Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Player SIDow na Atari!! :)  (Przeczytany 1182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pecus_

• Gość
Player SIDow na Atari!! :)
« dnia: 26 Sierpnia 2004, 23:04 »
No to jest cos, czego sam sie nie spodziewalem!!

Powstal wlasnie pierwszy player SIDow na Atari i to nie Atari ST, tylko na zwyklego 8-mio bitowca i to nierozbudowanego (gra wszystko na Pokeyu).

Polecam wszystkim zobaczenie i posluchanie (oczywiscie zaraz sie zacznie ze gra kiepsko itp... ale chodzi o samo stworzenie takiego programu, moze czas w druga strone ??).

http://atariarea.histeria.pl/pliki.php?sec=show&:id=495

Instrukcja odpalenia na PC - sciagnac emulator (najlepiej Atari800Win - najnowszy) i ROMy, podlaczyc zamieszczony obraz dysku (.ATR) jako pierwsza stacje (D1), w opcjach emulatora ustawic uruchamianie bez Basica i zrobic restart. Potem z dosa wystarczy wpisac BETA2 (bo to jeszcze wersja Beta). W programie kursory, spacja i Esc - na tym dysku jest troche przykladowych SIDow do posluchania...

P.-S. I niech mi teraz ktos powie ze Pokey jest malo elastyczny

SPC

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2004, 09:47 »
No chetnie bym sobie ogladnol, ale chyba cos sie im na serwerku skopalo z downloadem. Nie ma linku do pliku, czy cus...

Pecus_

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2004, 11:33 »
No nie wiem, ja widze link pod slowem [pobierz] i dziala:

http://atariarea.histeria.pl/pliki.php?sec=download&:id=495

Pecus.

Pecus_

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2004, 14:54 »
Sorry, wlasnie sie dowiedzialem, ze baza plikow wymaga zarejestrowania sie na Atari Area. Ja tam rejestruje sie na roznistych miejscach, wiec nie mam problemu, ale jak ktos nie chce sie rejestrowac to prosze:

http://www.kossinus.com/tom/sidplay.atr

Pozdro.
Pecus.

SPC

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2004, 13:01 »
Pecus <:- Dzia za link

Dla tych co nie kumaja tego emulatora (ja przed 15 minutami tez nie kumalem ) ->: Menu Sound/Sound Options/Sound Quality ustawic na 1. U mnie zdecydowanie poprawila sie jakosc dzwieku. No i jeszcze Playback rate na maxa.

Ale jestem w SZOKU.  Moze to nie brzmi jak SID, ale gra i calkiem niezle. Troche jak sample brzmi. Czy ktos wie jak TO dziala? Jestem bardzo ciekaw, ale nie znam wogoole Atari.

SPC

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2004, 13:19 »
No i znowu jestem w szoku. Ogladnolem sobie przed chwilunia demko Numen na Atarynke (nawiasem moowiac, pierwsze demo na ten sprzet jakie kiedykolwiek widzialem) i jestem pod wrazeniem. Niezle zeczy mozna na tym robic...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpnia 2004, 14:25 »
Numen wymiata  video-parodia numena tez jest spoko

a ten sid-emulator niezly, brzmi jakby siplaya puscic na jakosci 8bit i 11khz, Swiety to niezly koder  

ale demo Reditus swoja droga (nie chce byc zlosliwy ale 75% tego dema to jeden engine 3d , ale obietky i kodzik oczywiscie ok, dizajnu braklo )

a w druga strone? maly problem ... Atari ma jednak 4 kanaly a C64 3 chyba zeby ciac po samplach

moge tylko pogratulowac roboty
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Pecus_

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpnia 2004, 14:58 »
>:a w druga strone? maly problem ... Atari ma jednak 4 kanaly a C64 3 chyba zeby ciac po samplach  

Iiiii tam - jaki problem , player MODow na malym Atari gra tylko na 3 (slownie TRZECH) kanalach POKEYA - poprostu przy naszym procku szybko da sie zaladowac tylko 3 rejestry (STA:STY:STX), a ten parocyklowy odstep przy czwartym daje niesamowite znieksztalcenie dzwieku - trzebabylo wiec zrobic calego playera na 3 generatorach - a gra przeciez 4 samplowane kanaly

Wg mnie sztuka nie jest emulacja dzwieku - sztuka jest ":utrzymanie w ryzach": obcego kodu odpalonego na naszej maszynie - bo w koncu player SIDow na Atari uruchamia kod maszynowy z C64!

