suchy:
cart sprawdza sobie jakiego ma SRAMa zainstalowanego na PCB, testując ilość banków możliwych do zapisu, poczynając od ostatniego ósmego. Krótko mówiąc:
Zapis do ósmego banku carta i weryfikacja, jeśli OK, to w menu zasadniczym od tej pory wyświetla: dostępne max. 64KB SRAM 621024 (bo 62512 to na oczy nie widziałem)
jesli weryfikacja błędna to:
Zapis do czwartego banku i weryfikacja, jesli OK, to w menu zasadniczym od tej pory wyświetla: dostępne max. 32KB SRAM 62256
itd.
test w drugim banku dla 62128 i w pierwszych ośmiu KB dla 6264.
... posypuję głowę popiołem, bo to totalna bzdeta, co napisałem wcześniej, a powyżej cytuję!
Oczywiście ze względu na powielanie się obszarów pamięci mniejszej widocznej w obszarze pamięci większej (mirrors), test sprawdzający typ użytej pamięci SRAM w RAMdysku, powinien zacząć się od wykonania zapisu do banku pierwszego (0) carta, a potem:
- przełączenie na bank drugi (1) i odczyt tego samego adresu pod który był robiony zapis w banku pierwszym (0) i porównanie danej zapisywanej z odczytywaną -> jesli dane identyczne, to mamy 8KB SRAM (6264), jesli nie to:
- przełaczenie na bank trzeci (2) i odczyt tego samego adresu pod który był robiony zapis w banku pierwszym (0) i analogiczne porównanie danych jak poprzednio -> jesli dane identyczne, to mamy na carcie 16KB SRAM (62128), jeśli nie to analogicznie
dla ustalenia 32KB, przełączenie na bank piąty (4) i test (jak wyżej), jesli nie to mamy 64KB, no i po ostatnim kroku próba zapisu do ostatniego banku ósmego (7), jesli niepomyślna, to brak pamięc SRAMi w podstawce (lub uszkodzona)
... no chyba teraz jest OK!? Jesli nie to mnie poprawcie.
![\"\" \"\"](\"http://www.c64power.com/forum/img/smilies/wink.gif\")