Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Multi Action  (Przeczytany 15976 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #345 dnia: 04 Grudnia 2012, 21:05 »
A w MA jest 7.3?  Czy może panowie AR 6.0?
Po drugie. AR 7.3 atraxu nie współpracuje z procesorem w trybie 2MHz, więc procek próbując coś odczytać dostaje śmieci, natomiast z MA dostaje obszar romu.
Jak ktoś się czuje na siłach zrobić wersję działającą z c128 to ja nie widzę przeciwskazań.

PS. jedyny tani kart co działa z prockiem 2Mhz to black box z gwiazdkami na stacie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
Multi Action
« Odpowiedź #346 dnia: 04 Grudnia 2012, 21:25 »
fakt niewielu jest posiadaczy maszynki c128 , ale fajnie by było np.  ładować program w trybie c128 burst a potem uruchamiać go w trybie c64 (Servant miał taką możliwość).

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #347 dnia: 04 Grudnia 2012, 21:42 »
wojtek9989
No niestety ja zajmuje się tylko c64, więc nie pomogę. Raf może Ty, kodować potrafisz więc co za problem?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Multi Action
« Odpowiedź #348 dnia: 02 Stycznia 2013, 20:58 »
Dzięki uprzejmości Daty mam pożyczonego SD2IEC i będę to magiczne urządzonko pierwszy raz w życiu odpalał, hehe. ;)

Tak więc potestuję go z Multi Actionem i podzielę się swoimi wrażeniami. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Multi Action
« Odpowiedź #349 dnia: 02 Stycznia 2013, 23:12 »
Ok pierwsze testy wypadły następująco:

Szalenie wygodna obsługa plików zapisanych na karcie. F5 od razu ładuje dany .d64 i wyświetla jego zawartość.

Duży plus za dodatkowy pack z toolsami do SD2IEC - browsery.

Duży plus za możliwość odpalenia różnych wersji Actiona.

Co do minusów to na razie dopatrzyłem się następujących:

- razi mnie napis "parrent dir" - powinno być oczywiście parent (do zmiany w 2 miejscach).
- na razie nie doszedłem do tego, jaka jest różnica między Parent a Root Dir. Jak wejdę w jakiś d64, to naciśnięcie F1 albo F2 daje ten sam rezultat - wyświetla katalog główny karty.
- nie wiem, co robię źle, ale pliki z karty SD (.prg zawarte w d64) nie odpalają mi się poprawnie w trybie F8 (Multiaction for SD2IEC), odpalając ten sam plik z FB64 lub Fibr browsera plik się uruchamia bez problemów. SD2IEC odpalam na C64 bez modyfikacji. Podobnie jest w przypadku trybu zwykłego AR, wczytuję na nim plik .prg i się odpala, natomiast w Multiaction for SD2IEC się nie odpala, wyskakuje np. kursor i napis ready.
- Korektor głowicy mogliście dać już polski albo angielski. W razie czego służę odpowiednią wersją. Szkoda, że nie odpala się od razu, tak jak jest to w Black Boxie. (tak, wiem że to jest kwestia jednej sekundy, ale ja lubię mieć dostęp od razu;).
-przy opcji Disable Cart po przejściu w tryb C64 Basic V2 fonty powinny być niebieskie, tak jak w C64 bez carta
- Tryb multiactiona mógłby pamiętać nr urządzenia SD2IEC, z którego się korzysta. Ja akurat mam urządzonko z ustawionym hardwareowo nr 9 i za każdym razem muszę wpisywać @9
- Absolutnie moim zdaniem zbędne jest wymuszenie zmiany czcionki na małą w momencie wyświetlania katalogu. Mnóstwo dirów w plikach d64 nie wymaga zmiany czcionki, a jak już potrzeba, to sobie mogę sam zmienić. Czcionka zmienia się nawet jak nacisnę run/stop przy wyświetlaniu dira.
- skoro reset carta plus C= pozwala wskoczyć do Fastloadu AR, to Control + reset mógłby z automatu wskakiwać do Multiactiona for SD2IEC z pominięciem głównego menu carta.
- zamiast ZAP pod F4 mogłoby być tak jak w AR7.3 load+run. Ewentualnie co do ZAP'a to można by było go usprawnić patentem, o którym dyskutowaliśmy tutaj żywiołowo (pamiętanie wektora loadu na stronie zerowej).
- strzałka do góry w AR7.3 działa jako load+run - tutaj działa jako save.
- fajnie, że jest zapodany Turbo Assembler. Ale w trybie Multiaction nie widzę monitora. Bez monitora ciężko działać kodując jednocześnie w Turbo Assemblerze.

Edit. Jeszcze jedno - wczytałem w Multiactionie jakiś plik .prg i chciałem potem go nagrać na 1581 i zwiecha nastąpiła podczas savingu.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #350 dnia: 03 Stycznia 2013, 08:34 »
V-12,
Jak sam nie poprawisz to nikt za Ciebie tego nie zrobi, wegi już napisał że źródła są dostępne w pliku, ewentualnie napisz na forum 1541 ultimate dlaczego po wcisnieciu strzałki w góre masz problem, albo dlaczego AR nie działa ze stacją 1581. Na tym forum nie znajdziesz ludzi którzy temat pociągną a mnie osobiście poprawianie cudzych błędów nie interesuje.

PS. napisał bym Tobie jak zrobić aby urządzenie było zawsze np. 10 (tak jak sobie zrobiłem ze względu na CF) ale rozkosz poprawiania cudzego softu zostawiam ambitnym.

Adi

• Gość
Multi Action
« Odpowiedź #351 dnia: 03 Stycznia 2013, 08:54 »
Kisel MA to twoje dziecko a piszesz że cudzych błędów nie poprawisz.
Dlaczego?

