Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: KURS BASICA  (Przeczytany 1112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dawid_

• Gość
KURS BASICA
« dnia: 24 Września 2003, 16:55 »
Interesuje mnie czy jest jakas strona z kompletna nauka programowania prostych programow w Basicu. Jak znacie jakies piszcie (najlepiej po Polsku)

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2003, 17:36 »
nie dostales z komoda manuala w postaci takiej fajnej szwabsko- tudziez anglojezycznej ksiazki ? ja mam obie, do tego dwa rozne przeklady na polski, chcesz to ci podesle (rzuc adres na priv)

hehe, to tak zartem, a na serio, to o ile mnie pamiec nie myli, taki kurs mozesz znalezc... w internecie sory, ale jak powiem gdzie, to moge niektorych tutaj zezloscic poszukaj sobie smialo wsrod polskich stron o C64, albo przeczytaj wiadomosc (priv, jak prywatny) ktora ci wlasnie poslalem, hehe

dodam, ze sam kiedys noce zarywalem wstukujac basicowskie komendy niestety tylko po to, by sie potem dowiedziec ze istnieja inne zgola bardziej funkcjonalne (bogatsze w rozne tam takie graficzne, muzyczne itp. rozkazy) jezyki. dawno juz odszedlem od Basica w prymitywnej wersji 2.0, chociaz dla poczatkujacego (jakim ja swego czasu tez bylem) byl to jezyk optymalny do nauki, ale nic ponadto. polecam zatem, co nastepuje: SIMON\'S BASIC, albo lepiej COMAL C64.

eXbee_

• Gość

eXbee_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2003, 18:08 »
Poza tym, troszke podstaw na EMU64: http://emu64.pl/menu.php?art=12  

W sumie, moglbym przepisac kursy z C&:A - ale EMU64 stawia na oryginalne teksty, autorskie, dlatego tak jest jak jest. Poza tym, serio chcesz sie uczyc w DZISIEJSZYCH czasach Basic\'a ?

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2003, 18:35 »
Bzyk wrote:
>: http://emu64.pl/menu.php?art=12

o! o! o!

>: Poza tym, serio chcesz sie uczyc w DZISIEJSZYCH czasach Basic\'a ?

od czegos trzeba zaczac, a skoro programowac komcia, to czemu nie zaczac o tego, co nie?

Offline Yovish

• Level 3
KURS BASICA
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2003, 13:46 »
Ale nie przyzwyczajaj sie do numerowanych linii programu, bo teraz zaden jezyk tego nie zawiera. Warto poznac BASIC\'a, ale potem sprobuj tez: Turbo Pascal\'a, C i Assembler\'a. Bedziesz mial ":dobry start":.

To taka mala rada czlowieka, ktory od kilkunastu lat zawodowo para sie programowaniem.

eXbee_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2003, 13:49 »
w ogole to dziwi mnie, ze dzisiaj ktos chce sie uczyc Basica. Ale jestem niepoprawny politycznie, nie ?

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2003, 14:30 »
no, ale co wy sie czepiacie? chlopak chce poprogramowac na komciu (tak sadze), a wy mu w twarz Turbo Pascalem i tymi numerowanymi liniami?! jak kto ma pascala dla c64 co sie w nim wierszy nie numeruje, to prosze o mail

eXbee_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2003, 15:12 »
>:no, ale co wy sie czepiacie? chlopak chce poprogramowac na komciu (tak sadze), a wy mu w twarz Turbo Pascalem i tymi numerowanymi liniami?! jak kto ma pascala dla c64 co sie w nim wierszy nie numeruje, to prosze o mail

Och Slay\'u, no przepraszam za moja _szczerosc_ ale nie oszukujmy sie: uczenie sie od_podstaw dzisiaj (!) programowania w Basicu na C64 to IMHO strata czasu... juz lepiej w tym czasie pograc w jakies gierki Co innego Assembler.. moze sie przydac w technikum lub na studiach technicznych np. przy poznawaniu Assemblera do programowania mikroukladow.  

Dlatego tak dlugo nie pojawila sie kontynuacja do mojego arta ":Basic - podstawy": W sumie nie wiem, czy warto pisac tylko po to, by powstal kolejny artykul: od jakiegos czasu polityka EMU64 jest calkiem inna: pisac, by ludzie to czytali i z pozytkiem korzystali. Tego sie bede staral trzymac i na pewno nie bede tutaj nikogo zachecac do nauki basic\'a od podstaw - jesli juz ktos chce programowac na C64 - polecam Assemblera.

