Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nagrywanie gier na kasety  (Przeczytany 5472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

L3nox

• Gość
Nagrywanie gier na kasety
« dnia: 24 Czerwca 2012, 14:34 »
Witam wszystkich użytkowników.
Ostatnio powróciłem do starego, dobrego C64.
Wgrywam gry za pomocą PC -> adaptera kasety, wszystko ładnie śmiga, programy się uruchamiają...

Chciałem zrobić własną składankę gier, lecz tu zaczyna się problem.. ale po kolei ;)

1. Wgrywam grę za pomocą adaptera kasety do C64. (komendą <-L)
2. Po tym zabiegu widnieje napis LOADING, czyli wszystko poszło ok, ale co dalej?
wpisuje SAVE "nazwa", C64 mówi - PRESS PLAY & RECORD, robię tak, program zaczyna się nagrywać.. nagrywa się nagrywa baaardzo długo... aż w końcu naciskam stop bo nie mam cierpliwości...

Dlaczego tak długo? Czy tak powinno być? Przykładowo - wgrywanie gry Boulder Dash trwa około ~25 jednostek na liczniku magnetofonu, ale zapis na kasetę ponad ~100... ?
Chciałem nagrać sobie Giana Sister, nagrywało się ponad 200 jednostek...

Używam cartridge BlackBox v8, magnetofon oryginalny - DATASSETTE.

Czy komenda SAVE "nazwa" i <-S to to samo? Chyba SAVE nagrywa w systemie normal, a <-S w systemie turbo prawda?

Czy muszę mieć czystą kasetę? Czy mogę nagrać jeszcze raz na raz już użytą?? (poprzedni zapis zostanie skasowany)

Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2012, 15:30 »
Witam wszystkich użytkowników.

Witam.

Ostatnio powróciłem do starego, dobrego C64.
Wgrywam gry za pomocą PC -> adaptera kasety, wszystko ładnie śmiga, programy się uruchamiają...

Chciałem zrobić własną składankę gier, lecz tu zaczyna się problem.. ale po kolei ;)

1. Wgrywam grę za pomocą adaptera kasety do C64. (komendą <-L)
2. Po tym zabiegu widnieje napis LOADING, czyli wszystko poszło ok, ale co dalej?
wpisuje SAVE "nazwa", C64 mówi - PRESS PLAY & RECORD, robię tak, program zaczyna się nagrywać.. nagrywa się nagrywa baaardzo długo... aż w końcu naciskam stop bo nie mam cierpliwości...

Dlaczego tak długo? Czy tak powinno być? Przykładowo - wgrywanie gry Boulder Dash trwa około ~25 jednostek na liczniku magnetofonu, ale zapis na kasetę ponad ~100... ?
Chciałem nagrać sobie Giana Sister, nagrywało się ponad 200 jednostek...

Używam cartridge BlackBox v8, magnetofon oryginalny - DATASSETTE.

Czy komenda SAVE "nazwa" i <-S to to samo? Chyba SAVE nagrywa w systemie normal, a <-S w systemie turbo prawda?

Nie. Tak.

Czy muszę mieć czystą kasetę? Czy mogę nagrać jeszcze raz na raz już użytą?? (poprzedni zapis zostanie skasowany)

Nie. Tak.

Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam!

L3nox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2012, 19:10 »
StaryMarabut:
Czy komenda SAVE "nazwa" i <-S to to samo? Chyba SAVE nagrywa w systemie normal, a <-S w systemie turbo prawda?Nie. Tak.

Aha.. Czyli jeśli ładuje gry za pomocą <-L (system turbo), to mam je potem nagrywać za pomocą <-S? \"\"
A jak w normal czyli komendą LOAD, to zapisuję używając SAVE \"\"

to już wiem dlaczego tak długo mi się nagrywała każda z gier ;D

Dziękuję wielkie za wyjaśnienia ;)

Mam jeszcze pytanie:
Jest taka sytuacja: mam ustawioną głowicę pod kasetę adapter, którą wgrywam programy, wkładam czystą kasetę, na która mam nagrać program. Czy jeśli głowica jest źle ustawiona pod tą nagrywaną kasetę, to wszystko poprawnie się nagra? Chyba jakość nagrywania nie jest uzależniona od dobrego ustawienia głowicy prawda? \"\"

Sorry za moje "noobskie" pytania, ale wolę się upewnić, jestem nowy ;)

szpynda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2012, 19:47 »
A ja mam pytanie do Ciebie: ta kaseta adapter to coś takiego?
http://allegro.pl/kaseta-adaptor-przejsciowka-mini-jack-kielce-i2432415627.html

Podłączasz to pod wyjście karty w PC i odpalasz przerobionego .tap na wave? W jakim programie?

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2012, 20:53 »
L3nox:
Jest taka sytuacja: mam ustawioną głowicę pod kasetę adapter, którą wgrywam programy, wkładam czystą kasetę, na która mam nagrać program. Czy jeśli głowica jest źle ustawiona pod tą nagrywaną kasetę, to wszystko poprawnie się nagra? Chyba jakość nagrywania nie jest uzależniona od dobrego ustawienia głowicy prawda?

Mnie się wydaje, że nagrywając z ustawioną głowicą pod kasetę-adapter to po prostu to ustawienie staje się też ustawieniem dla zwykłej kasety. W końcu różne kasety nagrywane przez różne osoby mogą posiadać różne ustawienia głowic.

L3nox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2012, 11:08 »
Szpynda -- przeczytaj mój poradnik ;)

KLIK

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2012, 11:29 »
Offtopic: Jakies 10 lat temu wykorzystalem sampling z kasety C64 z grami w jednym ambientowym projekcie. Ot, ciekawostka. Wchodzi od 4 minuty: KLIK.

Z dedykacja dla entuzjastow softwaru commodorowskiego w postaci .WAV/.PCM ,-)

zyga

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2012, 11:40 »
L3nox:
Aha.. Czyli jeśli ładuje gry za pomocą <-L (system turbo), to mam je potem nagrywać za pomocą <-S?
A jak w normal czyli komendą LOAD, to zapisuję używając SAVE

Możesz zapisać w turbo grę wczytaną w normalu i na odwrót. Pomijam sens zapisywania czegoś na taśmę w normalu. Jedyne moje zetknięcie z zapisem w normalu to obrazki z art studio w czasach gdy nie miałem jeszcze stacji dysków (art studio obsługiwał magnetofon), a następnie dołączałem do niego displayer przepisany z C&A pod monitorem w Black Boxie 8.
Jeszcze tylko linijka sys w basicu i ładnie zapisywałem na taśmę w turbo.