Witam
Ostatnio robilem generalne pozadki w mojej kolekcji i natrafilem na kilka popsutych urzadzen.Stacja 1541 wersja pierwsza tak zwany opiekacz.Po wlaczeniu miga regularnie dioda zapisu/odczytu i nie widzi jej C64, druga tez 1541 po wlaczeniu pali sie dioda zasilania a C64 jej nie widzi.C128D (wersja plastik), nie widzi dosdatkowych stacji dyskow a wszystko dziala.1571 nie wiem jak skalibrowac glowice stacja nie probuje odczytac dyskietke ale jej sie nie udaje.W zasadzie to jest problem z tymi stacjami 1571 poniewaz mam ich 14 sztuk i 5 z nich ma problemy z odczytem dyskietek choc stacje wygladaja jak nowe.Stacja 1572 (dwie 1571 w jednej), nie zawsze sa wykrywane przez C64, dziwna sprawa.Skaner reczny do C64, moze ktos z was wie jak w nim wymienic lampe, po zeskanowaniu jest zawsze jeden pasek na skanie.Generalnie zauwazylem ze sprzet co jakis czas trzeba odpalac bo nieuzywane padaja, tak sie stalo z moim ulubionym C64 w pierwszej wersji, wyschly kondensatory ale po wymianie dziala jak nowy.Jak znacie rozwiazanie na moj problem to dajcie znac.
Mirek