Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 35479 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #165 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:02 »
zyga:
Jest to wersja Riska & Comp Holland -  z jednym epromem 27C512.

takiego FC tez mam. na pewno lepsiejsze jest to rozwiazanie niz starsza wersja z dwoma, gdzies w necie wisi schemat do FC3 wlasnie w wersji z dwoma romami.

a teraz tak szczerze Panowie.. uzywa w FC3 ktos cos wiecej niz wedge oraz turbo do stacji i magnetu?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #166 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:11 »
@zyga mógłbyś udostępnić efekty swojej pracy. Jak jest wsad do epromu to może udałoby się narysować płytkę w Acadzie (eagla dopiero poznaję). Masz może bibliotekę C64 do eagla. W necie są wzmianki o C64nic ale nie mogę jej znaleźć, czytałem że nie pracuje pod nowszymi wersjami eagla ale może dałobysię ją rozebrać (przynajmniej  expansion port).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #167 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:36 »
ja mam te biblioteki do eagle
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #168 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:54 »
@Raf proszę je zamieścić (jeśli można) lub wyślij mi na emaila elwermapłpava.pl.
Z góry dziękuję.

zyga

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #169 dnia: 15 Czerwca 2012, 11:22 »

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #170 dnia: 15 Czerwca 2012, 12:22 »
Raf:
a teraz tak szczerze Panowie.. uzywa w FC3 ktos cos wiecej niz wedge oraz turbo do stacji i magnetu?

Ja akurat wyjątkowo oryginalnego FC3 nie posiadam, ale już 2x zdarzyło mi się odpalić go na Ultimate i wykorzystać notatnik + drukarka - bardzo fajne narzędzie. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline kenji

• Level 5
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #171 dnia: 15 Czerwca 2012, 13:13 »
O właśnie. Mam na zbyciu drukarkę Star NG-10 (o ile dobrze pamiętam). Od 2 tygodni zabieram się żeby ją uruchomić. Czy jak ją podłącze o C64 to jeszcze muszę coś "konfigurować"? Czy po prostu pod Finalem ją uruchomię? Nigdy nie miałem styczności z drukarkami na c64 i człowiek normalnie głupieje.

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #172 dnia: 15 Czerwca 2012, 14:37 »
@zyga wielkie dzięki - człowiek na starość jest już ślepy.

Wiadomość dla potomnych - przynajmniej u mnie na orzełku 6.1 znaleźionym na chomiku i 6.2 ze strony producenta biblioteka działa  - można zapisać i odczytać.
@suchy w miarę wolnego czasu sprawdź u siebie (sprawdzałem na 5.4 i było tak jak gdzieś pisałeś).

Offline Psychik

• Level 5
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #173 dnia: 15 Czerwca 2012, 14:46 »
Raf:
FC3 ktos cos wiecej niz wedge oraz turbo do stacji i magnetu

nie, a dodatkowo wkurzaja mnie te okienka wskakujace co jakis czas po resecie.

IMO, tylko Action Replay! czekam na jakies mody Actiona 4.x

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #174 dnia: 15 Czerwca 2012, 15:39 »
kenji:
O właśnie. Mam na zbyciu drukarkę Star NG-10 (o ile dobrze pamiętam). Od 2 tygodni zabieram się żeby ją uruchomić. Czy jak ją podłącze o C64 to jeszcze muszę coś "konfigurować"? Czy po prostu pod Finalem ją uruchomię? Nigdy nie miałem styczności z drukarkami na c64 i człowiek normalnie głupieje.

A jakie gniazda ma ta drukarka? Jeżeli ma serial commodorowski, to podpinasz tym samym kabelkiem, co stację. Jak ma centronics, to potrzebna jest przejściówka.

