Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja  (Przeczytany 10604 razy)

suchy

• Gość
BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Lipca 2012, 20:14 »
elwer:
... Sprawdziłem jeszcze raz omomierzem zgodność ze schematem - jest OK!.

... jeśli tak jest, jak piszesz, to zgodnie z prawami Murphy'ego gdzieś masz nadal błąd! \"\"

Sprawdzę jeszcze plik setupa dla moda 2, który zamieściłem na c64power (może plik walnięty). Podam również wersję moda 2 - schemat i soft wegiego (takiej obecnie wersji używam, bo przymierzam się już do konstrukcji następnego carta) ze sterowaniem cartem z wykorzystaniem szyny danych (czyli "po Bożemu": jak w większości cartów C64 \"\" , a nie przez "latchowanie adresów"). Musicie jednak uzbroić się w cierpliowść, bo aktualnie wszystko mam popakowane w pudła (w międzyczasie elwer "ogarnie" swojego carta \"\"  ). Swoja drogą ciekawe jak odpali mi cart po dłuższej przerwie - może zrobię filmik, chcecie? \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Lipca 2012, 21:27 »
Elwer
Sprawdź swój schemat w Eagle. Znalazłem  jeden błąd.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lipca 2012, 22:17 »
wegi:
Prośba do kisiela - Ty robiłeś dokładki statica w GA - jak Ci się to zachowywało? To takie dziwne jakby się gubiły bity na szynie danych.

Na prędko, pamięci przy odczycie śmieci, OElubCS zmieniają się przed laczowaniem nadych w procku, śmieci przy zapisie do pamięci dane z proca nie są laczowane na strobie.
Trzecia możliwość bankowanie pamięci jest nie stabilne.
no. 4 macie cos nie teges z zasilaniem.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lipca 2012, 22:23 »
StaryMarabut:
Elwer
Sprawdź swój schemat w Eagle. Znalazłem jeden błąd.

... masz na mysli Q2 vs /Q2 z 74175. W przypadku BB8 jest uzyte Q2, a dla moda 2-2 należy przepiąć na /Q2, bo to wyjście steruje teraz bankowaniem statica, a nie konfiguracją mapy pamięci komcia (GAME). Więc na schemacie moda 2-2 jest dobrze. Noo ja miałem tylko krosowanie i cięcie na gotowej płytce, więc łatwiej. Przy robieniu od zera można się też pokopsać np. w dipach pamięci (DIP32 ala DIP28).

Kisiel:
no. 4 macie cos nie teges z zasilaniem.

... co masz na myśli??

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lipca 2012, 22:29 »
Nie wiem, podałem przykłady z życia. Nie czytałem schematów :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lipca 2012, 22:33 »
@Kisiel, a no teraz kumam: podpowiedzi, a nie stwierdzenia. \"\"

@Elwer, jak robisz mod 2-2 od zera, to w miejsce 4001 lepiej jest wstawić 74HCT02 (inna pinologia i poziomy przełączania bardziej odpowiednie dla pozostałych układów). Miał to być mod BB8, więc o tym nie pisałem dotychczas

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Lipca 2012, 23:43 »
Płytka i tak jest do poprawy to się zmieni na HCT02, ale na razie chcę uruchomić tą płytkę tak jak jest (zrobiłem jedną sztukę to można poeksperymentować). Uwaga Kisiela o śmieciach na zasilaniu jest do sprawdzenia, podepnę oscyloskop to może coś pokaże. Co do podłączenia Q2 vs  /Q2 z 74175  to jest tak jak na schemacie moda 2-2 znaczy /Q2 (6pin). Przypuszczam że na dokładce do orginalnegp BB8 będzie ten sam problem, pobawię się jeszcze z tą zrobioną płytką a dostawkę do BBv8 zrobię w najbliższym czasie (i tak miałem zamiar) jak znajdę kawałek płytki uniwersalnej.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Lipca 2012, 10:52 »
@Wegi, @Suchy prośba do Was - zamieście BB8_OLLI&LISA3P.PRG w wersji na BB8 mod nr2 i czystą gierkę (ta która jest w pliku w wersji  na carta).
Doszedłem w programie sutup.prg do etapu powrotu do bejzola i tak wyszło że nie mam co wczytać do carta do testów. Wydaje się że OLLI&LISA będzie odpowiednia do testów i na próby stworzenia własnego oprogramowania. Jeśli macie jeszcze coś na tego carta to też poproszę, trochę zetrwa zanim przetrawię opis tworzenia cartów (pliki z O&L na pewno będą pomocne).
Czy wybór opcji 064 lub 128 coś zmienia oprócz zmiany zapisu pojemności carta?
Sprawę załatwiło przylutowanie 100nF na zasilaniu SRAM, jak to wpłynie na pobór prądu z baterii to sprawdzę przy okazji jak się pobawię.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Lipca 2012, 12:07 »
elwer:
Jeśli macie jeszcze coś na tego carta to też poproszę, trochę zetrwa zanim przetrawię opis tworzenia cartów (pliki z O&L na pewno będą pomocne).

