Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Multi Action  (Przeczytany 22301 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #240 dnia: 16 Listopada 2012, 23:01 »
Przed świętami jest dokładnie tym terminem co napisałem, otrzymam przesyłkę w grudniu, muszę to naprawić i odesłać  więc przed świętami zdążę. Jak tego nie rozumiesz to odsyłam Tobie kasę i zapominam o sprawie. Dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Multi Action
« Odpowiedź #241 dnia: 16 Listopada 2012, 23:17 »
Ok, odbierz więc ją na początku grudnia - miałem po prostu na uwadze zwrot z poczty po okresie 14 dni od zawiadomienia.

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #242 dnia: 16 Listopada 2012, 23:19 »
To nie wezwanie do Sądu Najwyższego \"\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Multi Action
« Odpowiedź #243 dnia: 16 Listopada 2012, 23:21 »
No nie, to coś więcej, Wszechmocny Kart Kisiela ;).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Multi Action
« Odpowiedź #244 dnia: 18 Listopada 2012, 22:16 »
Jak przeczytałem emocjonalne wypowiedzi Wegi'ego, to aż się za głowę złapałem. Jednakże co by wyjaśnić pewne kwestie, to pozwolę sobie odpowiedzieć krótko i na temat.

wegi:
Zmień tą stopkę "Poradnictwo w zakresie Commodore 64 (hardware, software, kodowanie itp.), serwis."

Jeżeli już, to "tę", a nie "tą". W stopce mogę mieć co tylko chcę, np. "Kocham Wegi'ego" i nie to powinno być przedmiotem Twojego zainteresowania. Dodatkowo powiem, iż to, co posiadasz w stopce, nie czyni Ciebie ekspertem. Sam się za takowego nie uważam, to są Twoje słowa ale miło, że tak uważasz ;))).

wegi:
"przez lata przewertowałeś tysiące plików" i nie zrobiłeś z tym nic konkretnego poza biciem piany na potrzeby dorobienia wyłącznika do wyłączonego carta

Nie napisałem nigdzie, że jestem gorącym zwolennikiem dodawania przełącznika. Była to tylko luźna propozycja, bazowana na osobistym doświadczeniu z uruchamianiem plików na różnych kartridżach.

Zignorowałeś całkowicie wpis Raf'a dotyczący tego, że są programy, które być może nie uruchomią się na żadnym kartridżu. Skupiasz się tylko na tym, żeby usilnie mi dowalić słownie. Jak miło! \"\" A pianę lubię bić do ciasta. \"\"))

wegi:
$AE/AF

To rozwiązanie zagadki, która gnębiła mnie od dłuższego czasu. Zamiast pisać 3 posty atakujące moją osobę, mogłeś merytorycznie napisać, co jest powodem nieuruchamiania niektórych programów po ZAP. Niestety sam pierwotnie sugerowałeś przypuszczenia niepodparte żadnymi faktami, np. sugestie z $2b/$2c.

Wówczas podczas testów tych komórek sprawdzałem również $ae/$af, ale nie wiedziałem jednej, jedynej rzeczy, że wystarczy:

wegi:
wpisać m3333 aby zmienić zawartość tego wektora

Dopiero przed chwilą sprawdziłem, że faktycznie $ae/$af afektowane jest przez komendę "m" w monitorze. Pod freezarką sprawdziłem, że tuż po wykonaniu komendy load, faktycznie pod $ae/$af siedzi lo/hi endaddress wczytywanego programu (wiedziałem, że powinien tam siedzieć, ale nie wiedziałem wcześniej, dlaczego w Actionie tego nie widać). Zapamiętałem end address i przy wspominanym wcześniej WOW Char editorze wpisałem po ZAP dwa poke i sys i program się uruchomił.

Nie wyczerpuje to jednak całkowicie tematu. Należałoby sprawdzić np. to, co pisał Raf (w wolnej chwili potestuję) oraz przeprowadzać dalsze inne testy by zweryfikować, co jeszcze się nie uruchamia pod Actionem. Mnie osobiście ten temat intryguje. A komenta ZAP mogłaby być poprawiona o zapamiętywanie i ustawianie $ae/$af. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #245 dnia: 18 Listopada 2012, 22:29 »
V-12/Tropyx:
A komenta ZAP mogłaby być poprawiona o zapamiętywanie i ustawianie $ae/$af.

