Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 23435 razy)

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #210 dnia: 25 Czerwca 2012, 19:29 »
Kisiel:
Pytanie czy jak będziecie pisać soft nie uwzględnić tego że ram może być większy niż 32KB ;) 128KB kosztuje piątala.

... zgadza się ale to trzeba by robić już raczej innego carta, a nie moda BB8. Na BB8 mamy tylko 4-bitowy rejestr (3 bity na bankowanie górnymi adresami srama + 1 bit-EXROM), co daje możliwość zadresowania ośmiu banków po 8 KB. Ja i tak użyłem w omawianym obecnie modzie pamięci 128KB (bo faktycznie są dostępne i niedrogie w wersjach very low power, a taka akurat walała mi się w moich zasobach \"\" ) ale z przełącznikiem dwupozycyjnym ustalającym jeden z dwóch 64KB bloków do wyboru "na sztywno" przez użytkownika i powiem, że to nie jest wcale głupie rozwiązanie - mamy jakby dwa niezależne  carty w komciu. Co prawda można jeszcze dalej aktualizować tego moda (bez konieczności wymiany rejestru) w kierunku softowego przełączania do 128KB (jak to sugeruje Kisiel) - wystarczy dodać dwa tranzystory na inwertery, a odzyskane dwie dwuwejściowe bramki NOR zestawić w RSa (z dodatkowym wykorzystaniem I/O1) i już mamy brakujący "zatrzask" dla A16, ale czy jest sens to dalej komplikować?! Już w tej chwili mamy całkiem funkcjonalnego, użytecznego i prostego w wykonaniu carta - dopiero zdałem sobie z tego  sprawę jak zacząłem go testować. Nie jestem koderem, żeby to do końca docenić, ale cartridge, który sam może się modyfikować daje chyba ciekawe możliwości wykorzystania. \"\"

Poza tym nacisnąłem wegiego aby pocisnął dalej w kierunku rozwinięcia softa dla RAMdysku/UCarta o dodatkowe opcje testowania SRAM nie tylko ze względów, o których powyżej wegi już wspomniał, ale również dla tego, że tak zmodowany BB8 dostaje  niespodziewania dodatkową funkcję: urządzenia do testowania sprawności popularnych pamięci SRAM.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #211 dnia: 25 Czerwca 2012, 20:34 »
@suchy
Można też pobawić sie w widzialność banków 2x8K, w końcu romH i romL jest ;) Co da całkiem nową funkcjonalność jak kernale itp.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #212 dnia: 25 Czerwca 2012, 20:38 »
Tu jest klops z 16KB, ponieważ na początku masz przesłonięty Basic Staticramem - musiałbyś mieć zaprogramowanego Static Ram włożonego - to właśnie dlatego bankowanie jest z /ROML tylko
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #213 dnia: 30 Czerwca 2012, 23:56 »
Gotowy Ramdysk/UCart via BB8 z sysopem wegiego (wykrywanie typu i autotest pamięci, dedykowane munu do wgrywania softu do carta):

\"ramdysk\"

... więcej szczegółów niebawem. \"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #214 dnia: 05 Lipca 2012, 19:16 »
elwer:
Temat robi się coraz ciekawszy.
@Suchy w wolnej chwili skoryguj ręcznie schemat, zwłaszcza zasilanie i rezystory podciągające.
http://c64power.com/forum/uploads/files/BB8s.ZIP

@elwer, którą wersją Eagla i z jakimi bibliotekami to rysowałeś?

Mam chwilkę wolnego czasu, to chciałem w końcu zrobić podsumowanie modowania BB8, gdyż inna robota przy C64 jakoś mi kuleje, dopóki tego nie dokończę (bo mnie Raf z V12 zaraz ubiją - dobrze wiedzą za co \"\" ) . RAMdysk/UCarta via BB8 testowałem przez parę dobrych dni, bo chciałem go sprawdzić praktycznie ("tasowałem" różnymi kostkami pamięci, sprawdzałem działanie podtrzymania itd) - dzięki testom dodałem potrzebne drobiazgi - cart ŚWIETNIE DZIAŁA. \"\" Powiem szczerze, że sam jestem zaskoczony jego prostotą wykonania w relacji do możliwości/funkcjonalności/ceny! \"\" Dziadek BB8, po takim zmodowaniu, jeszcze sie może przydać do czegoś konkretnego poza leżeniem na półce u "zbieraczy złoma"! \"\"

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #215 dnia: 05 Lipca 2012, 20:17 »
EAGLE 6.1 - znalazłem na chomiku, na 6.2 ze strony producenta też się wczytuje i działa.

Offline kenji

• Level 5
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #216 dnia: 06 Lipca 2012, 15:48 »
Wróciłem z urlopu. Jakieś płytki do zrobienia?

