Widziałem dosyć dużo gier oraz dem na C-16 oraz Plus 4 (to C-16 właśnie z 64kB pamięci) i uważam, że są bardzo słabej jakości. Przede wszystkim kuleje grafika, ale w dużej mierze i muzyka. Podczas gdy w C-64 były dwa osobne układy do obsługi grafiki (VIC) i dźwięku (SID), C-16 posiadała jeden (TED) moim zdaniem o marnych możliwościach. Owszem było kilka (ale tylko kila) fajnych gier na C-16 i Plus 4, ale np. bardzo dużym mankamentem tej maszynki był brak spritów - zobaczcie wersje Bomb Jacka na C-16 i oceńcie sami. Kolejny mankament to mała ilość oprogramowania i słaba jego jakość (ale to wiąże się już z możliwościami komputera). Jeśli bym miał porównać C-16 do Atari XL, XE, C-64, Amstrada czy Spectrum to niestety wychodzi na to, że C-16 jest na samym dole tej stawki. Może ma on troszkę większe możliwości niż Spectrum, ale ilość i jakość oprogramowania powodują, że wybrał bym spektruma. :-)
Zresztą żeby ktoś nie posądził mnie, że jestem nieobiektywny mogę powiedzieć, że mam wszystkie te maszynki w domu i czasami nawet sobie w coś na nich pogrywam.