... ano cały widz polega na tym, że możesz sobie do tego carta wgrać co tylko Ci się podoba - dowolną jednoplikówkę (.prg). Niczego nie trzeba się tu uczyć, ani "przetrawiać" (o to nam chodziło z wegim)\"\" - po prostu ładujesz do komcia dowolny .prg (po powrocie z carta do bejzola) i po załadowaniu programu robisz RESET (jeśli juz coś masz wgrane do carta - zmiana programu w carcie - to RESET + C=) i wybierasz z menu carta opcję SAVE RAM TO CART - domyslnie podświetlona - i wsio!  Przykładową bazę programów prg (w jednym zipie) do wrzucenia na RAMcart/UCart (kilka tysięcy plików) masz do pobrania: TUTAJ

Hmmm, chyba jeszcze niewiele osób skumało, że ten cart przerobiony z BB8 (mod 2-2) jest wcale niegorszy od EasyFlasha, bo ma prostą intuicyjną obsługę (bez konieczności odpalania za każdym razem specjalnego programu do zapisu, jak to jest w EasyFlashu)!

elwer:
Czy wybór opcji 064 lub 128 coś zmienia oprócz zmiany zapisu pojemności carta?

w mod 2-2 masz w zasadzie tylko opcję 064, a TY decydujesz o tym (przełaczasz ręcznie) który z dwóch banków 64KB w carcie używasz w danej chwili. Krótko mówiąc mozna mieć dwa programy w carcie. Ja mam aktualnie wrzucone dla testów zasilania bateryjnego carta: Olli&Lissa i  BlueMax.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Lipca 2012, 20:06 »
Noo, zrobiłem sobie przerwę w sprzątaniu gratów po remoncie \"\"  i mam dla Was następny filmik z testowania RAMdysku/UCarta (mod2-2 BB8). Zapraszam do oglądania (plik 64MB - 7 minut oglądania):

FILM-test 3

PS Na Mediafire (tam gdzie wrzucam darmowe pliki do 200MB) pojawiły się ostatnio wyskakujące okienka z reklamami. Osłona avast zablokowała mi właśnie złośliwe url-e. Na wszelki wypadek ostrzegam, bo nie wiem czy to nadmiar gorliwości avasta, czy fakt?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Lipca 2012, 20:29 »
najs filmik :D możesz jeszcze nakręcić jeden jak uzbrajasz carta od zera \"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

suchy

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Lipca 2012, 20:30 »
Oki, zaraz spłodzę! \"\"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Lipca 2012, 21:04 »
@Wegi, @Suchy świetna zabawa. Cart działa wyśnienicie, na niektórych pamięciach coś się dzieje, pamięć testuje się poprawnie ale są problemy z odczytem programu- potestuję może coś się wyjaśni.
@Wegi bawiąc się poczułem pewien niedosyt - już wyjaśniam: wpisując do carta np. fibra, Drabrowse, Dracopy itd. zostaje kupa wolnej pamięci. Tak sobie myślę zrobić na PCecie składankę (Hexedytor lub sysytemowym copy/B) znacznik + program + znacznik + program itd. tak do 60kB np. 5 pozycji. Cart uruchamiając się coś zlicza. mógłby szukać znacznika i wypisywać np. 1,2 ... lub jeśli w znaczniku byłaby nazwa to np. 1.Fibr 2.DraCopy itd. wybór poprzez naciśnięcie 1, 2 itd.\"\"
Nie wiem czy to jest możliwe, ale pomarzyć można?\"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Lipca 2012, 21:20 »
W tej chwili to tylko ruszyło z jako taką obsługą. Można rozbudowywać dowolnie niemal system operacyjny. Teraz to chodzi jako szybki skład i faktycznie poważniejszy program zabiera sporo ramu (ze 32KB i powyżej) więc teraz to działa jako super fast load magazyn. Gry z intrami pocrunchowane najczesciej nie zachodzą poza $CFFF i jest tu marnotrawstwo pamięci, bo teraz do bloku jest wbijana w zaleznosci od rodzaju pamieci zawartość od $0800 w górę - w przypadku 64 czy 128 KB do $FFFF a po resecie jest ona przepisywana z karta do ramu C64 i autorun... Dużo pracy aby to rozszerzyć czy zrobić coś jak w ramcarcie... Jak kiedyś znajdę czas i wenę to ten monitor wbiję w wersję workającą na cartridge i na ramcarcie co by było też wsparciem do Geo-actiona... No i w modzie z 512KB STATIC trzeba już będzie jakiś filesystem opracować\"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Lipca 2012, 21:33 »
No cóż mażąc to zostaje jeszcze 32kB RAM w 1541 do wykorzystania przez Cart (chyba będzie można też zrobić z podtrzymaniem - jak się skończy lipiec to sprawdzę).