Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: c&a fan #9  (Przeczytany 3265 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
c&a fan #9
« dnia: 06 Lipca 2012, 21:22 »
*** wymoderowano ***

nowy numer wyszedl, redakcja z jakiegos powodu nie chce aby czytelnicy sciagali (trzeba sie rejestrowac) *** wymoderowano ***. have fun, szczegolnie jak zoabczycie kto jest obecnie od DTP jak i w redakcji.

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Psychik

• Level 5
c&a fan #9
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2012, 21:30 »
"Design, skład i łamanie: 11111olo c64.com.pl"

ale jajca...

Barrfind

• Gość
c&a fan #9
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2012, 22:00 »
Temat ten był również poruszany na naszym forum ale jeśli ktoś pominoł ten temat to zacytuje tutaj sam siebię:
Celem naszej strony nie ma być po prostu "pobieralnia". Redakcja gazety przechodzi kryzys niedoboru ludzi. Zmieniliśmy stronę i powoli zmieniamy sposób w jaki będziemy nią zarządzać. Chcemy przyciągnąć jak największą liczbę osób chętnych do rozmowy a może nawet współpracy z redakcją. Muszę ostrzec że, powoli będziemy ograniczać możliwość pobierania gazety, będzie dostępna do pobrania tylko dla osób współpracujących z nami lub wspomagających SMZI, którego częścią nasza redakcja powoli się staje. Nasza gazeta stanie się sposobem na dofinansowanie głównej działalności jaką stanie się SMZI. Ale to dopiero w przyszłości. Wszelkie pertraktacje połączenia Redakcji z SMZI nadal trwają. 2012 to rok całkiem sporych przemian u nas w redakcji. Co będzie? Jeszcze do końca nie wiemy.

Rejestracja nie jest wysoką ceną, za ciężką pracę naszej redakcji. Dzięki rejestracji mamy w pewnym stopniu ochronę przed linkowaniem się innych stron do naszych magazynów. To zmusza każdego do pobrania magazynu od nas a nie z jakiegoś tam forum o c64, gdzie ktoś zapodał linka wprost do gazety. Do tego chcemy konkretnie wiedzieć ile unikalnych osób pobiera nasz magazyn. W taki sposób widzimy że ten a ten user pobrał magazyn raz a inny 100 razy. Możemy wtedy wyeliminować bezmyślne nabijanie licznika pobierań i mieć lepszy wgląd na popularność magazynu. To dla nas bardzo ważne informacje i zdajemy sobie sprawę że niema róży bez kolców. Mam nadzieję że wszyscy potencjalni czytelnicy uszanują naszą decyzje o chęci kontroli ilości pobranych magazynów.

Dodam tutaj że to nasza ciężka praca i to my decydujemy jak i gdzie gazeta ma być dostępna do pobrania. Jeśli tak bardzo szanujecię naszą gazete że kradniecie ją i umieszczacie w innym miejscu to numer 10 może się już wogóle nie pojawić. Więc proszę usunąć nieautoryzowane linki z waszego forum i uszanować nasze prawo do umieszczania naszej gazety tylko na naszej stronie. Z góry dziękuję w imieniu całej redakcji za zrozumienie.

Drogi potencjalny czytelniku. Jeśli szanujesz naszą ciężką prace to pobieraj naszą gazetę tylko z naszej strony http://ca-fan.pl/ca-fan-9/
Rejestracja to naprawdę niska cena w porównaniu z nakładem pracy włożonym w stworzenie tego pisma. Pobierając magazyn od nas nabijasz licznik pobierań który pozwoli nam oszacować czy warto wypuścić kolejny numer naszego pisma. W ten sposób dacie nam powód do dalszych prac.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
c&a fan #9
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2012, 22:25 »
1) Rejestracja to sztuczne nabijanie userów na stronie. Mnóstwo osób zarejestruje się tylko po to, by pobrać magazyn. Przerabiałem to już na niejednym portalu i zawsze rozśmieszało mnie gadanie adminów, którzy chwalili się, że mają 2 tysiące userów, z czego... 90% było martwymi kontami. \"\"

