Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Multi Action  (Przeczytany 16670 razy)

Offline hsimpson

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #285 dnia: 24 Listopada 2012, 18:47 »
Kisiel:
Miałby ktoś wynik pomiaru grubości wersji V2?

Według mojej starej suwmiarki to jest także 1,7 mm.

Kisiel:
dostaniesz pełną wersję

Zdradzisz czym różni się pełna wersja od zwykłej 1.0?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #286 dnia: 24 Listopada 2012, 19:04 »
corex M0 plus czytnik kart SD.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hsimpson

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #287 dnia: 24 Listopada 2012, 19:12 »
Kisiel przybliżysz jakie nowe funkcjonalności ma wersja pełna, której nie ma 1.0. Jeśli chcesz oczywiście.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #288 dnia: 24 Listopada 2012, 19:35 »
Kisiel:
zresztą sam zobacz.

uaaa - już nie mogę się doczekać wygląda jak ultimate!

@hsimpson - pewnie cortex da możliwość upgrade CPLD że np zrobisz sobie AR FINALA EPYXA czy każdy jaki wciśniesz w logike, na pewno jest możliwość transferu przez DMA plików do ram C64 z karty - a będzie to co kisiel wbije do cortexa - podejrzewam, że i blitter by się dało spokojnie na tym postawić... wirtualne urządzenie nr15 na przykład... problem w tym kto i ile zrobi na cortex'ie tzn kto wiadomo, że kisiel hehe
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline hsimpson

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #289 dnia: 24 Listopada 2012, 19:41 »
wegi
Powiem tylko WOW. Gratuluję przyszłemu posiadaczowi pełnej wersji. \"\" \"\" \"\"

Kisiel
Mam tylko nadzieję, że kiedyś inni też będą mogli cieszyć się nowym MA \"\".

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #290 dnia: 24 Listopada 2012, 20:05 »
wegi
Zależy głównie też od Ciebie w którą to stronę pójdzie. Jad na razie nie ma czasu.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #291 dnia: 24 Listopada 2012, 20:52 »
hsimpson:
Gratuluję przyszłemu posiadaczowi pełnej wersji.

To nie jest pełna wersja - nie chciałbym, aby posiadacze MA poczuli się skrzywdzeni - pierwotne założenia były na porządny cart w granicach stówy AR który najlepiej byłoby gdyby wspierał sd2iec, kisiel dołożył do tego więcej romu i ram nie podnosząc ceny. I na taki cart byliśmy umówieni. Od siebie też kisiel dołożył wersję prototypową płytki z możliwościa prawdopodobnej rozbudowy. Ja miałem obiecany prototyp z uwagi na firmware do ramcarta i pomysły zagospodarowania flasza MA (przyznacie, że nie najgorsze) - to taki i mój bonus za współprace w tworzeniu tego projektu jak i jak widać możliwość jego rozwoju - wiemy, że to się wiąże z setkami jak nie z tysiącami godzin dalszej pracy.

Podsumowując założenia spełnione i projekt działa są 4 banki actionowe ar4,ar6,sd2iec core, sd2iec pack. Action działa w razie potrzeby jako action i w razie potrzeby pogada z sd2iec - czyli nie jest źle nie trzeba kupować FC3 \"\"

@kisiel - a życia nam starczy na rozwój?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #292 dnia: 24 Listopada 2012, 21:28 »
wegi:
@kisiel - a życia nam starczy na rozwój?

Mój plan jest prosty na starość będę tylko kodował, lutowanie elementów smd będzie już nie możliwe. Teraz złożenie jednej sztuki MA to kilka godzin zależy czy odpali od razu czy nie a na starość ręka już nie ta i pamięć szwankuje.
Wersję prototypową otrzymają jak na razie Wegi i Jad, jak coś z tego będzie to upgrade będzie na życzenie po kosztach elementów (+robota/przesyłka) jak ktoś będzie tego chciał. Nie chciałem wersji prototypowej dla wszystkich bo to tak jak z tym sidem i samplami w Ultimate.... po wuja to komu a kosztuje.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #293 dnia: 24 Listopada 2012, 21:37 »
No dobra to daj jeszcze zdjęcie bebechów jak będziesz miał czas

Offline hsimpson

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #294 dnia: 24 Listopada 2012, 22:55 »
wegi:
nie chciałbym, aby posiadacze MA poczuli się skrzywdzeni

Ja osobiście nie czuję się skrzywdzony. Tak przypuszczałem, że dla Ciebie musi być wersja umożliwiająca dalszy rozwój do wersji 1.1 może 2.0. Gratulacje nie były złośliwe.

Kisiel:
jak coś z tego będzie to upgrade będzie na życzenie po kosztach elementów (+robota/przesyłka) jak ktoś będzie tego chciał.

