Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja  (Przeczytany 15789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Lipca 2012, 21:37 »
No ja nie elektronik ale na moje to i za bardzo prądożerne są te stare STATIC'i i za duże upływy na boardzie na wszystkie układy, kondensatory... 32KB expdrive by KLAX jest po prostu genialnym przykładem na to, że można robiąc niewiele uzyskać tak wiele - i to jest to co mnie w tym urzeka
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Lipca 2012, 21:47 »
Zobaczymy jak długo będzie bateria trzymać, na upartego niewielkim kosztem można wrzucić akumulatorek i doładowywać po uruchomieniu (tyle  LiOn wala się z telefonów).

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Lipca 2012, 21:51 »
weź amperomierz zmierz pobór i wszystko stanie się jasne :D \"\"

.... edit: iiii.... czy taką wydolność prądową będzie miała bateria do komórki czy nie zagotuje się po prostu w 5 sekund - bo one nie chodzą tak jak byśmy chcieli tylka jak to pasuje dla cell phone
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

suchy

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Lipca 2012, 22:46 »
Na życzenie wegi'ego nowy filmik z testów carta: uzbrajanie od nowa w setup i ponowne ładowanie carta softem.

FILM-test4

Akumulatorki raczej odradzam (efekt samorozładowania). Dobre baterie alkaliczne lub litowe wystarczą pod warunkiem, że wszystkie układy bedą CMOS (bez bipolarnych TTLi). Nad optymalizacją zasilania tego carta na pewno jeszcze popracuję, ale na to trzeba więcej czasu.

PS Dzisiaj juz spadam, bo jutro rano muszę wstać. Papa.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Lipca 2012, 23:26 »
No i dzięki Panie suchy - po co mam opisywać system jak film pokaże wszystko \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Lipca 2012, 23:32 »
Suchy, moglbys te filmy uploadowac na YT?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Lipca 2012, 23:47 »
Raf:
Suchy, moglbys te filmy uploadowac na YT?

... no to daj linka, bo nie pomnę (starość nie radość). \"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Lipca 2012, 23:49 »
jutab jutab ... youtube

suchy

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Lipca 2012, 23:52 »
eee, no to jakieś konto tam zakładałem kiedyś, zobaczę jutro co da się zrobić.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Lipca 2012, 18:34 »
filmiki z testów moda 2-2 BB8 wrzuciłem również na YT:

FILM test 1
http://youtu.be/uWWpUPyR-yo

FILM test 2
http://youtu.be/bvp8zQuU3S4

FILM test 3
http://youtu.be/yvMf4Q5w9E4

FILM test 4
http://youtu.be/cv6e4B-Byao

To na razie tyle. Wracam do sprzątania gratów po remoncie! \"\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Września 2012, 21:44 »
Noo, to zgodnie z wcześniejszą obietnicą wrzucam ostateczną wersję moda 2-2, którą dla odróżnienia oznaczyłem 2-2d: mała ;literka 'd' od szyny danych, gdyż w tej wersji RAMDysku/UCarta sygnały sterujące cartem (podawane na wejścia rejestru 74175) przesyłane są szyną danych (a nie poprzez "latchowanie" sygnałami z szyny adresowej), czyli metoda taka jak w większości cartów, bez tego udziwnienia z BB8, które na "mojego czuja" (ale zaznaczam, że bez głębszej analizy tematu, bo nie mam na to czasu) stwarza problemy, najprawdopodobniej z jakimiś opóźnieniami, co skutkowało niepewną pracą RAMDysku/UCarta.

BB8 MOD NR 2-2d

Schemat moda 2-2d BB8:

\"ramdysk22d\"

Soft:

setup - poprawiony przez wegi'ego dla tej wersji moda (tak jak na moim ostatnim filmiku z testów setup ma nazwę DV1 - bez rozszerzenia - i tak go wrzucać na kartę SD dla SD2IEC).

Jak widać ze schematu poprawka moda 2-2 na 2-2d jest prosta na oryginalnej płytce BB8 - wystarczy zrobić cztery krosy krótkimi kawałkami izolowanego przewodu (najlepiej kynaru). Akurat piny pamięci A0, A1, A2, A3 (od których odchodzą ścieżki na wejścia rejestru 74175) są obok pinów pamięci D0, D1, D2, D7 więc NO PROBLEM \"\"

Taka wersję, tzn, 2-2d testuję na moich filmikach (po zrobieniu krosów dla szyny danych już nie wracałem do wersji 2-2).

Jak pisałem wczesniej, miałem opracować dokładny tutorial z fotkami: krok po kroku (taki dla lamerów \"\") jak przerobić BB8 na mod 2-2d, ale chyba z tego będą nici, bo:

primo'
trzeba na to sporo czasu poświęcić,

secundo'
zainteresowanie modem raczej niewielkie (chyba tylko elwer to zmajstrował)

tertio'
wegi molestuje mnie \"\" softem dla nowego carta, więc takiego carta trzeba chyba  opracować, w związku z tym musiałem na stare lata "wrócić do szkółki", aby sporo pierdołów sobie przypomnieć i zaktualizować (a co tam niech szara masa pracuje, póki jej jeszcze demencja nie męczy  \"\" \"\" \"\" ).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Września 2012, 21:56 »
suchy:

Ja z chęcią pobawię się kiedyś w modowanie BB, ale to dopiero jak zaopatrzę się w programator. Tak przy okazji w wolnej chwili wrzucę skany pcb Black Boxa firmy MIAN, ale to jest akurat kopia 3.0 bodajże.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Września 2012, 22:04 »
V-12/Tropyx:
Ja z chęcią pobawię się kiedyś w modowanie BB

... dla moda 2-2d nie potrzeba programatora (!) \"\" i RAMDysk/UCart (fajny "magazyn dla jednoplikówek" - jak to wegi określił) masz w trimiga. \"\"

flash05

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Września 2012, 22:17 »
suchy:
secundo'

SRAM`y tylko zamówię i ja spróbuję swych sił z tym modem \"\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Września 2012, 22:24 »
flash05:
SRAM`y tylko zamówię i ja spróbuję swych sił z tym modem

... witamy w ekipie \"\"