Nic nie stoi na przeszkodzie, możesz to sam zrobić \"\" To całkiem proste.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #246 dnia: 18 Listopada 2012, 23:33 »
V-12/Tropyx:
Nie wyczerpuje to jednak całkowicie tematu.

Kurde jesteś niekompatybilny. Średnio przeszkolona małpa doszłaby do tej Twojej zagadki. Teraz ZAP na potrzeby V-12 z $ae/af restore - no to Ci podpowiem, że wystarczy wyzerować stos np tak:

a c000 tsx
dex
lda #$00

lp1
sta $0100,x
dex
bne lp1
rts

potem zresetować AR i wcisnąć F3
wpisać sys 49152

potem włożyć właściwy dysk
wpisać load"*",8,1

i uruchomi się COMA LIGHT XI bez wyjmowania AR

dołóż to sobie do swojej procedury ZAP, zgłoś i opatentuj :P
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Multi Action
« Odpowiedź #247 dnia: 19 Listopada 2012, 00:03 »
Jeżeli problemem byłby tylko niewyzerowany stos, to można by było go szybciej wyzerować w monitorze freezarki, ale jak wcześniej Wegi napisał, nawet w trybie normal reset kartridż będzie widzialny, gdy naciśnie się freeze.

Kwestia dotyczy znalezienia sposobu, aby jak najłatwiej i jak najszybciej uzyskać uruchamialność danego pliku na AR, bez wyjmowania kartridża i bawienia się w Zapy' sysy i F3 etc. Stąd też moja wcześniejsza sugestia z przełącznikiem 'ala kartridż X. To jedyny kartridż, jaki znam, który ma uruchamialność plików większą, niż pozostałe carty i póki co nie znalazłem programu, który by się na nim nie uruchomił (chodzą na nim nawet oryginalne gry na kasetach zabezpieczone przed kartridżami). Wegi nie jest zwolennikiem przełącznika i upiera się na przestawianiu bitów. Wierz mi, nawet odłączenie zasilania z szyny kartridża nie jest wystarczające, by cart nie infekował pamięci komputera. \"\" Tym bardziej przestawienie jakiegoś bitu.

wegi:
Średnio przeszkolona małpa doszłaby do tej Twojej zagadki.

Zaskakujący jest fakt, że żadna inna małpa poza Tobą i mną tej zagadki nie rozwiązała (tzn. Ty ją rozwiązałeś po napisaniu kilkunastu postów, nie podałeś rozwiązania na początku, a ja potwierdziłem Twoje analizy w sposób praktyczny). Pozostałe małpki muszą czuć się srogo rozczarowane, że ich poziom wykształcenia nie pozwolił im rozwiązać tej zagadki.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #248 dnia: 19 Listopada 2012, 01:26 »
V-12/Tropyx:
Jeżeli problemem byłby tylko niewyzerowany stos, to można by było go szybciej wyzerować w monitorze freezarki, ale jak wcześniej Wegi napisał, nawet w trybie normal reset kartridż będzie widzialny, gdy naciśnie się freeze.

No to jak chcesz wciskać tego freza jak wyjąłeś carta albo wyłączyłeś go wajchą? Można wiedzieć doczego zmierza ta logika?

Po hardwareowym ZAP jak zrobisz reset - co CI pozostaje i co się dzieje?

