Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: ASCII (PETSCII) Art Edytor - pobierajcie, zgłaszajcie pomysły, oceniajcie ;)  (Przeczytany 4951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

egon

• Gość
Cześć wszystkim!

Jakiś czas temu naszła mnie ochota wrócić do C64 i do semigrafiki, więc z braku innych opcji uruchomiłem VICE i zacząłem sobie "artować" jak za dawnych czasów \"\" Jednak zapisywanie snapshotów to średnio fajne rozwiązanie. W związku z powyższym zakasałem rękawy i napisałem edytor PETSCII dla windows, jako freeware do pobrania ze strony:

http://www.radsoft.pl/pl/software/#c64aae

Tam też nieco pełniejszy opis. Mam nadzieję usłyszeć kilka pomysłów, może krytyki. Planuję w przyszłych wersjach dodać możliwość eksportu do D64 a co najmniej do PRG. Już skodziłem w assemblerze pokazywaczkę, ale z kilku przyczyn jeszcze nie dodałem tego eksportu, jak będą silne naciski to szybciej dodam \"\"

Tymczasem pobierajcie, używajcie, ślijcie uwagi.

noctropolis

• Gość
Niestety, nie mogę pobrać programu. Po kliknięciu w przycisk "ściągaj" pobiera się plik o rozmiarze 0 bajtów.

egon

• Gość
Plik już jest, mój manadżer FTP zmienił nazwę na małe litery, poprawione, można już ściągnąć normalnie. Dzięki za zwrócenie uwagi!

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Jak by to było na C64, to bym z chęcią przetestował. \"\" Zresztą na C64 są fajne edytorki, jednym miałem okazję pobawić się 7 lat temu live na party w Szwecji. \"\" A najlepiej to się układa semigrafikę po prostu na ekranie C64, spontanicznie ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

egon

• Gość
V-12/Tropyx
A pewnie że najprzyjemniej to na prawdziwym komodorku, ale jak się nie ma pod ręką żadnego, cóż zrobić ;)

Offline uka

• Level 3
@egon byłem ciekawy ale niestety sypie bugiem... woła o plik lang_en.txt

Wydaje mi się, że od Tyronpainta niczego lepszego już nie będzie ;)
Ktoś kojarzy jakieś toole do animacji w petscii pod real machine?

egon

• Gość
uka
Już nie woła, naprawiając jeden błąd w wersji EN wprowadziłem drugi \"\" Ale sprawdzone, już działa jak należy - możesz ściągnąć jeszcze raz i nie powinno być takich niespodzianek.
Pozdrawiam!

PS. Czy jakaś życzliwa dusza będąca w posiadaniu prawdziwego komodorka mogłaby potwierdzić czy znaki:
a) Shift+B i Shift+= (pionowa kreska na środku znaku)
b) Shift+C i Shift+* (pozioma kreska na środku znaku)
c) Commodore + G i Commodore + H (pionowa kreska po lewej stronie znaku)
d) Commodore + N i Commodore + M (pionowa kreska po prawej stronie znaku)

to są TAKIE SAME znaki na ekranie? Szczególnie chodzi mi o potwierdzenie c) i d) bo odnoszę wrażenie że w oryginalnym C64 były to kreski o różnych grubościach

Offline uka

• Level 3
Tak, te znaki są identyczne.

Dość rozbudowane narzędzie... Ta opcja warstw to chyba trochę już przesada ;)
Przydałaby się opcję zapisu do pliku dla c64 z wyświetlarką albo przynajmniej zrzut obrazu do bin.

edit: oj ślepy jestem - nie zauważyłem, że pisałeś już o możliwości eksportu.

jeszcze taki mały bug odnośnie edytora: w trybie ze znakami w rewersie brakuje 'odwróconej spacji' (kod 160). Chociaż może jest na to jakiś inny sposób?

egon

• Gość
uka

Dzięki za potwierdzenie.

Co do spacji w rewersie: Shift + Spacja
To wynika z użycia warstw - musiałem jakiś znak zarezerwować na "przezroczysty" i "wymuszona spacja na wyższej warstwie" - stąd zwykła spacja jest przezroczysta, a Shift + Spacja (lub Shift + Spacja w rewersie) jest nieprzezroczysta.

Wiele jest rzeczy, do których trzeba by jakiegoś manuala napisać, np. zaznaczanie obszaru + zmiana koloru znaku = zmiana koloru całego zaznaczenia, naciśnięcie klawisza = wypełnienie zaznaczenia (nie jak floodfill z menu), itd.

noctropolis

• Gość
Da się oprócz kolorów poszczególnych znaków ustawić inne niż standardowe kolory tła i ramki (albo takiej opcji nie ma, albo jej nie widzę :P)?

Poza tym, można by dodać możliwość eksportu map znaków i kolorów (w trybie binarnym) - np. do wykorzystania potem w grach.

egon

• Gość
noctropolis
Menu Plik --> Właściwości --> Kolory ramki i tła \"\"

Mógłbyś nieco rozwinąć co masz na myśli pod "eksport mapy znaków"? Będzie import / eksport do SEQ, ale nie jestem pewien czy to miałeś na myśli.

egon

• Gość
OK, nowa wersja już wrzucona na stronę. Dodałem import i eksport do formatu SEQ / PRG. Oprócz tego dodałem funkcję obrotu wokół osi pionowej / poziomej (obecna w tej chwili funkcja odbicia działa nieco inaczej).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
fajny soft, pewnie zrobienie czegos takiego

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=50582

dzieki Twojemu edytorowi bylo by znacznie prostsze :D
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

egon

• Gość
Nowa wersja wrzucona na stronę, dodałem:
- obsługa wielo-schowka z podglądem, obsługa schowka systemowego
- dodałem tryb "piksel", w którym pod ręką mamy wybrane znaki:

\"Tryb