Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Uklad scalony szukam !  (Przeczytany 471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piorun$

• Gość
Uklad scalony szukam !
« dnia: 16 Lipca 2003, 15:54 »
 mam problem zepsulem w C 128 uklad MOS o numerze 4386, 251913-01, CBM 1984 sluzacy do odpalania trybu C64. jesli ktos wie jak go naprawic albo skad go wziac (nowy) albo stary uzywany tez mnie zadowoli ! ! ! prosze o pomoc

zyga

• Gość
Uklad scalony szukam !
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2003, 10:26 »
 Jeśli jest to ROM (a jest) to można wziąć jego obraz z jakiegoś emulatora (czyt VICE), albo z ftp.funet.fi i zaprogramować programatorem epromów do innego czystego układu, bo podejrzewam że z c64 nie da się przełożyć ? (nie mam w tej chwili płyt głównych przed oczami). Jak jest ten układ oznaczony na płycie U ile ?

piorun$

• Gość
Uklad scalony szukam !
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2003, 12:10 »

Napisał: zyga

Jeśli jest to ROM (a jest) to można wziąć jego obraz z jakiegoś emulatora (czyt VICE), albo z ftp.funet.fi i zaprogramować programatorem epromów do innego czystego układu, bo podejrzewam że z c64 nie da się przełożyć ? (nie mam w tej chwili płyt głównych przed oczami). Jak jest ten układ oznaczony na płycie U ile ?

Nie jest tak zle jak sie mogloby wydawac. dziekuje Panu za wskazowki. na razie szukam gotowego ukladu z C 128, bo mozna go wyciagnac z podstawki. w commodore 64 takiej podstawki nie ma. prosze powiedziec, gdzie mozna kupic taki uklad lub czy ktos ma uszkodzony lub niepotrzebny C 128 ?
 nie ma na nim zadnego uznaczenia U, pod spodem znalazlem jeszcze numer: IM 412649, 410 B.

zyga

• Gość
Uklad scalony szukam !
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2003, 13:35 »
 Jak będę w domu to mogę zajrzeć do swojego C128D, do schematów, zobaczyć jaka to konkretnie pamięć i o jakiej pojemności. Ewentualnie mogę zaprogramować eprom.

piorun$

• Gość
Uklad scalony szukam !
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2003, 11:47 »
 Dziekuje.   :) Polegam na Panu bo nie mam takich znajomosci kto mogl zaprogramowac czysty uklad. Elektronik do ktorego poszedlem w celu wymontowania z plyty C64 tego ukladu (w obu komputerach sa takie same) rozlozyl rece. Nie ma lutownicy odpowiedniej. Cuz mi zostalo, C128 drugiego chyba nie warto kupowac dla jednego ukladu. Jesli moglby Pan to zrobic to bylbym bardzo wdzieczny. Kiedy bedzie mial Pan dostep do swojego Commodore`a to prosze sie ze mna skontaktowac e-mailowo.

piorun$

• Gość
Uklad scalony szukam !
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2003, 12:01 »
  Luc, mozesz spokojnie wykasowac ten watek Mam juz ten uklad zainstalowany, Zyga mi go zalatwil, sprawuje sie nadzwyczaj dobrze ^__^