Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Border Color  (Przeczytany 295 razy)

Logan_

• Gość
Border Color
« dnia: 22 Listopada 2003, 22:27 »
Mam pytanko... Jak otwieram ramke (dolna i gorna), mozna bawic sie komorka $3fff i sie paski robia (ale mniejsza z tym). Wpisuje do $3fff bajt $ff tak zeby bylo cale zapelniene (%11111111). Tylko ze wtedy otwarty border jest CZARNY. Czy istnieje jakas komorka do zmieniani koloru ":tej otwartej ramki": ?? Wiem ze to glupie pytanie. Bo mozna w miejscu otwierania ramki zmienic kolor ($d020), ale glownie chodzi mi o prostszy sposob...

Logan_

• Gość
Border Color
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2003, 21:27 »
Doszedlem do wniosku, ze zle napisalem moj problem.
Chodzi mi o to ze po otwarciu borderu (gornego i dolnego) i po wpisaniu $ff (255) do komorki $3fff ramka ":juz otwarta": jest czarna, a boczna ramka (lewa i prawa) jest koloru takiego jaki wpiszemy do $d020... Czy juz wiecie o co mi biega? I ani komorka $d020, ani $d021 nie mozna zmienic koloru otwartej ramki... Ufffffffff. Nie wiem, ale czy w demach czy gdzie kolwiek stosuja cos takiego ze w tym miejscu zmieniaja kolor $d020 (tak jakby raster)  - tyle ze w tym przypadku musi byc $00 w $3fff , wtedy ramka wyglada jakby byly tylko lewa i gorna ramka a tlo jest cale jak $d021. Ehhhhh... moze wkoncu rozumiecie moje pytanko... Czy jest prostszy sposob na zmienienie tego koloru otwartej ramki inaczej niz poprzez wyswietlanie ":rastra":.

przemek_bundy_

• Gość
Border Color
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2004, 19:05 »
wiem co masz na mysli.... komorka $3FFF musi miec wartosc zero
wtedy otwarte ramki gorna i dolna nie beda czarne tylko beda mialy kolor ekranu!
to tyle odnosnie twojego problemy !!!  

pozatym pytasz sie czy mozna zmienic kolor otwartej ramki!
otoz kolor otwartej ramki to kolor ekranu.

aby uzyskac inny kolor otwartych ramek (tzn wtedy juz nie sa to ramki gorna i dolna
tylko ekran) stosuje sie tak zwany rastring.  
jezeli w procedurke otwierania ramek doda sie wpis o zmianie koloru ekranu
i w odpowiednich momentach bedziemy zmieniali kolor $D021 to uzyskamy efekt
kolorowych pasow poziomych ktorych grubosc i ilosc mozna zmieniac dowoli...
Ten efekt wykorzystuje sie w roznych demach...

jezeli interesuja cie konkretne przyklady to odpisz,obecnie jestem na urlopie
i cos konkretnego bede mogl podac dopiero za 2 tygodnie...

pozdrawiam...