2) Magazyn od początku miał być niekomercyjnym tworem, przez co spreadowalnym w dowolnym miejscu i czasie. Nie widzę przeciwwskazań, aby linki do niego były dostępne również na innych stronach. W końcu to produkt niejako scenowy, fanowski. Nie możecie żądać usunięcia magazynu z innej strony, ponieważ w dalszym ciągu jest to produkt niekomercyjny, a C&A Fan nie jest zarejestrowane jako czasopismo w sądzie (jeżeli się mylę, proszę podać nr wpisu do rejestru czasopism).

3) Jeżeli C&A Fan będzie dostępny za kasę, to będzie to strzał samobójczy. Dla mnie już teraz jest to cios poniżej pasa.

4) Podejmowanie współpracy z oszustem i naciągaczem vel olo jest również oznaką mega wielkiego kryzysu. Ja bojkotuję C&A Fan, z całym szacunkiem dla pozostałych osób pracujących wczoraj i dziś dla magazynu.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Barrfind

• Gość
c&a fan #9
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2012, 22:28 »
To co powyrzej to oficjalna grzeczna wersja a to co napiszę teraz to moje prywatne żale na temat Rafa. Ty pało bez honoru, złodzieju zafajdany 10min pismo było na stronie i już zajebałeś i na swoją ledwo działającą śmieciową stronę wrzuciłeś? Qrwa szkoda mi chłopaków co się nad tym pismem meczyli że muszą teraz swoje pismo na tej szmatławej ledwo działającej stronie oglądać. Nie dość że łamiesz prawo to jeszcze chcesz ich ośmieszyć umieszczając te pismo na tak przebrzydłej stronie? Qrwa to tak jak by ferrari na parkingu dla trabantów postawić. Miej żesz ty jakiś honor i zciągnij te linki zanim sie redakcja wnerwi i pogoni cię za prawnikiem za łamanie praw autorskich.

Barrfind

• Gość
c&a fan #9
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2012, 22:36 »
@V-12/Tropyx
Hmmm... Możliwe że masz rację co do praw i wogóle. Redakcja jeszcze sie nie zdecydowała co do tego czym jest te czasopismo. Do tej pory rzeczywiście była to produkcja scenowa. Lesz przechodzi zmiany na rzecz SMZI i stanie się raczej pismem edukacyjno emmm... zabytkowym. Jako że bedzie to działalność muzealna. Ach już sam nie wiem jestem tylko adminem. Wiem tylko jedno. Chłopaki naprawde tracą zapał a jak widzą te ilości pobierań / nie sztucznie nabite tylko te prawdziwe to już wogóle żal. Poprzednia strona bardzo źle zliczała ilości pobierań a ta nie zlicza wogóle bo ludzie poprostu boją się rejestrować. Nie jestem z tych adminów co chcą mieć miliony ludzi na forum czy coś :/ raczej chce mieć tylko wgląd w rzeczywiste cyfry. A przez zachowanie Rafa niema szans by oszacować cokolwiek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
c&a fan #9
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2012, 22:40 »
:*

tak sie dziwnie sklada ze nikomu nie przeszkadzalo, ze poprzednie numery byly rozsiane po calym necie... ojoj...

co do szmatlawosci tej strony... moze i C&A Fan jest bardziej cukierkowate ale C64Power jest obecnie najaktywniejszym, najbardziej zywym portalem o C64 w PL.

na forum C&A Fan nie znalazlem informacji o kondycji czy cos w ten desen na ktora sie powolujesz, moze tez jest to dostepne po zalogowaniu albo pisales w ukrytym forum...