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #352 dnia: 03 Stycznia 2013, 08:58 »
Adi
Bo się nie znam na asemblerze.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Multi Action
« Odpowiedź #353 dnia: 03 Stycznia 2013, 10:38 »
Adi:
Kisel MA to twoje dziecko a piszesz że cudzych błędów nie poprawisz.Dlaczego?

jesli jedna osoba robi hardware a druga firmware to dlaczego ktos mialby oczekiwac ze osoba robiaca hardware MUSI poprawiac firmware? ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Multi Action
« Odpowiedź #354 dnia: 03 Stycznia 2013, 10:43 »
Kisiel:
V-12,
Jak sam nie poprawisz to nikt za Ciebie tego nie zrobi, wegi już napisał że źródła są dostępne w pliku, ewentualnie napisz na forum 1541 ultimate dlaczego po wcisnieciu strzałki w góre masz problem, albo dlaczego AR nie działa ze stacją 1581. Na tym forum nie znajdziesz ludzi którzy temat pociągną a mnie osobiście poprawianie cudzych błędów nie interesuje.

No szkoda - w takim układzie porzeźbię sobie kiedyś sam. Jedyne, co mnie niepokoi, to fakt, że spod Multiactiona pliki z karty wczytują mi się z błędem. W innych trybach pracy (browser, AR) pliki wczytują się poprawnie. Co może być tego przyczyną?

ps. AR działa z 1581, gryzie się z SD2IEC (Skull wcześniej już o tym pisał).

Zawsze aktualne!

Offline elwer

• Level 4
Multi Action
« Odpowiedź #355 dnia: 03 Stycznia 2013, 10:59 »
V-12/Tropyx:
Jedyne, co mnie niepokoi, to fakt, że spod Multiactiona pliki z karty wczytują mi się z błędem. W innych trybach pracy (browser, AR) pliki wczytują się poprawnie. Co może być tego przyczyną?

W trybie SD2IEc core działa  turbo, sprawdź z samym SD2IEC (bez stacji) - miałem czasami  też problemy, wystarczyło zamienić kable IEC miejscami w stacji.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #356 dnia: 03 Stycznia 2013, 11:26 »
1. Trochę mi tu pitolicie jak to się nie uruchamiają browsery, bo mi się uruchamiały \"\"

2. Testy trzeba było robić jak siedziałem setki godzin nad firmwarem i byłem w temacie \"\"

3. Sources dostępne możecie sobie opcje dorabiać/odrabiać/poprawiać ble ble ble

4. Właśnie oryginalna wersja tape testera jest fajna hehe jak co punkt 3 - fajna bo napisał go niemiecki sklepikarz wkurzony zwrotami kaset \"\"

5. Tasm i brak monitora - albo punkt 3 albo reset po tasm i wybór cora actionowego a tasm już siedzi w pamięci i masz monitor

6. Na mojej karcie był taki burdel, że bez małych czcionek się nie dało - jak co p3

7. Dalsze pomysły i udziwnienia - p3.

8. Temat 1581 był ze skullem omawiany i sorry, że nie wspieram superniszowego sprzętu, bo po pierwsze jest superniszowy a po drugie go nie mam. Jak mantra popieprzę o punkcie 3 i dodam - moje testy wykazały, że najlepsze demo świata EOD wspiera 1541 nawet nie chodzi z 1570/71 i nie widziałem wielkiego larum z tego powodu \"\"

9. Różnica między parrrrent i roooooooot dir - może kiedyś dojdziesz

10. Masz GA odpalisz firmware do ramcarta to sam wyszuka sd2iec bez @9 \"\"

Tym nie mniej dzięki za testy i pozdrawiam
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #357 dnia: 03 Stycznia 2013, 15:14 »
z parent i root dir chyba wszystko było ok, aż sprawdzę.

Małe i duże litery to podstawa z systemu win(SD) i długich nazw inaczej są krzaki.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Multi Action
« Odpowiedź #358 dnia: 03 Stycznia 2013, 15:44 »
wegi:
9. Różnica między parrrrent i roooooooot dir - może kiedyś dojdziesz

Ogarnąłem - po prostu na swojej karcie nie miałem katalogów. Tylko gołe pliki .prg i .d64. \"\"

wegi:
2. Testy trzeba było robić jak siedziałem setki godzin nad firmwarem i byłem w temacie

Better late than never. ;) Wcześniej nie miałem SD2IEC żeby dokonać pełnych testów.

wegi:
Tym nie mniej dzięki za testy i pozdrawiam

Nie ma za co. Powiedz mi tylko, czy wrzucane tutaj w tym wątku przez Ciebie wcześniej pliki w folderze KISIELPACK oraz później osobno poprawiona wersja Ar606pal to ostateczne wersje, które siedzą w całym MultiActionie?

elwer:
W trybie SD2IEc core działa turbo, sprawdź z samym SD2IEC (bez stacji) - miałem czasami też problemy, wystarczyło zamienić kable IEC miejscami w stacji.

No właśnie ja wszystkie testy wykonywałem na C64 bez dodatkowych akcesoriów ani dodatkowej stacji, czyli sam goły SD2IEC (dopiero na samym końcu podpiąłem na szybkiego 1581 by porównać pliki). Wczytywany plik w Multiactionie .prg jest przekłamany za każdym razem.

Zawsze aktualne!

Offline elwer

• Level 4
Multi Action
« Odpowiedź #359 dnia: 03 Stycznia 2013, 17:35 »
Różne dziwne pliki wczytywałem z SD2IEC przy pomocy GA, MA, LC64AR, Ogryzka (to samo oprogramowanie) i nie było problemów, pomijam kwestię uruchomienia. Może zamieść plik w temacie sprawdzę przy okazji przy wczytywaniu z SD2IEC.