Psychik:

Mam identyczne podejście - wyskakujące menu w FC3 jest dla mnie przeszkodą. Tylko AR7.3 rulez :D
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #175 dnia: 15 Czerwca 2012, 15:59 »
Psychik:
FC3 ktos cos wiecej niz wedge oraz turbo do stacji i magnetu

... nooo, to sądzę, że raczej dłuuugo przyjdzie poczekać, bo jakoś do tej pory nikt się nie rwał do tego i nie dziwota.

Jako przykład schemacik Actiona Plus 7.3 (rozrysował p. Jerzy Sobola) \"\" :

\"AP73\"

... jak widać, to nie jest BB, gdzie mamy tylko trzy układy scalone (swojego klona BB8 poświęciłem do modów, bo mi nie był potrzebny no i trzeba było założyć podstawki, żeby cokolwiek dało sie w nim potestować, a teraz przy następnym modzie będę wprowadzał na PCB dodatkowe zmiany - czytaj: "gmyrał", ciął ściezki itd \"\" )! Ja np. nie posiadam zadnego Actiona, a ilu jest chętnych do poświęcenia swoich Actionów, łapka w górę?! \"\"  \"\"

Szukając tematów o BB8 trafiłem na TO - to chyba jakaś telepatia z przeszłości! \"\" \"\" \"\" - nie widziałem tego wcześniej!!! KB777 wpisał w tym temacie prorocze słowa \"\" :

http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=17&topic=3271

cytuję:

"Skoro "prawdziwe" BBv8 juz nie sa potrzebne, mozna je zaczac przerabiac na kartridze z grami (albo czymkolwiek innym) z Epromem 27512 czyli 64kB. Przez przypadek od rejestru sterujacego idzie sygnal do nozki, ktora w Epromie 32-kilowym nie jest wykorzystywana - ale w 64-kilowym jest tam A15 Smile"

... @KB777 szkoda tylko, że wtedy (w 2009r.) nie ruszyłeś tego tematu, to nie musiałbym się teraz z wegim produkować! \"\" \"\"

PS KB777, to nie było "przez przypadek" z tym A15 - dobrze wtedy kombinowali, no nie (?!), tak opracowane PCB może pracować ze wszystkimi typami EPROMów, bez żadnych dodatkowych zmian (zworowań/przecinań), jak to się spotyka w cartach zagramanicznych z epoki?!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #176 dnia: 15 Czerwca 2012, 16:34 »
Suchy... ja nawet nie wiem ile mam BlackBoxów i jakich wersji - ale ile Actionów i jakich to mogę Ci zawsze powiedzieć. BB jest mi... obojętny :P  A jakbym chciał robić karta z większym EPROMem - to pewnie bym robił na "uniwersalnej" płytce ISA (po przycięciu).

A to że możliwość użycia 27(c)512 to nie przypadek - to dobrze wiem ;)

BTW - ja swojego Actiona (pierwszego) ciąłem i lutowałem :P Za dużo I/O zajmuje i nie można go używać z innymi kartami, a to mi przeszkadzało :P
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #177 dnia: 15 Czerwca 2012, 16:44 »
... niemniej na PCB BB8 można zrobić coś fajnego dla ludu (a nie tylko dla idei), w prosty i niedrogi sposób, czego raczej nie można powiedzieć o Actionie. Dlatego pociągniemy jeszcze z wegim BB8 MOD 2 i pewnie na tym będzie koniec tego wątku!

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #178 dnia: 15 Czerwca 2012, 17:19 »
Biedny lud bez Actiona i FC3 czeka ....\"\"
Tymczasem na starym cartridgu morsa zrobiłem Bis Plus Cartridge (temat z tego forum)
http://noname.c64.org/csdb/getinternalfile.php/105408/Bis_Plus_Cartridge.rar
Zobaczymy jak się sprawdzi z sd2iec - ponoś ma turbo do dysku podobne do tego z FC3.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #179 dnia: 17 Czerwca 2012, 20:43 »
http://c64power.com/downloads/upload/raf_lbr.7z

biblioteki do eagle, dzialaja z eagle 5.6