Chcialem takze zauwzyc ze o ile na ogol nie czepiam sie ze ktos pisze z bledami ortograficznymi czy bez ogonkow (to drugie sam praktykuje) to tutaj jednak dyskusja na ogol odbywa sie bez wulgaryzmow, niemniej jednak fajnie ze przedstawiles sie przed sluchaczami.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
c&a fan #9
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipca 2012, 22:46 »
Barrfind:
Poprzednia strona bardzo źle zliczała ilości pobierań a ta nie zlicza wogóle bo ludzie poprostu boją się rejestrować. Nie jestem z tych adminów co chcą mieć miliony ludzi na forum czy coś :/ raczej chce mieć tylko wgląd w rzeczywiste cyfry. A przez zachowanie Rafa niema szans by oszacować cokolwiek.

bylem ciekaw po co Wam to zagranie z rejestracja... no ale chyba swiadom jestes ze bez rejestracji i tak bys sie nie doliczyl ile bylo pociagniec. Ktos by zrobil to co ja - jesli nie w 24h, to po tygodniu.

Na CSDb zaraz tez by ktos z adminow przyczepil sie ze jest release a nie ma downloadow, dyskietki w ognisku tez chcecie palic dla atencji?

BTW tonac... chwytanie sie olo raczej tez nie wrozy dobrze.
A co do SMZI to nawet nie chce mi sie komentowac, musze gdzies kiedys przy okazji osobiscie jeszcze z szefem pogadac ;)

Offline Zito

• Level 2
  • **
c&a fan #9
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2012, 22:51 »
Barrfind:
chce mieć tylko wgląd w rzeczywiste cyfry.

Więc zamiast przeczytać beginners guide do 'apacza' i załatwić tą sprawę elegancko, postanowiłeś odstraszyć czytelników zbędnym logowaniem. Cóż .. dobra robota!

Masz racje C&A stanie się pismem zabytkowym - jesteście na dobrej drodze :D

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
c&a fan #9
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipca 2012, 22:57 »
OLABOGA! nawet mniej niz 24h i juz psuja!

http://c64scene.pl/viewtopic.php?p=20130#20130

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
c&a fan #9
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2012, 23:04 »
Barrfind:
Wiem tylko jedno. Chłopaki naprawde tracą zapał a jak widzą te ilości pobierań / nie sztucznie nabite tylko te prawdziwe to już wogóle żal. Poprzednia strona bardzo źle zliczała ilości pobierań a ta nie zlicza wogóle bo ludzie poprostu boją się rejestrować. Nie jestem z tych adminów co chcą mieć miliony ludzi na forum czy coś :/ raczej chce mieć tylko wgląd w rzeczywiste cyfry

Jeżeli ktoś nastawia się tylko i wyłącznie na liczbę pobrań, to faktycznie cała zabawa traci sens. Mnie się wydawało, że na scenie tworzy się przede wszystkim dla własnej satysfakcji, frajdy i radości z tworzenia. To, że komuś się to podoba, to dodatkowy bonus. Liczba pobrań nigdy nie jest żadnym miernikiem popularności, bo samo pobranie nie oznacza przeczytanie. Poza tym wiele osób może kliknąć 5x na link. Dla mnie tego rodzaju statystyki są tylko dodatkową informacją, nie mierzę w ten sposób popularności, bo w necie wszystko jest względne.

Barrfind:
Nie dość że łamiesz prawo to jeszcze chcesz ich ośmieszyć umieszczając te pismo na tak przebrzydłej stronie? Qrwa to tak jak by ferrari na parkingu dla trabantów postawić. Miej żesz ty jakiś honor i zciągnij te linki zanim sie redakcja wnerwi i pogoni cię za prawnikiem za łamanie praw autorskich.