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #217 dnia: 06 Lipca 2012, 16:15 »
@Kenji czekamy na ostateczną publikację oprogramowania i ostateczną wersję schematu (mam nadzieję że na dniach), potem trzeba będzie zaprojektować płytkę, a następnie prośba do Ciebie żeby ją wykonać.
@kenji napisz czy są jakieś wymagania co prowadzenia ścieżek, odstępów , wielkości otworów itd.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #218 dnia: 06 Lipca 2012, 16:58 »
elwer:
@Kenji czekamy na ostateczną publikację oprogramowania i ostateczną wersję schematu (mam nadzieję że na dniach),

... schemacik moda 2-2 jest już gotowy (dzięki elwerowi miałem ułatwioną robotę \"\" , choć wersja ostateczna troszkę odbiega od "prognozowanej" przez elwera), tylko muszę do tego jakąś "poezję" stworzyć, bo wegi chciał żeby opisać działanie hardu RAMdysku/UCarta (tylko się zastanawiam, czy to będzie kogoś interesowało?), no i muszę jeszcze ogarnąć (czytaj: przygotować plik gotowca) sysopa dla moda 2-1 do doklejania (z opisem jak, gdzie to wkleić) w sofcie programowanym w EPROM 27C512, na co zapewne \"\" wszyscy czekają, a może Ty wegi, jako autor kodu to zrobisz (jest z tym trochę inaczej niż w historycznym UCarcie, gdyż sysop znajduje się na początku ostatniego, czwartego 16KB banku EPROMa od adresu $C000), bo tylko tego brakuje do kompletu opisu moda 2-1/2-2, żeby to zamieścić na forum w nowym wątku pt.: BB8 mod nr 2 - ROMdysk/RAMdysk/UCart - specyfikacja (chodzi o to żeby w pierwszym wpisie wątku umieścić całość materiałów, a nie rozrzucać na następne wpisy)

PS Tak, czy siak, publikacja materiałów jeszcze dzisiaj (!) bo potem nie będę miała czasu!

@kenij, zobacz ten FILMIK, jak jeszcze nie zdążyłeś oblookać! \"\" Haaaah, wegi i pewnie wszyscy ogladajacy mieli niezły ubaw z tym filmikiem  \"\" \"\" \"\" \"\" - faaakt, że macałem klawichy, jak ślepiec i dosłownie tak było, bo przede mną stała na statywie kamerka, a ja zza statywu, w półmroku, próbowałem coś na komciu nastukać (i jeszcze trzeba było sie koncentrować na dialogu, żeby to miało ręce i nogi) - nooo, do roboty w mediach trzeba mieć stosowne predyspozycje! \"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #219 dnia: 08 Lipca 2012, 09:09 »
W TYM wątku zamieściłem specyfikację moda nr2 BB8. Miłego studiowania.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #220 dnia: 09 Lipca 2012, 23:15 »
Wszem i wobec ogłaszam, że na modzie 2-3 zakończyliśmy z wegim "mordowanie" BB8. Liczę, że wegi uzupełni jeszcze setup o obsługę RAMdysku/UCarta w wersji 512KB - mod 2-3, oczywiście już bez testowania pamięci \"\" , bo komcio zszedłby jeszcze nam na zawał! \"\"

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #221 dnia: 12 Listopada 2013, 13:59 »
Oświećcie mnie czy zamiast 74 LS 175 w tym carcie mogę użyć 74 HC 175 (nie HCT) czy to ma szabsę ruszyć? Bo tylko takie w sklepie dostałem
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #222 dnia: 12 Listopada 2013, 22:11 »
W tym układzie będzie działał każdy 175, byle był sprawny (sprawdzone - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ).

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #223 dnia: 12 Listopada 2013, 23:32 »
elwer

Dzięki bardzo

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #224 dnia: 14 Listopada 2013, 13:29 »
www.wegi1.w.interia.pl/bb8_SD2IEC_core.zip

Kompletny projekt wraz ze źródłem i pomocniczymi programami exe które pomagały mi klecić sd2iec core

Plik to "_bb8.bin" - to wsad do eproma 32KB po zaprogramowaniu zgłosi się core dla bb8sd2iec.
Na wszelki wypadek skleciłem na moje wyczucie drugi plik "_bb8MOD.bin" - dla moda bb8 z pamięcią 27c512 (powinno działać - nie mam tego moda więc nie testowałem...)

plik "_bb8.crt" to obraz karta ale skompilowany jako AR - w taki sposób zmieniając bankowanie i dostęp do bankowania testowałem to na emulatorze - pracuje jako AR bez freezera bo i po co skoro to nie po to robione.

Plik runcrt.bat uruchomi na emulatorze obraz CRT . Kompilowany asm musi mieć ustawiony parametr BBX8 = 0  (wówczas kompilacja będzie zgodna z obrazem dla AR)
plik compile.bat kompiluje źródło do pliku prg

plik make.bat przerabia plik PRG do pliku BIN i CRT za pomocą dwóch dodatkowych programików

W mojej ocenie jest ubogo bo nie ma monitora (jest turboas) no ale fakt jest szybki dostęp do plików i zautomatyzowane ładowanie przez F5, jest fast save i abc turbo load - abc turbo save dla magneta nie ma bo i po co - kto się bawi magnetem i nagrywa - to jest w każdym bboxie zresztą nie ma miejsca.

Definitywnie należy do bb8 dorobić ręczny wyłącznik, ponieważ gry czy intra go złośliwie włączają i są zwiechy a programowej możliwości wyłączenia go na stałe nie ma.

plik bb8.c64 to plik projektu z C64studio - przy kompilacji z batchów nie używany

Podziękowania dla SM za płytkę do BB8 !!