To bardzo dobra wiadomość, dzięki \"\"

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #295 dnia: 24 Listopada 2012, 23:30 »
hsimpson:
wersji 1.1 może 2.0.

oświeć mnie jakie są reguły nadawania numerów wersji - kiedy będzie 1.1, 1.5... 2.0 - pytam serio nie nabijam się

Offline hsimpson

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #296 dnia: 24 Listopada 2012, 23:35 »
wegi:
kiedy będzie 1.1, 1.5... 2.0

Reguły ustala twórca. Z numerami tak strzeliłem, jak teraz mamy 1.0, to po dużych zmianach w funkcjonalności może będzie 2.0.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Multi Action
« Odpowiedź #297 dnia: 26 Listopada 2012, 12:06 »
Kisiel:
Musisz podać dowody takiego twierdzenia, jeżeli ich nie podajesz to znaczy, że jest to pomówienie. Dla mnie jesteś wioskowym lamerem który kupił sobie za 167 euro zabawkę do przeglądania plików, pożytku z tego nie będzie, sprzedałeś SD SUX olka który liczony jest w sztukach na coś co ma już kilka tysięcy osób Dla kolekcjonerów na forum jesteś d...ziwny. Jak chce wygody to włączam laptopa, dwa rdzenie, 5GB pamięci, dysk 7200 i się onanizuje tak jak Ty, łatwością i brakiem problemów. Wyrzuciłeś kasę w błoto i teraz starasz się przekonać do racji w swojej opinii ? Za tyle kasy mogłeś kupić kameleona miałbyś chociaż emulację wszystkiego i amigi i c64 a tak zostałeś z implementacją 1541-II za 167 Euro, jak stacja dysków kosztuje 10 Euro

WYLUZUJ. Twoje stwierdzenia nie są przyjemne w odbiorze. To, czy ktoś sobie kupił ultimejta czy nie, nie jest podstawą by stwierdzać, że wyrzucił kasę w błoto. To indywidualna sprawa każdego z nas. Poza tym proszę - nie wypowiadaj się w imieniu pozostałych userów forum, bo to jest niestosowne.

Ja ultimejta jako jedna z pierwszych osób w PL kilka lat temu kupiłem nie z myślą, by porzucać dyskietki, ale by kiedyś za n-lat zrobić sobie porządek w tonie stuffu, który nazbierał się przez lata swapu. \"\" W dalszym ciągu irytuje mnie fakt, że w ultimejcie plik ładowany bezpośrednio z karty SD poprzedzany jest hard resetem. Ultimejta używam głównie do transferowania plików po lanie, po czym odpalam prawdziwego AR. Też ktoś może powiedzieć, że wywaliłem kasę w błoto (wtedy to było nieco ponad 500 zł), bo transferować mógłbym dalej kabelkiem X w SC \"\" Jak dla mnie taki zakup, czy Ultimejta, czy MA, to inwestycja w przyszłość. Nie wiadomo bowiem ile lat pochodzą jeszcze stare AR ;) Niemniej jakby kiedyś skończyła mi się żywotność AR, to będę miał "młodszego" MA \"\"))

hsimpson:
Ja osobiście nie czuję się skrzywdzony.

Ja też nie. Absolutnie! Bardziej skrzywdzony mogę się czuć w odniesieniu do Ultimejta, gdzie nowsze firmware nie wspiera obsługi lan'a i w zasadzie nie ma możliwości hardware'owego upgrejdu (w przeciwieństwie do tego, co będzie prawdopodobnie oferował Kisiel), trzeba zamawiać nową wersję.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #298 dnia: 26 Listopada 2012, 12:44 »
V-12,
Opinia jest jak dupa każdy ma swoją \"\" Na moje wywaliłeś kasę w błoto, kochamy stary sprzęt za to, że jest ułomny więc jak ja chce coś wypaśnego to wolę kupić laptopa/smarfona/tablet i cieszyć się nową zabawką.
Co do rynku kolekcjonerskiego to coś co robi olo ma większą wartość niż to co robi Gideon.
Co ma większą wartość C65 czy C64.

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #299 dnia: 26 Listopada 2012, 14:04 »
No nie zgodzę się, że ultimate to tylko droga zabawka.
Sam jeszcze nie mam, ale chciałbym. Pełna emulacja 1541 to strzał w dziesiątkę. Softu pod 1541 jest znaczący procent z całego dorobku dla c64, (tego wartościowszego to pewnie i ponad 50%), w demach to prawie 100%.
I teraz ... mamy stację na allegro, tanio - ale trzeba nagrywać dyskietki, stacje są coraz bardziej zawodne, zasilacze marne, nawet żal ich używać "nie od święta", z wytrzymałością dyskietek jest jeszcze gorzej. Transfer z PC na dzień dzisiejszy uważam, że jest słaby - albo trzeba mieć specjalnego Pieca tylko do transferowania, albo katować się jakimiś starymi systemami (nie długo je też trzeba będzie emulować) i kablami - na dzisiaj najszybszym i najmniej uciążliwym sposobem na transferowanie dyskietek to dla mnie program JAD-a z toolsów MA(!) i jiffy dla SD (po uprzednim zgraniu na cartę SD obrazu dysku).
Karta SD to niewątpliwa wygoda dostępu, a także pojemności. Fajnie, że u nas się pojawia MA i ba nawet "konkurent" wypuszcza SD-box-a, ale to nadal zabawa w pojedyncze pliki -za to miażdży magnetofon.