Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja  (Przeczytany 10617 razy)

Offline uka

• Level 3
BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lipca 2012, 13:58 »
@Suchy, Wegi - normalnie szalejecie.. nie nadążam z czytaniem a tu co chwila nowe mody ;)

btw używał ktoś kiedyś tego programatora? http://www.filety.net/index.php?strona=arty/sprzet/eprom/programator

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lipca 2012, 14:08 »
programatory do c64 to szkoda zachodu niestety, do kolekcji na poleczke!

swego czasu wykonalem willema 3b wlasnoecznie a jak sie skaszalnil to kupilem drugiego, uzywanego na allegro z adapterami za ok 100zl - dziala wszystko ok i jest naprawde znacznie bardziej uzyteczny niz taki do C64.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Lipca 2012, 09:29 »
Dla zainteresowanych schemat BBv8m2-2 w eagle, pcb dorobię w najbliższym czasie, chyba że @StaryMarabut zrobi to wcześniej. Inne propozycje płytek też mile widziane.
http://c64power.com/forum/uploads/files/BB8m2_2sch.zip

suchy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Lipca 2012, 18:13 »
@elwer, dzięki za dotychczasowy (i przyszły \"\"  ) wkład pracy w nasz/e wspólny/e projekt/y, przeznaczony/e dla wszystkich miłosników C64! Ja juz na stare lata nie mam cierpliwości, żeby bawić się  w projekty płytek, ale fajnie byłoby gdyby któryś z Was zrobił PCB do moda 2-2 w Eaglu, tak żeby postawić kropkę nad "i". Wyszedł naprawdę fajny cart z softem wegiego! Ktos to zmontuje jeszcze, poza mną, żeby potestować?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2012, 17:57 »
@kenji a może by przy okazji zrobić płytki do Easy Flash? Na pewno będzie wielu chętnych do złożenia/kupienia tego karta w cenie 20-30PLN w totalu (przy założeniu że płytka wyjdzie z 5PLN)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lipca 2012, 14:01 »
Podeślij mi to na maila, wyślę wycenię i zobaczę co z tego wyjdzie.

A co z tym prototypowym cartem do C64?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipca 2012, 16:52 »
uka:
btw używał ktoś kiedyś tego programatora? http://www.filety.net/index.php?strona=arty/sprzet/eprom/programator

Tak. Ja. Ostatni raz w 95 roku jak robiłem pracę dyplomową w technikum.
Na pożyczonym PC (XT Turbo z dyskiem twardym) assemblowałem na 51-kę, po RS-ie przerzucałem na C64 a tam programatorem tym "programowałem" 62(c)256 (czyli SRAM) z podtrzymywaniem bateryjnym. To był taki "emulator Epromów" na szybko \"\"
Tyle, że sobie nowy sofcik napisałem, bo oryginalny przecież był do Epromów i miał jedynie "zwykły" algorytm programowania - czyli 50 ms/bajt

Jak już Raf wspomniał - lepiej użyć Willema. Chyba że się ma dostęp do czegoś profesjonalnego.
-profil nieaktywny-

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipca 2012, 23:00 »
Zrobiłem BB8 mod nr 2, coś musiałem źle zrobić i mam problemy z uruchomieniem.
Sprawdziłem 2 razy omomierzem połączenia na płytce (na wszelki wypadek sprawdzę jeszcze trzeci raz). Scalaki nowe, jutro będę miał taką SRAM jak użył @suchy - teraz jest TC551001BPL (sprawdzałem też na SRM20256LC).
Objawy:
-uruchamiam setup.prg pokazuje się strona informacyjna, po naciśnięciu klawisza program informuje że pamięć jest, a czasami że jej niema.
-program ustawia się na 08KB i naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje przejście do strony testowej informując (brak możliwości wyboru pojemności):
TEST STATIC RAM EXTENSION
$DF00 !!!...
RAM ... TEST ERROR
-następne naciśnięcie klawisza powoduje reset.
Są jeszcze inne objawy niepoprawnej pracy komputera (sprawdzałem na dwóch C64) a mianowice zakłócenia komunikacji z SD2IEC i 1541-II objawiające:
wpisujemy np. LOAD"SETUP.PRG",8 (widać poprawnie na ekranie) komputer wypisuje
SERCHING FOR SETUP.PSG ( SETUP.PGF i inne)
?FILE NOT FOUND ERROR
wpisujemy ↑FI uzyskujemy ↑FH
Nie ma znaczenia jaki to jest kernel na obydwu zachowuje się tak samo. Objawy te sporadycznie występują też po włączeniu zasilania, reset nie likwiduje efektu.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lipca 2012, 14:49 »
Robiłeś na PCB BB8, czy na uniwersalce? Na płytce BB8 trzeba zrobić trochę NIEZBĘDNYCH i ISTOTNYCH (ze wzgledu na konstrukcję BB) przeróbek (cięcie/krosowanie ścieżek), aby to zadziałało z dobrym skutkiem! Nie opisałem jeszcze wszytkiego, co się tyczy montażu tego moda na oryginalnej płytce (na schemacie nie zaznaczyłem przełącznika z jumperem dla pamięci SRAM 8KB, który widać na ostatniej fotce - jest konieczny - docelowo NIE, jesli nie będziemy takiej małej pamięci używać), bo póki co zainteresowanie modem było śladowe, a ja obecnie jestem nieczasowy - środek remontu, kompy wprawdzie mam juz podpięte do neta, ale w chałupie jeden wielki bajzel  \"\"  ). Jak sie tylko z grubsza ogarnę, to pogadamy.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lipca 2012, 15:33 »
PCB zrobiłem od nowa, zamianę A9 zrobiłem na przejściówce z podstawek.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lipca 2012, 15:34 »
To widzę że nie ma się co śpieszyć z projektem dedykowanej płytki do polutowania BB Ram dysku.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lipca 2012, 19:43 »
PCB udostępnię po wprowadzeniu poprawek które wynikły przy składaniu carta i poprawek jakie wyjdą przy uruchomieniu.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lipca 2012, 20:23 »
Spoko, nie naciskam.
Nie mam jeszcze  ramu kupionego. Resztę mam.

Pewnie pcb zrobię po swojemu.
Koszyk na baterię musi być niski, inaczej nie domkniesz obudowy.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lipca 2012, 16:41 »
Sprawdziłem na  pamięciach SRAM BS62LV1027PIP55 (nowe nieużywane) dalej to samo, sprawdziłem MS6264 (pisząc pomyliłem w powyższym poście A9 z A13 potem nie dało się już poprawić). Sprawdziłem jeszcze raz omomierzem zgodność ze schematem - jest OK!.
Uruchamienie carta na finalnym oprogramowaniu jest bardzo upierdliwe i stąd moja prośba do Suchego, na filmiku 1 masz inny program do testowania mógłbyś udostępnić?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lipca 2012, 17:36 »
@elwer może suchy ma poprzednie wersje ja ich nie mam bo po prostu modyfikowałem to co było a backupów nie robiłem. Tym nie mniej nie daję szans aby to zadziałało na poprzednim oprogramowaniu.

Prośba do kisiela - Ty robiłeś dokładki statica w GA - jak Ci się to zachowywało? To takie dziwne jakby się gubiły bity na szynie danych.

Może suchy jak się dobije do kompa coś poradzi - dla mnie to jakby nie działało prawidłowo dodatkowe PLA do zapisu $8000, ale na ten tema to ja za wiele nie powiem - niech wypowiedzą się fachowcy
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???