Noo, to zgodnie z wcześniejszą obietnicą wrzucam ostateczną wersję moda 2-2, którą dla odróżnienia oznaczyłem 2-2d: mała ;literka 'd' od szyny danych, gdyż w tej wersji RAMDysku/UCarta sygnały sterujące cartem (podawane na wejścia rejestru 74175) przesyłane są szyną danych (a nie poprzez "latchowanie" sygnałami z szyny adresowej), czyli metoda taka jak w większości cartów, bez tego udziwnienia z BB8, które na "mojego czuja" (ale zaznaczam, że bez głębszej analizy tematu, bo nie mam na to czasu) stwarza problemy, najprawdopodobniej z jakimiś opóźnieniami, co skutkowało niepewną pracą RAMDysku/UCarta.
BB8 MOD NR 2-2dSchemat moda 2-2d BB8:

Soft:
setup - poprawiony przez
wegi'ego dla tej wersji moda (tak jak na moim ostatnim filmiku z testów setup ma nazwę DV1 - bez rozszerzenia - i tak go wrzucać na kartę SD dla SD2IEC).
Jak widać ze schematu poprawka moda 2-2 na 2-2d jest prosta na oryginalnej płytce BB8 - wystarczy zrobić cztery krosy krótkimi kawałkami izolowanego przewodu (najlepiej kynaru). Akurat piny pamięci A0, A1, A2, A3 (od których odchodzą ścieżki na wejścia rejestru 74175) są obok pinów pamięci D0, D1, D2, D7 więc NO PROBLEM

Taka wersję, tzn, 2-2d testuję na moich filmikach (po zrobieniu krosów dla szyny danych już nie wracałem do wersji 2-2).
Jak pisałem wczesniej, miałem opracować dokładny tutorial z fotkami: krok po kroku (taki dla lamerów

) jak przerobić BB8 na mod 2-2d, ale chyba z tego będą nici, bo:
primo'
trzeba na to sporo czasu poświęcić,
secundo'
zainteresowanie modem raczej niewielkie (chyba tylko
elwer to zmajstrował)
tertio'
wegi molestuje mnie

softem dla nowego carta, więc takiego carta trzeba chyba opracować, w związku z tym musiałem na stare lata "wrócić do szkółki", aby sporo pierdołów sobie przypomnieć i zaktualizować (a co tam niech szara masa pracuje, póki jej jeszcze demencja nie męczy

).