub Fibr browsera plik się uruchamia bez problemów. SD2IEC odpalam na C64 bez modyfikacji. Podobnie jest w przypadku trybu zwykłego AR, wczytuję na nim plik .prg i się odpala, natomiast w Multiaction for SD2IEC się nie odpala, wyskakuje np. kursor i napis ready.
- Korektor głowicy mogliście dać już polski albo angielski. W razie czego służę odpowiednią wersją. Szkoda, że nie odpala się od razu, tak jak jest to w Black Boxie. (tak, wiem że to jest kwestia jednej sekundy, ale ja lubię mieć dostęp od razu;).
-przy opcji Disable Cart po przejściu w tryb C64 Basic V2 fonty powinny być niebieskie, tak jak w C64 bez carta
- Tryb multiactiona mógłby pamiętać nr urządzenia SD2IEC, z którego się korzysta. Ja akurat mam urządzonko z ustawionym hardwareowo nr 9 i za każdym razem muszę wpisywać @9
- Absolutnie moim zdaniem zbędne jest wymuszenie zmiany czcionki na małą w momencie wyświetlania katalogu. Mnóstwo dirów w plikach d64 nie wymaga zmiany czcionki, a jak już potrzeba, to sobie mogę sam zmienić. Czcionka zmienia się nawet jak nacisnę run/stop przy wyświetlaniu dira.
- skoro reset carta plus C= pozwala wskoczyć do Fastloadu AR, to Control + reset mógłby z automatu wskakiwać do Multiactiona for SD2IEC z pominięciem głównego menu carta.
- zamiast ZAP pod F4 mogłoby być tak jak w AR7.3 load+run. Ewentualnie co do ZAP'a to można by było go usprawnić patentem, o którym dyskutowaliśmy tutaj żywiołowo (pamiętanie wektora loadu na stronie zerowej).
- strzałka do góry w AR7.3 działa jako load+run - tutaj działa jako save.
- fajnie, że jest zapodany Turbo Assembler. Ale w trybie Multiaction nie widzę monitora. Bez monitora ciężko działać kodując jednocześnie w Turbo Assemblerze.
Edit. Jeszcze jedno - wczytałem w Multiactionie jakiś plik .prg i chciałem potem go nagrać na 1581 i zwiecha nastąpiła podczas savingu.