Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [PORADNIK] Wgrywanie gier/programów kasetą adapterem  (Przeczytany 8787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

remek1983

• Gość
[PORADNIK] Wgrywanie gier/programów kasetą adapterem
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Czerwca 2012, 11:53 »
szpynda:
A czy można pod adapter odtwarzacz mp3 podłączyć z przerobionymi wave na .mp3?

MP3 jest to kompresja polegająca na usunięciu z pliku dźwiękowego dźwięków niesłyszalnych dla ucha ludzkiego, które w konsekwencji i tak łączą się w jedną całość i po kompresji słychać jakieś niewielkie zniekształcenia dźwięku. Myślę, że dla C64 ma to spore znaczenie, ale możesz w tym odtwarzaczu odtwarzać mono WAVy - na CD tym sposobem wejdzie też około 20 gier.

Edit:
Poprawka w przeliczeniach:
Tym sposobem na CD wchodzi około 80-100 gier poziomem zaawansowania podobnych do STORMLORD, POSEIDON, LICENCE TO KILL, itp... ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Czerwca 2012, 14:32 »
Temat już był wałkowany.
Z instrukcji zrobiło sie mp3-kaseto-story.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwca 2012, 20:22 »
Kisiel:
Z instrukcji zrobiło sie mp3-kaseto-story.

No bo jest to też jakieś rozwiązanie. Z MP3 czy odtwarzacza CD, a nawet DVD za pomocą adaptera też można wprowadzać gry. Wystarczy zrobić konwersję do WAV, a nie do dźwięku, po czym skopiować to na nasz odtwarzacz. Discman czy MP3 jest mniejszy i można położyć obok magnetofonu. \"\" A żeby było lepiej z telefonu też musi polecieć. \"\" Tak więc zapraszam do eksperymentów. \"\"

Edit (nie mogłem się powstrzymać):
Mówi dziewczyna do chłopaka:
- Pokaż, jakiej muzy słuchasz...
Wkłada słuchawki do uszu, a tam "piiiiii pszt piiiii wśćśćśćśćśłłłąęćśćś..." itd.
- Jej, ale ekstra! Co to jest?
- Great Giana Sisters.
- Świetny jest ten zespół.

L3nox

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2012, 22:28 »
remek1983:
Edit (nie mogłem się powstrzymać):Mówi dziewczyna do chłopaka:- Pokaż, jakiej muzy słuchasz...Wkłada słuchawki do uszu, a tam "piiiiii pszt piiiii wśćśćśćśćśłłłąęćśćś..." itd.- Jej, ale ekstra! Co to jest?- Great Giana Sisters.- Świetny jest ten zespół.

Haha... normalnie padłem \"\" \"\" \"\"

A tak btw.
Jutro spróbuje zgrać kilka gier/programów na mój odtwarzacz MP3 i zobaczymy czy będzie wszystko ok\"\"
Tylko nie jestem pewny czy on w ogóle czyta format .wav... bo to jakaś stara "empetrójka" z Biedronki firmy Korr :D

Napiszę jak wyjdzie ten eksperyment.

szpynda

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2012, 22:59 »
Gdybym miał talent i wiedzę to w ramach eksperymentu zrobiłbym nową wersję magneciaka/playerka z czegoś takiego:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/05/wav-player-tda1543-dac-16-bit.html

Dowciap jakże prawdziwy ;)

L3nox

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2012, 11:57 »
No i się nieco zawiodłem..

Zadowolony wrzuciłem kilkanaście plików przerobionych na wavy przez program WAV-PRG, a tu lipa...
Moja "emeptrójka" w ogóle ich nie widzi...

A tutaj pisze całkiem co innego:
http://www.korr.pl/new/index.php?option=com_content&task=view&id=59&Itemid=60

Macie jakieś pomysły? Czy tu dobrze wszystko ustawiłem?
\"\"

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Czerwca 2012, 12:31 »
L3nox:
Czy tu dobrze wszystko ustawiłem?

Jest wszystko dobrze. Jak znajdę czas to sprawdzę, jak to idzie na Xperii X8. Spróbuj się pobawić WAVem - zrób 16 bit stereo.

szpynda

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Czerwca 2012, 12:43 »
Może zaznacz Raw mode? Niby kopiuje wtedy bit po bicie bez żadnej korekcji. Dużo tam opcji zmiany nie ma. A inne pliki (muza) wave odtwarza?

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Czerwca 2012, 17:06 »
ja odwracałem fale jak na decku nagrywałem do datasette
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

L3nox

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Czerwca 2012, 19:39 »
Spróbuje jeszcze jutro się pobawić, odwrócić fale, spróbować z tym Raw mode.