cart znika pod $8000
cart znika pod $DF00
cart znika pod $DE00

nie masz możliwości dobicia się do niego softem i w czym tkwi Twoja zagadka

Wyzerowany został ekran, strona zerowa,$0200,$0300 zainicjowane wektory
jedyna możliwość śmieci po AR to pozostałości na stosie - więc powtórzę dorobisz wyłącznik a coma nie ruszy i tak no i co? do momentu wyłączenia i włączenia C64 z odwajchowanym AR - tego jest to warte czy prościej wyzerować stos - ale skoro wiesz lepiej od kisiela że się AR nie wyłącza to się srodze nie zawiodłem - do Ciebie to podobne że będziesz klecił bezsensy. To że masz potrzebę instalowania wyłącznika to Twoja sprawa ale nie sprzedasz mi teori, że to konieczne - ten sam efekt uzyskasz jak wywalisz AR do śmietnika - też CI się żadna gra na nim nie powiesi bo go nie ma
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #249 dnia: 19 Listopada 2012, 09:43 »
@Wegi,
Zamiast się w nerwiać na brak zrozumienia, zapytaj po prostu V-12 jak zrobiony jest AR w Ultimate. Jeżeli 1541U z Action 7.3 Atraxu chodzą mu programy które opisał znaczy się że problem da się rozwiązać sprzętowo np. poprzez dołożenie dodatkowego procka co będzie rozpoznawał co V-12 w danej chwili załadował do pamięci i postępował zewnętrznie z wektorami itp. Jak nie to znaczy się że V-12 zapomniał od kilku lat zapytać Gideona dlaczego jego tool nie chodzi :P
@V-12,
Szczerze to skłaniam się do punktu widzenia Raf'a kart zmienia ustawienia kompa, koderzy to wykorzystują do zabezpieczenia softu przed np. freezerem, albo po prostu popełniają prosty błąd z inicjalizacją.
Ciekawy jestem ile na 5G softu do c64 nie działa programów z 1541U i RR oraz MA i GA , AR.

PS. @all MA user jeżeli dostaliście karta po kosztach to nie dlatego że Was lubię tylko abyście coś TWORZYLI.

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #250 dnia: 20 Listopada 2012, 00:56 »
BagoZonde:
Dobra, teraz ja dorzucę swoje trzy grosze, bo robi się jeszcze ciekawiej. Mianowicie dziś podłączyłem sobie karta - tego popularnego c64 Games System z Flimbo's Quest, Klaxem itd. żeby przetestować audio na pewnym monitorze. Pokazało mi się menu główne, ale zniknęło po sekundzie - czarny ekran! Co jest przyczyną takiego zachowania? Tutaj znowu pochylić się można nad moją zdawkową wiedzą o porcie 1 joysticka. Wiem tylko co wywołuje taki stan rzeczy: myszka 1351 podpięta w porcie 1! Sprawdzałem na dwóch komodach. Zachowanie takie same czyli norma. Mychę miałem cały czas wpiętą gdy testowałem MA. Widać to na zdjęciach, na których prezentuję MA w akcji. Zdjęcia są na fejsie więc kto lubi na fejsie Commocore to je widział ;]. Dlatego też nie wiem czy może mieć to jakiś związek z dziwnym zachowaniem mojego MA?

UWAGA, mam ważny komunikat, Do kogo należy czarna Alfa Romeo, która blokuje wjazd dla mojej fury?....
 Jak po włączeniu kompa pojawia się na Waszych ekranach niebieskie tło krzaczki to znaczy że trzeba qrwa zdjąć palec z SHIFT'a.
\"\"
Zrobić Tobie ten specjalny zap jak już mam karta?

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #251 dnia: 20 Listopada 2012, 02:42 »
@kisiel aaa... może odwrócić pytanie - co u Bago mogłoby powodować taką usterkę wciśniętego shifta, tudzież, czy ta mysza coś nie motała?

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #252 dnia: 20 Listopada 2012, 08:23 »
w sumie jest taki klawisz shift lock

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #253 dnia: 20 Listopada 2012, 09:26 »
W sumie ar6 działa tak na klawiature nie tylko na shift.

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #254 dnia: 20 Listopada 2012, 12:40 »
wegi:
@kisiel aaa... może odwrócić pytanie - co u Bago mogłoby powodować taką usterkę wciśniętego shifta, tudzież, czy ta mysza coś nie motała?

Odwracając pytanie, wkładasz joystick czy myszkę do portu 1, dla Joya wciskasz fire, albo ruch w bok, dla myszki chyba nic nie musisz bo ona coś wypluje coś na starcie i AR6 pięknie zwisa. Ar7.3 atraxu przechodzi do menu freezera. Urządzenia podpinane do portu 1 generują śmieci z klawiatury to chyba każdy user c64 wie.
To zagadka dla Ciebie Wegi dlaczego oni napisali tak menu start \"\"