Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: CCS + Turboass.  (Przeczytany 535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pentol_

• Gość
CCS + Turboass.
« dnia: 05 Listopada 2003, 20:23 »
Witam wszystkich,  mam pytanko czy ktos z Was korzysta z Turboass-a pod CCS ?
Jezeli ktos z was korzysta z tego rozwiazania to prosze o kontakt....
Pozdrawiam
Pentol/Faith

Navigator_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2003, 13:51 »
Odpalac sie odpala, dzialac tez dziala, ale czy tak jak powinien? Tego stwierdzic nie moge bo za cienki jestem w te klocki. Mysle jednak, ze 99% rzeczy powinno dac sie zrobic na emulatorze. Tylko po co?

Pentol_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2003, 20:39 »
>:Odpalac sie odpala, dzialac tez dziala, ale czy tak jak powinien? Tego stwierdzic nie moge bo za cienki jestem w te klocki. Mysle jednak, ze 99% rzeczy powinno dac sie zrobic na emulatorze. Tylko po co?

Dzialac dziala, ale mam problem gdy Tass, jest opdpalony pod CCS, nie moze znalesc swoich plikow zrodlowych,  Tasm szuka na dyskietce a w oim wypadku jest to katalog na PC.  A po co ?  jestem byleym scenerem.....dla wlasnej przyjemnosci...widze ze po dobrych kilku latach nie zapomnialem wszystkiego dlatego chce potwotrzyc dla wlasnej przyjemnosci....

Pozdrawiam

Navigator_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2003, 20:45 »
na to jest sposob. wystarczy odpalic StarCommandera i zrobic obraz dyskietki .d64. potem podpiac w ccs i jadymy. nie ma z tym zadnego problemu.  

>:>: jestem byleym scenerem.....dla wlasnej przyjemnosci...widze ze po dobrych kilku latach nie zapomnialem wszystkiego dlatego chce potwotrzyc dla wlasnej przyjemnosci....  

i to sie chwali

Pozdrwawiam

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2003, 22:38 »
A nie lepiej uzywac assemblera skrzyznego dla PC i potem pliki np. SC przerzucac? (niektore assmy skrzyzne maja nawet bezposredni export do PRG)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Navigator_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2003, 22:56 »
no wlasnie sa jeszcze cross-assemblery. ja tam jak cos pisze czasem pod emu to uzywam swojego sposobu. Wygodnie (moim zdaniem) jest miec gotowy obraz dyskietki ze zlinkowanym programem i potem juz tylko przez X*1541 na dysk. jeszcze raz zaznaczam ze to tylko moje zdanie. warto dodac ze np. kompresja lepiej idzie na pc (Warp Mode) a skoro i tak trzeba SC uzywac to wybor pozostawiam Tobie.

Pozdrawiam

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2003, 20:36 »
kompresja na WARPIE? EXOMIZER\'a nie znacie ? w kilkanascie-kilkadziesat sekund masz pakniety kazdy jednoplikowy zbior!
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

viper_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2003, 11:46 »
Ciekawe tylko po co uzywac tassa pod PC i pozniej przerzucac pliki do .d64 jak szybciej i latwiej bedzie jesli sobie wlaczymy opcje przyspieszenia operacji dyskowych na maxa i bezposrednio dzialali pod ccs\'em - szybciej i lawiej. Pod vicem to nie polecam bo tam jest beznadziejny monitor jak by w razie czegos chcialo sie debugowac program a poza tym to nie wiem ale np intro krilla (ta plazma na rastrach) sie kaszani i efekty uzywajace spritow nie sa dokladnie odwzorowane

Navigator_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2003, 14:21 »
po to przerzucac, gdyz kolega napisal ze ma zrodla jako pliki na dyszlu piecowym, a rozchodzi sie o to zeby sobie (tak przynajmniej zrozumialem) te zrodelka ogladnac pod tassem. a co do sporow vice vs. ccs to ja uzywam vice tylko dlatego ze pracuje w okienku. jakosc emulacji mam gdzies bo i tak wszystko odpalam na C64. jednak jak mam mape pamieci jako skan jakis tam kurs assemblera jeszcze sciagawke z klawiszologia do tassa w pliku no to sierdnio chce mi sie jeszcze komode odpalac i robie wszystko pod emulem. probne odpalenie tez pod emu. a jak problem jest juz znam i nie potrzebuje sciagawek to na komie dzialam. ma to jakis sens. ale kazdy uzywa takiego emula jaki mu sie woli. a tak wogole to chcialbym zapoznac sie z opiniami na temat ktory emu jest lepszy z koderskiego punktu widzenia

pozdrawiam

viper_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2003, 19:56 »
Z mojego punktu widzenia cc jest lepszy niz vice poniewaz :
- prawie idealnie emuluje komcia
- ma lepszy monitor (o czym juz wczesniej wspomnialem - z koderskiego punktu widzenia)
-ma w miare dobrze dobrane skroty klawiszowe co jest bardzo wygodne
ale ma tez wady - chodzi glownie o te z odgrywaniem dzwieku poniewaz vice pod tym wzledem jest lepszy

Pentol_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2003, 23:15 »
ok, a co wypadku jak stworze kod pod Tass`em , jak nagrac taki kod ?
bo mi caly czas wyskakuje drive not ready....a zaznaczam iz probowalem w ustawieniach CCS rozne opcje zapisu ....

nemezis_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2003, 04:55 »
musisz miec jakis image dysku na pc (.d64) - najlepiej sobie zrobic pusty spod Star Commander\'a i przerzucic do niego TASS\'a i zrodla.
pod CCS musisz wejsc do tego pliku (w ustawieniach flopa) i wybrac opcje ":select disc": (jest pod ktoryms klawiszem funkcyjnym, opisane na ekranie)
to powinno zalatwic problem ":drive not ready": ..

Pentol_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada 2003, 17:47 »
ok, dzieki za info, sprobuje zrobic to tak jak opisales....
Pozdrowienia dla kolegi z IMPACT.

pajda

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2003, 23:50 »
Lobuzy
Pentol ty zyjesz?

Pentol_

• Gość
CCS + Turboass.
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopada 2003, 13:50 »
Hehe,  Pajda wyglada na to ze tak......Lobuzie....