Wrzuciłem jeszcze dzisiaj w międzyczasie na tableta Lark Freeme. Odczytał on Wavy, podłączyłem przez kasetę adapter do magnetofonu, ale niestety - mój C64 nie odczytuje nawet nazwy gry \"\"
Próbowałem bawić się głośnością, ale bez skutku. Jutro wrzucę zdjęcie jak wyglądają paski.

Ale kurcze najbardziej mnie boli że mój odtwarzacz MP3 nie widzi Wavów.. ;/

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Czerwca 2012, 20:31 »
L3nox:
Ale kurcze najbardziej mnie boli że mój odtwarzacz MP3 nie widzi Wavów.. ;/

No to w tym wypadku RAW nie pomoże. Zrobiłeś WAVa z 8bit mono na 16bit stereo? Podejrzewam, że tu jest problem - twój odtwarzacz "nie rozumie" 8bitowych WAVów. Tryb RAW jest dla jakichś hardcore'ów w tym temacie, a z tego co wyczytałem z pliku pomocy, nie zobaczysz nagłówka, i lepiej aby nie było to zaznaczone. ;)
L3nox:
Próbowałem bawić się głośnością, ale bez skutku.

W pomocy do programu pisze, aby głośność główna i WAVE w regulacji głośności ustawić na maksa. Spróbuj też ustawić głośność samego WAVa w programie na 220-225 (ja tyle ustawiałem, na domyślnej wartości 254 ani razu mi nie poszło), i wykonaj wszystkie 3 możliwości:
- prostokątną
- trójkątną
- sinosuidalną
(POZAPISUJ W NAZWACH CO JEST JAK ZROBIONE)
[edit](I TO SAMO ZRÓB Z OBRÓCONĄ FALĄ - W SUMIE 6 PLIKÓW - KTÓRYŚ MUSI ZADZIAŁAĆ)[/edit]
a potem posprawdzaj odtwarzając je w tablecie. Zobacz w specyfikacji tableta, czy jego karta dźwiękowa wyciąga 44100 kHz, a nie np tylko 22050 kHz lub mniej. Sprawdź też czy głowice magnetofonu oraz adaptera "całują się" krzyżykami i czy nie musisz kombinować, tak jak ja na filmie. Ja niestety najszybciej znajdę czas na taką zabawę dopiero w weekend.

L3nox

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Czerwca 2012, 21:24 »
remek1983:
Zrobiłeś WAVa z 8bit mono na 16bit stereo? Podejrzewam, że tu jest problem - twój odtwarzacz "nie rozumie" 8bitowych WAVów.

No chyba raczej tak - tutaj właściwości jednego z moich plików .wav:
\"\"

A jakbym zapisał to w 16 bitach - to znowu by to C64 "nie zjadło" prawda? \"\"

Jutro pozapisuje w różnych opcjach tak jak podałeś i napiszę, który z nich zadziała.
Dziękuję za odpowiedź \"\"

Nie bawił bym się w ogóle w to - bo z kompa mi wszystko ładnie leci (w formacie .tap)..
ale niestety komp cały czas musi być praktycznie włączony.. a na wodę nie chodzi :]

A tak to wgrał bym na kartę w tablecie, albo na pamięć w odtwarzaczu MP3 potrzebne gry/programy i by było po sprawie ;)

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Czerwca 2012, 22:20 »
L3nox:
A jakbym zapisał to w 16 bitach - to znowu by to C64 "nie zjadło" prawda?

Ciężko powiedzieć - nie powinno być strat. Na pewno by były przy zapisie 16 bitów na 8.
L3nox:
Nie bawił bym się w ogóle w to - bo z kompa mi wszystko ładnie leci (w formacie .tap)..
ale niestety komp cały czas musi być praktycznie włączony.. a na wodę nie chodzi :]

Zawsze możesz podjąć się wykonania interfejsu C64S w mniej brutalny sposób od mojego. Starczy kabel od starej drukarki i kawałek płytki do trawienia. Wytniesz prostokąt takiej płytki na szerokość gniazda magnetofonu, tylko że dłuższy. Jak nie będzie się Tobie chciało trawić ścieżek, to kątówka, albo nawet płaski śrubokręt i wydrapać, a na ich końcach powiercić dziury i polutować odpowiednie żyły kabelka LPT. Całość zawinąć taśmą izolacyjną, aby o coś się głupio nie oparło i nie zrobiło zwarcia i po sprawie. \"\"

neg

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Stycznia 2013, 10:52 »
L3nox możesz napisać co wpisujemy w Star Commander gdy mamy plik d64 bo screena wywaliło \"\" Super poradnik spróbuję z moim C64 tego sposobu.

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Stycznia 2013, 13:35 »
.d64 w SC możesz normalnie przeglądać wchodząc do niego, jak do katalogu. Zaznaczasz sobie .prg, który chcesz wyciągnąć i kopiujesz klawiszem F5. Klawiszem INSERT możesz zaznaczyć kilka plików do skopiowania (wyciągnięcia z obrazu .d64).