SPC

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpnia 2004, 10:03 »
Kod maszynowy jest ten sam, bo procek ten sam z tym wiele problemu nie ma. Zaemulowac przestrzen adresowa tez nie problem. Problem w reakcji na zawartosci poszczegoolnych komoorek tej przestrzeni, czyli cyfrowa symulacje SID-a.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2004, 10:55 »
6502c a 6502 to chyba nie 100% to samo  

a jezeli chodzi o emulacje pokeya to jedna sprawa jest: pokey przy wszystkich bajerach ktore ma na pokladzie , uzywa tylko 16 rejestrow przy czym prawie kazdy pelnie inna role przy zapisie i przy odczycie (o ile sie nie myle jeden z powodow dlaczgo na Atari praktycznie nie ma dem ktore by sie doladowywaly w ":trakcie": - ladowanie szeregowe zakloca kanal generatora bo sa ta tym samym rejestrze- tak to jest?)

chociaz wlasciwie odczyty mozna by sobie darowac chyba... kiedys troche pokeya studiowalem bo lookalem czy nie dalobygo sie jakos kulturalnie wpiac do C64 - moze do tego jeszcze dojdzie gdy z mojego starego zniszczonego 800xl  (oczywiscie nie ja dokonalem profanacji) uda mi sie bez uszczerbu dla zdrowia pokeya wylutowac
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpnia 2004, 11:51 »
6502 a 6510 to nie jest to samo i podwzgledem kodu jak i hardware, jezeli uda ci sie podlaczyc jaki kolwiek ukladzik z rodziny 65XX pod komcia to daj znac obojetnie czy to bedzie pokey antic czy 6522 ... powodzenia
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

SPC

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpnia 2004, 12:27 »
Kod maszynowy jest ten sam, bo procek ten sam  <:- oj, gafe strzelilem. Sadzilem ze C64 i Atari maja te same procki, sorki. Hmmm. A w czym tkwi rooznica, jesli mozna wiedziec? I jak jest z przenosnoscia kodu?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2004, 12:49 »
ja tez glupote puscilem bo C64 ma przeciez 6510/8502 , atari ma jak napisalem 6502c  , procek z C na koncu ma kilka dodatkowych rozkazow ale szczegolow nie znam , polecam moze lekture datasheeta od WDC 65w02c - moze chociaz  rozwieje   niektore watpliwosci (http://www.6502.org/documents/datasheets/wdc/wdc_w65c02s_feb_2004.pdf) - on tez posiada jakies dodatkowe opcody ale sie nie zaglebialem , (chyba? nie pamietam czy) doczytalem ze  jezeli dodatkowe instrukcje nie sa uzywanie kod jest 100% portowalny .

6510 i 6502 sa 100% zgodne softwareowo , 6510 ma tylko dodatkowa brame ktora jest uzywana do sterowania magnetofonem ($01).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2004, 14:22 »
6510 comodorka nie jest 100% zgodny z 6502 jest zgodny co do rozkazow publikowanych 65C02 posiada wiecej rozkazow min. STZ BRA itd. reszta opcode wykonuje sie jako NOP o roznej ilosci pamieci i cykli. Polecam ksiazke 6502 i jego rodzina ... jest w sieci dostepna jako skan.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Sierpnia 2004, 14:30 »
zreszta co producent 6502 to lista rozkazow dodatkowych inna... dla koneserow gatunku