Radzę zagłębić się najpierw w aspekty praw autorskich, a dopiero potem pisać takie brednie. Pomijając niekulturalny ton wypowiedzi, straszenie w tym wypadku jest po prostu nie na miejscu. W taki sposób załatwiacie wszystkie sprawy? Nie dziwię się, że macie kryzys. Szkoda, bo zapowiadało się fajnie na samym początku wydawania C&A Fan. Załóżcie sprawę w sądzie za upload pliku .pdf na innym sajcie, sąd pęknie ze śmiechu ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Barrfind

• Gość
c&a fan #9
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2012, 23:11 »
@Zito Apache pokaże mi ilość pobrań ale nie pokaże mi kto ile razy pobrał - wina stoi po stronie wszechobecnego zmiennego IP. Mi zależy na unikatowej ilości pobrań gazety. Ale coraz bardziej myślę że macie rację. To nikogo nie zachęci i nikogo nie zbawi czy będe wiedział ile jest naprawde tych unikatowych pobrań czy nie. Sprawa z SMZI też ostatnio przyschła.
@Raf - Potrafię byc grzeczny i miły. Co do ogonków fakt jak jestem zdenerwowany to nawet nie patrzę co piszę i wale prosto z mostu. Co do ortografii to zawsze miałem ja w poważaniu. Ogólnie rzecz biorąc dyslektyk i dysortograf od urodzenia. Może za bardzo się uniosłem ale jak napisałem - to tylko moje prywatne myśli i prywatne zdruzgotanie. Proszę nie wiązać tamtej wypowiedzi w żadnym stopniu z redakcja gazety. Jako informatyk reaguje na takie postępowanie jak twoje, troche szablonowo. Wiem ile pracy włożyła redakcja w te pismo i zareagowałem na poziomie emocjonalnym i z przeświadczeniem że ich praca powinna być jednak chroniona jakimś prawem własności intelektualnej. Nadal myślę że coś by się znalazło :/ ale odpuszczę i oficjalnie przepraszam cię Raf za nazwanie cię złodziejem - bo rzeczywiście mogło nie dojść do złamania jakichkolwiek praw. Ale jeszcze to skonsultuję.

Offline wackee

• Level 6
c&a fan #9
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2012, 23:17 »
DRAMA!!!!!

Raf, porównanie do ProMemorii3 - oj nieładnie \"\"

Faust

• Gość
c&a fan #9
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipca 2012, 23:32 »
Barrfind:
@Zito Apache pokaże mi ilość pobrań ale nie pokaże mi kto ile razy pobrał - wina stoi po stronie wszechobecnego zmiennego IP. Mi zależy na unikatowej ilości pobrań gazety. Ale coraz bardziej myślę że macie rację. To nikogo nie zachęci i nikogo nie zbawi czy będe wiedział ile jest naprawde tych unikatowych pobrań czy nie. Sprawa z SMZI też ostatnio przyschła.

Nie moja sprawa, ale po co Wam dokładna ilość ściąganych numerów? Jaka to różnica, czy czyta was 100, czy 1000 osób? SMZI zastanawia się nad komercyjnym tytułem (oczywiście w ramach misji) i szuka jelenia do badania rynku?
Jeżeli zależy Wam na największej ilości czytelników, to rejestracja jest najgłupszym pomysłem na jaki można wpaść - w efekcie będziecie mieć 1000 martwych kont służących tylko do pobierania magazynu.

Barrfind

• Gość
c&a fan #9
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2012, 23:45 »
Faust:
w efekcie będziecie mieć 1000 martwych kont służących tylko do pobierania magazynu.

No i miło by było gdyby tyle było tych martwych kont i by tyle było rzeczywistych pobrań. Jak na razie to widzę max 150 unikatowych osób zainteresowanych pobieraniem czegokolwiek z naszej strony z tego każda z tych osób pobiera magazyn średnio 3 razy :/
Naprawdę liczby nie zachęcają do dalszej pracy nad magazynem a podejście czytelników któży nawet nie chcą sie rejestrować by pobrać darmową gazetę to już tymbardziej szczyt braku szacunku. Nie warto dla takich osób robić cokolwiek w sumie po co ja się tutaj jeszcze spuszcam i tłumaczę. Nie warto...