Gregory_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2003, 15:15 »
Ale przejscie z  MS BASICA 2.0 na MS Visual Basica 6.0 to kwestia 10.minut poznawania GUI

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2003, 16:28 »
Bzyk wystukal:
>: [...] juz lepiej w tym czasie pograc w jakies gierki [...]

nic nie kumasz chopak dostal komcia i chce to najprawdopodobniej sporzytkowac w jakis inny sposob, a nie tylko j.w. (moze mu sie wlasnie granie znudzilo?)

w ogole to polemizuje troche na granicy zartu, bo faktem niepodwazalnym jest to, iz ":dzisiaj": w szkolach basic\'a nie ucza, ze jak sie chce ":dzisiaj": cos zaprogramowac, to nie w basic\'u - komodorowskim tym bardziej (chyba, ze programujemy na komciu), no, ale czy my jestesmy we szkole? inaczej, Dawid, jak przypuszczam, jest tu ":nowy":, no i wydaje sie byc troche ":zielony": i o cos tam pyta, prosi o pomoc - czemu mamy mu jej odmowic. jak chce programowac commodore, to niech sobie programuje - ja mu podsunalem comal\'a i simon\'s basic\'a, zeby sie nie meczyl, np. z duszkami, czy dzwiekiem.

Gregory >:>: o! dobrze gadacie.

poza tym, nikt nie zabranial Dawidowi uczyc sie pascala, tudziez c, assemblera czy innych. ale czy nie lepiej umiec, albo przynajmniej co nieco wiedziec np. o basicu i pascalu? ot tak, dla porownania, co by samemu moc stwierdzic, co z tego jest gorsze, co mi sie przyda, rozumiecie. zreszta, niech tam bedzie - commodore basic bleeh, nie warto tego nawet dotykac. Dawdzie, poszukaj lepiej czegos o Turbo Pascalu, zostaw ten basic, to bez sensu...
":kochanie, dolej troche wiecej wody. jakas oklapla jestem dzisiaj, mowie pani.":

eXbee_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2003, 17:14 »
>:ale czy my jestesmy we szkole? inaczej, Dawid, jak przypuszczam, jest tu ":nowy":, no i wydaje sie byc troche ":zielony": i o cos tam pyta, prosi o pomoc - czemu mamy mu jej odmowic.

a czy ja odmowilem pomocy ? Napisalem po prostu dzisiaj, co mysle o nauce Basica na C64 - polecilem nauke Assemblera. Tyle.

Slay_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2003, 21:02 »
Bzyk wrote:
>:>: czemu mamy mu jej odmowic.
>: a czy ja odmowilem pomocy ?

wybacz, zle sie wyrazilem. powinno byc ":czemu mam mu jej odmowic?":

no, chodzi o to, ze jezeli zyczeniem chlopaka jest programowanie na c64 (tak mniemam - pisze na Emu64, no, to chyba tak), to nie powinno sie mu ":zabraniac": programowania w basicu - wbudowanym jezyku tego komputera.

teraz powiedz, ze niczego nikomu nie zabraniasz, tylko...

>: Napisalem po prostu dzisiaj, co mysle o nauce Basica na C64 - polecilem nauke Assemblera.

hmm, no, dobra, koniec dyskusji. to ja rowniez powiadam - tam gdzies na poczatku tez napisalem co sadze o programowaniu C64 - jesli juz nie asemblerem (tudziez kodem maszynowym), to wlasnie Comal\'em, albo (jezeli chlopak tak bardzo chce basic\'a) tym ":Szymonowym":.

EOT?

Gregory_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2003, 21:03 »
Sens nauki Basica na C64 w dzisiejszych czasach mozna by rozwazac przez dlugi czas, ale chyba nawet do assemblera co nieco o podstawach basica trzeba wiedziec. Poza tym, moze Dawid chce sie tylko pobawic? Fakt, sam wolalbym pograc w gierki, ale niektorych bardziej bawi np. grzebanie w zmiennych.

Zreszta, ja Basic poznawalem prowadzony przez ksiazke, a moze ksiazeczke &:#8222:Przygody z komputerem i bez komputera&:#8221: i swietnie sie bawilem (moze teraz to juz tak nie bedzie dzialalo) jako dziecko, i nawet nie zdawalem sobie sprawy jak wiele z tamtej zabawy pozostanie do dzis

eXbee_

• Gość
KURS BASICA
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2003, 21:24 »
Gregory napisal:

>:Sens nauki Basica na C64 w dzisiejszych czasach mozna by rozwazac przez dlugi czas, ale chyba nawet do assemblera co nieco o podstawach basica trzeba wiedziec. Poza tym, moze Dawid chce sie tylko pobawic? Fakt, sam wolalbym pograc w gierki, ale niektorych bardziej bawi np. grzebanie w zmiennych.  

ok, a wiesz ze np. koder Jackobe w ogole nie zna Basic\'a ?

>:Zreszta, ja Basic poznawalem prowadzony przez ksiazke, a moze ksiazeczke &:#8222:Przygody z komputerem i bez komputera&:#8221: i swietnie sie bawilem (moze teraz to juz tak nie bedzie dzialalo) jako dziecko, i nawet nie zdawalem sobie sprawy jak wiele z tamtej zabawy pozostanie do dzis

no ja tez grzebalem w basicu - to byly czasy

Slay >:>: spoko, rozumiem Ciebie doskonale. Masz tez racje.