Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Naprawa sprzetu  (Przeczytany 459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Shango_

• Gość
Naprawa sprzetu
« dnia: 29 Grudnia 2003, 21:44 »
Witam

Ostatnio robilem generalne pozadki w mojej kolekcji  i natrafilem na kilka popsutych urzadzen.Stacja 1541 wersja pierwsza tak zwany opiekacz.Po wlaczeniu miga regularnie dioda zapisu/odczytu i nie widzi jej C64, druga tez 1541 po wlaczeniu pali sie dioda zasilania a C64 jej nie widzi.C128D (wersja plastik), nie widzi dosdatkowych stacji dyskow a wszystko dziala.1571 nie wiem jak skalibrowac glowice stacja nie probuje odczytac dyskietke ale jej sie nie udaje.W zasadzie to jest problem z tymi stacjami 1571 poniewaz mam ich 14 sztuk i 5  z nich ma problemy z odczytem dyskietek choc stacje wygladaja jak nowe.Stacja 1572 (dwie 1571 w jednej), nie zawsze sa wykrywane przez C64, dziwna sprawa.Skaner reczny do C64, moze ktos z was wie jak w nim wymienic lampe, po zeskanowaniu jest zawsze jeden pasek na skanie.Generalnie zauwazylem ze sprzet co jakis czas trzeba odpalac bo nieuzywane padaja, tak sie stalo z moim ulubionym C64 w pierwszej wersji, wyschly kondensatory ale po wymianie dziala jak nowy.Jak znacie rozwiazanie na moj problem to dajcie znac.

Mirek

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Naprawa sprzetu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2003, 07:07 »
witam  
jezeli dioda miga regularnie i to w ustalonej kolejnosci blyskow to poszukaj sobie stronki z kodami bedow... pamiec ram i rom inaczej myrga  
co do kalibracji ... przede wszystkim czyszczenie glowicy i smarowania sanek... od tego powinienes zaczac... potem konkurs jeden z dziesieciu... czyli przekladanie napedow... czyszczenie i konserwacja powinna wystarczyc... mialem juz kilka takich sprzetow..m.in. od hansa  
jezeli stacji komcio nie widzi to zostaje jeszcze podmiana scalaczkow... prawdopodobnie 7406 (jak pamietam czasami trzaska od przekladania kabelkow itp.
co do skanerka ...... spytaj sie innych uzytkownikow takiego sprzeta .. podejrzewam ze sie da wymienic tylko czy znajdziesz czesci do niego..hmmm watpie
to ja tyle ...
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Navigator_

• Gość
Naprawa sprzetu
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2004, 18:09 »
jezeli chodzi o stacje to mozna podmienic bufor portu szeregowego w stacji (tez nie mam pewnosci czy to 7406 ) koszt z podstawka jakies 2 zeta czyli niewiele. Konserwacja stacji to wogole istna masakra. Pierwszy raz jak czyscilem sprzet to pokaleczylem sobie rece o ten metalowy stelaz w opiekaczu. Wiec trzeba uwazac. Ze skanerem sprawa jest moze byc bardziej skomplikowana. Po tym co napisales niewiele mozna wywnioskowac. Zalezy czy na skanowanym obrazie widac pasek czy wogole skanuje sie tylko pasek. W zasadzie w jednym i drugim wypadku moze to byc uszkodzenie CCD i/lub elektroniki. Tyle w temacie

Jemasoft_

• Gość
Naprawa sprzetu
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2004, 16:29 »
Prosze nie dawac zwyklych bramek TTL ale bramki o oznaczeniu LS ze wzgledu na obciazalnosc pradowa  i uklady Schmidt\'a.
.
Ozdrawiam (innych a siebie lecze).