Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: KURS BASICA  (Przeczytany 1231 razy)

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Września 2003, 21:58 »
no, tosmy wszytko se powyjasniali
szkoda tylko, ze Wiselka tak nisko wygrala. w rewanzu moze byc ciezko hehe  

>: a wiesz ze np. koder Jackobe [...]
a lyzka na to...

Gregory_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Września 2003, 22:03 »
>:>: ok, a wiesz ze np. koder Jackobe w ogole nie zna Basic\'a ?  

Nie, ale jesli 1.szym jezykiem jaki poznal i zrozumial byl assem. to zazdroszcze
Jest to dosyc trudny jezyk i wydaje mi sie ze trzeba nie lada wysilku zeby zalapac go nie majac jakichs podstaw w postaci np. tego naszego nieszczesnego Basica

I tu chyba bedzie EOF

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Września 2003, 22:06 »
albo EOT

charnooh_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Września 2003, 07:06 »
Po pierwsze assembler oraz basic  to nie sa jezyki programowania, tylko kody.
Po drugie Basic nie rozni sie bardzo od assemblera. Chodzi mi o to, ze przeniesienie prawie kazdej , jednej instrukcji  w basicu do assemblera zjelo by tylko kilka linijek kodu. Basic jest po to, zeby ladniej wygladal od asma, a praktycznie robi dokladnie to samo, tylko ze wolniej.

Pampam

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Września 2003, 13:59 »
Dawno nikt mnie tak nie ubawil

Jemasoft_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Września 2003, 18:07 »
Zaiste bardzo to smiale stwierdzenie. A co to sa jezyki programowania?
.
Ozdrawiam (innych a siebie lecze).

charnooh_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Października 2003, 03:15 »
BASIC - Beginner All-Purpose Symbolic Instruction Code
...
Jak sie uprzec, to Basic moze jest nawet jezykiem, ale bardzo niskiego poziomu, opierajacym sie glownie na prostych operacjach i nie ma on duzo (praktycznie nic) wspolnego z jezykami takimi jak pascal, c, lub chociazby nawet logo. Jedynym jego plusem sa dosc wysokie mozliwosci matematyczne.

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Października 2003, 12:42 »
":p-code": to tez nie jezyk, tylko kod - nie majacy np. z pascalem nic wspolnego hehe

Offline Yovish

• Level 3
KURS BASICA
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Października 2003, 20:00 »
>:>:Jak sie uprzec, to Basic moze jest nawet jezykiem, ale bardzo niskiego poziomu [...]

Niskiego poziomu, jesli chodzi o podejscie programistyczne, to jest Assembler i ":maszynowka":, no moze jeszcze C (bez plusow), a BASIC jest wyzszego poziomu.

Ja sie czepiam, a kolega pewnie mial na mysli cos w rodzaju ":niskiej jakosci":.

Ale to mozna mowic o ":numerowanym": BASICU, bo juz strukturalny jest (a jest) o klase (i wiecej) lepszy od poprzednika. Jego ":sila": doprowadzila do wielkiego powrotu w posctaci roznych ":visual\'i":, a takze jest juz dostepny w mikrokontrolerach (mikrokomputerach jednoukladowych), takich jak seria MCS-51 i AVR.

charnooh_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2003, 00:31 »
>:>:Ja sie czepiam, a kolega pewnie mial na mysli cos w rodzaju ":niskiej jakosci":.  

Mniej wiecej o to mi chodzilo.

A Visual Basic, to juz nie to samo, co stary dobry Commodorowski Basic, kiedy to wklepywalo sie linie w Komodoryne i siedzialo sie cale noce zgarbionym nad komciem, zastanawiajac sie jak wklepac jeszcze jedna linie pomiedzy 5467, a 5468...

Pampam

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Października 2003, 12:39 »
Jesli kolega nadal uwaza ze basic jest jezykiem niskiego poziomu zwlaszcza ten na c-64 to polecam mu poszukanie takich hasel jak ":jezyki interpretowane": (tak wlasnie dziala basic na c-64) oraz ":jezyki kompilowane": moze da to koledze troszeczke do myslenia ...

charnooh_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Października 2003, 06:13 »
Po prostu chodzilo mi o oto, pisanie w basicu nie ma wiekszego sensu, gdyz mozna uzyskac ten sam efekt w assemblerze przy troche wiekszym nakladzie pracy, a wy sie slowek czepiacie. Wiem ze troche nie do konca napisalem o co mi dokladnie chodzi, ale nie wiedzialem jak to napisac...

Offline Yovish

• Level 3
KURS BASICA
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Października 2003, 21:06 »
Pamietam swego czasu byly rozne konkursy na programy w BASIC\'u.
A moze by tak do roznych ":kompotow": dolozyc cos takiego?

eXbee_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Października 2003, 21:25 »
>:Pamietam swego czasu byly rozne konkursy na programy w BASIC\'u.  
>:A moze by tak do roznych ":kompotow": dolozyc cos takiego?

hehe, a tu mi sie smieszna historia przypomniala: nie dosc ze kiedys widzialem w jakiejs prawie conqrs na program w Basicu - na krotki program - to jeszcze wymogiem byl ciekawy ksztal calosciowy listingu, np. trojkacik

Supermario_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Marca 2006, 19:07 »
>:od czegos trzeba zaczac, a skoro programowac komcia, to czemu nie zaczac o tego, co nie?

swieta racja.  

potem przez analogie nauczy sie Dawid asemblera i z pewnoscia bedzie o wiele latwiej.  
czyli:
print chr$(65)  
to to samo co:
lda #$41
sta $ffd2
zakladajac ze bedzie mial checi.

natomiast by nie zakladac nowego watku:  
moglby ktos swiatly i doswiadczon pokusic sie by w tak lopatologiczny sposob, na zasadzie analogi np.: basic v2 - delphi: basic - c++, pomoc mniej doswiadczonym programista rozpoczecie przygody z programowaniem na pececie.

z partyjnym