Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Szybciej nie będzie  (Przeczytany 471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

januzi

• Gość
Szybciej nie będzie
« dnia: 08 Lipca 2003, 00:29 »
 Tak to wygląda w teorii. Przetestowałem skrypt na domowym serwerze (obciążenie do 50 wywołań na raz). Maksymalny czas generowania forum 1.4 sekundy. Czas oczekiwania na pojawienie sie obrazu do 30 sekund i dłużej. Problem stanowi duża ilość danych, które serwer musi przepchnąć przez łącza (postaram sie powycinać dodatkowo dane które krążą pomiędzy skryptami ale wzrost wydajności będzie na poziomie 5%).  
 Dlatego też zwracam się do Was z propozycją. Ci, którzy widzieli Red Dragona wiedzą w czym rzecz. Chodzi o to, żeby grafika i ewentualnie plik ze stylami znalazły się na twardym dysku użytkowników. Nie zajmą zbyt wiele miejsca, a powinno to przyspieszyć wyświetlanie większości forum. Jakby co, to jestem w stanie przygotować odpowiednie przeróbki.

januzi

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2003, 00:42 »
 aha, przyjrzałem się też trochę kodowi html. Jeśli mi się uda wykonać pewną sztuczkę, to uda się zyskać koło 20kb mniej w pliku głównym.

czy SPAN coś robi, czy można spokojnie wywalić ?

darować sobie netscape i jego dziwaczne podejście do kolorowania tła w linii tabeli (tr) ?

czy pozbyć się tbody ?

Magnate

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2003, 10:44 »
 Dobrze, ze wreszcie ktos sie za to wzial, bo odswiezanie forum lub strony glownej moze trwac u mnie i do 3-ech minut, pomimo szybkiego lacza, z ktorego korzystam.

Jesli chodzi o keszowanie grafiki i stylow, to jestem za.

pozdrawiam.

ps. co to jest Red Dragon?

januzi

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2003, 11:03 »
 gra netowa dla wielu osób przez www np http://www.rd2.cz\' target=_blank>http://www.rd2.cz

pod newsami jest czas generowania tego kawałka. Jak widać nie zajmuje to zbyt dużo. Niestety łącze jest tak \'wąskie\', że niekiedy trzeba długo czekać na odebranie wszystkich danych.

SPC

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipca 2003, 10:01 »

Napisał: januzi

aha, przyjrzałem się też trochę kodowi html. Jeśli mi się uda wykonać pewną sztuczkę, to uda się zyskać koło 20kb mniej w pliku głównym.

czy SPAN coś robi, czy można spokojnie wywalić ?

darować sobie netscape i jego dziwaczne podejście do kolorowania tła w linii tabeli (tr) ?

czy pozbyć się tbody ?

SPAN to znacznik DHTML taki jak DIV (przynajmniej teoretrycznie). Jezelij test to sekwencaj typu <SPAN>tekst...</SPAN> to spokojnie tnij. TBODY na tej samej zasadzie, jezeli puste wywalac. Mozna dac sobie rade bez niego (kombinujac atrybutami i stylami).

januzi

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2003, 18:55 »
 a jednak się dało, ostro walczyłem, wywaliłem pokazywanie postów z danego tematu (dla nieuważnych => brak wątków przy odpisywaniu) i ... szybko się zrobiło. W związku z tym cofam moją chęć zaprzestania pracy nad forum dla c64power   Forum dalej będzie rozwijane, tyle że avatarów nie wprowadzę w życie.

Augiasz

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipca 2003, 09:06 »
 Dlaczego nie da sie usunac niektorych kawalkow cytowanego tekstu?

piorun$

• Gość
Szybciej nie będzie
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2003, 13:17 »
 ^__^ zgadzam sie z Augiaszem (ze wzgledow wizualnych), w koncu niektore watki sa dobrze rozwiniete, a ludzka pamiec nie zawsze dziala jak nalezy.