Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 26269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #195 dnia: 23 Czerwca 2012, 23:46 »
Zapomniałem napisać Oli działa bez problemu - fajna gierka.
@wegi a to pliki mam nadzieję że tak chciałeś.
http://c64power.com/forum/uploads/files/dlaw.ZIP

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #196 dnia: 23 Czerwca 2012, 23:52 »
ale nie widać ścieżek - da się ze ścieżkami i w kolorze z nałożonymi scalakami?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #197 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:03 »
Ścieżki są jeszcze nie narysowane,  są tylko połączenia między punktami na wydruku to nic nie da (będzie niewidoczne).
np. http://c64power.com/forum/uploads/files/przyk_ad.zip

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:08 »
Mi chodzi o to, żeby wirtualnie zobaczyć carta to wygląda 90% jak real albo lepiej no i płytkę bez części z samymi ścieżkami też - to już prawie jak by się go w rękach trzymało - jak byś zrobił dalej to pociśnij
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #199 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:13 »
Dla przykładu autorouter z eagla, a z ścieżkami będę się bawił jak @suchy wprowadzi poprawki na schemacie.
http://c64power.com/forum/uploads/files/autorouter.zip

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #200 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:23 »
Dzięki - to niezupełnie to o co mi chodziło - chciałbym zobaczyć to bez ścieżek z drugiej strony po prostu tak jak bym oglądał płytkę z góry patrząc na nią... nieważne - dzięki

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #201 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:42 »
No, już lecą filmiki na Mediafire. Zaraz bedzie mozna pooglądac RAMdysk/UCart w akcji. \"\"

Pierwszy filmik z testów carta prostym bajsolowym programem. Do carta dopięty jest "monitor led", obrazujący stany logiczne na wyjściach rejestru sterującego cartem (74175):

FILM1 (plik 2,5M)

... i fotki:

Fot 1/ Zaraz po teście - wynik testu na ekranie monitora.

\"ramdysk1\"

Fot 2/ Widoczny RAMdysk/UCart z monitorem LED, wciśnięty w komciowego expansiona.

\"ramdysk2\"

Fot 3/ Cart z zalutowanym monitorem LED

\"ramdysk3\"

Fot 4/ RAMdysk/UCart bez monitora LED - widoczna podstawka pod baterię CR2032 dla przymiarki - układ podtrzymania jeszcze nie zmontowany, bo pracuję \"\" nad optymalizacją tegoż.

\"ramdysk4\"

... no i na koniec, film nr 2 z "całościowego testu" RAMdysku/UCarta, czyli "gwóźdź programu" z "pożal się Boże", moim osobistym komentarzem (wątpliwej wartości artystyczno-odsłuchowej) \"\" \"\" \"\" \"\"

FILM2 (plik 28M, ok 3 min. filmu)

PS Fotki i filmy robione marnej jakości sprzętem (kamerka AIPTEK)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #202 dnia: 24 Czerwca 2012, 02:13 »
Suchy
W wolnej chwili przeniosę ten schemat.
Fajny i wartościowy projekt  dla miłośników cartow \"\"

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #203 dnia: 24 Czerwca 2012, 10:19 »
Brawo Wegi, Brawo Suchy wspaniały mod BB wam wyszedł, już nie mogę się doczekać końcowej wersji.

P.S. Suchy czy można gdzieś znaleźć Twoją wersję JiffyDosa

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #204 dnia: 24 Czerwca 2012, 11:34 »
Elwer
Tutaj opisany sposób edycji Jiffy
www.c64scene.pl/viewtopic.php?t=496&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=148d958d3ed 64f8 9b25c9cfea64825c0q

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #205 dnia: 24 Czerwca 2012, 12:20 »
Przeróbkę klawiszy funkcyjnych zrobiłem (suchy ładnie opisał), ale ten jego ładniej wygląda (jak kernel nie sprawdza sumy kontrolnej to można zedytować) i jakby szybciej działał od mojego -sprawdzałem na dwóch C64.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #206 dnia: 24 Czerwca 2012, 15:25 »
@zyga - skomponowałeś już FC3 do końca? pozdrawiam

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #207 dnia: 24 Czerwca 2012, 20:11 »
suchy:
cart sprawdza sobie jakiego ma SRAMa zainstalowanego na PCB, testując ilość banków możliwych do zapisu, poczynając od ostatniego ósmego. Krótko mówiąc:

Zapis do ósmego banku carta i weryfikacja, jeśli OK, to w menu zasadniczym od tej pory wyświetla: dostępne max. 64KB SRAM 621024 (bo 62512 to na oczy nie widziałem)

jesli weryfikacja błędna to:

Zapis do czwartego banku i weryfikacja, jesli OK, to w menu zasadniczym od tej pory wyświetla: dostępne max. 32KB SRAM 62256

itd.

test w drugim banku dla 62128 i w pierwszych ośmiu KB dla 6264.

... posypuję głowę popiołem, bo to totalna bzdeta, co napisałem wcześniej, a powyżej cytuję!

Oczywiście ze względu na powielanie się obszarów pamięci mniejszej widocznej w obszarze pamięci większej (mirrors), test sprawdzający typ użytej pamięci SRAM w RAMdysku, powinien zacząć się od wykonania zapisu do banku pierwszego (0) carta, a potem:

- przełączenie na bank drugi (1) i odczyt tego samego adresu pod który był robiony zapis w banku pierwszym (0) i porównanie danej zapisywanej z odczytywaną -> jesli dane identyczne, to mamy 8KB SRAM (6264), jesli nie to:

- przełaczenie na bank trzeci (2) i odczyt tego samego adresu pod który był robiony zapis w banku pierwszym (0) i analogiczne porównanie danych jak poprzednio -> jesli dane identyczne, to mamy na carcie 16KB SRAM (62128), jeśli nie to analogicznie

dla ustalenia 32KB, przełączenie na bank piąty (4) i test (jak wyżej), jesli nie to mamy 64KB, no i po ostatnim kroku próba zapisu do ostatniego banku ósmego (7), jesli niepomyślna, to brak pamięc SRAMi w podstawce (lub uszkodzona)

... no chyba teraz jest OK!? Jesli nie to mnie poprawcie. \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #208 dnia: 25 Czerwca 2012, 15:55 »
suchy:
... no chyba teraz jest OK!? Jesli nie to mnie poprawcie.

Wszystko się zgadza. Pytanie czy jak będziecie pisać soft nie uwzględnić tego że ram może być większy niż 32KB ;) 128KB kosztuje piątala.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #209 dnia: 25 Czerwca 2012, 18:17 »
No ponieważ to jest ubogi mod to uwzględniamy możliwość, że może to być 8,16,32,64 KB - chodzi o to, żeby pasowało to co modujący wyjmie z szafy - czyli to co ma pod ręką - zgadzam się, że 8KB to tylko po to, żeby sprawdzić działanie tudzież do momentu dokupienia tej 128ki