Jak przeczytałem emocjonalne wypowiedzi Wegi'ego, to aż się za głowę złapałem. Jednakże co by wyjaśnić pewne kwestie, to pozwolę sobie odpowiedzieć krótko i na temat.
wegi:
Zmień tą stopkę "Poradnictwo w zakresie Commodore 64 (hardware, software, kodowanie itp.), serwis."
Jeżeli już, to "tę", a nie "tą". W stopce mogę mieć co tylko chcę, np. "Kocham Wegi'ego" i nie to powinno być przedmiotem Twojego zainteresowania. Dodatkowo powiem, iż to, co posiadasz w stopce, nie czyni Ciebie ekspertem. Sam się za takowego nie uważam, to są Twoje słowa ale miło, że tak uważasz

)).
wegi:
"przez lata przewertowałeś tysiące plików" i nie zrobiłeś z tym nic konkretnego poza biciem piany na potrzeby dorobienia wyłącznika do wyłączonego carta
Nie napisałem nigdzie, że jestem gorącym zwolennikiem dodawania przełącznika. Była to tylko luźna propozycja, bazowana na osobistym doświadczeniu z uruchamianiem plików na różnych kartridżach.
Zignorowałeś całkowicie wpis Raf'a dotyczący tego, że są programy, które być może nie uruchomią się na żadnym kartridżu. Skupiasz się tylko na tym, żeby usilnie mi dowalić słownie. Jak miło!

A pianę lubię bić do ciasta.

))
To rozwiązanie zagadki, która gnębiła mnie od dłuższego czasu. Zamiast pisać 3 posty atakujące moją osobę, mogłeś merytorycznie napisać, co jest powodem nieuruchamiania niektórych programów po ZAP. Niestety sam pierwotnie sugerowałeś przypuszczenia niepodparte żadnymi faktami, np. sugestie z $2b/$2c.
Wówczas podczas testów tych komórek sprawdzałem również $ae/$af, ale nie wiedziałem jednej, jedynej rzeczy, że wystarczy:
wegi:
wpisać m3333 aby zmienić zawartość tego wektora
Dopiero przed chwilą sprawdziłem, że faktycznie $ae/$af afektowane jest przez komendę "m" w monitorze. Pod freezarką sprawdziłem, że tuż po wykonaniu komendy load, faktycznie pod $ae/$af siedzi lo/hi endaddress wczytywanego programu (wiedziałem, że powinien tam siedzieć, ale nie wiedziałem wcześniej, dlaczego w Actionie tego nie widać). Zapamiętałem end address i przy wspominanym wcześniej WOW Char editorze wpisałem po ZAP dwa poke i sys i program się uruchomił.
Nie wyczerpuje to jednak całkowicie tematu. Należałoby sprawdzić np. to, co pisał Raf (w wolnej chwili potestuję) oraz przeprowadzać dalsze inne testy by zweryfikować, co jeszcze się nie uruchamia pod Actionem. Mnie osobiście ten temat intryguje. A komenta ZAP mogłaby być poprawiona o zapamiętywanie i ustawianie $ae/$af.