Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Assemblerr C64 i X-Files?  (Przeczytany 736 razy)

Navigator_

• Gość
Assemblerr C64 i X-Files?
« dnia: 26 Marca 2003, 13:46 »
Hejka!

Ostatnio zaczalem sie ":bawic": assemblerem na C64. Zaciekawil mnie ten jezyk - a w zwiazku z tym, ze o assembler teraz nie trudno - sciagnalem sobie Turbo Assemblera V6, odkurzylem stare numery Commodore &: Amiga i przystapilem do dzialania. Wszystko bylo dla mie jasne i klarowne do 2 odcinka owego kursu. Zainteresowala mnie sprawa petli, wiec postanowilem zrobic cos sam (w zasadzie to na swoich danych - ale to taki skrot myslowy. Wiec wstukalem taki oto programik

*=2710
         ldx #$09
loop  lda tekst,x
         sta $0400,x
         dex
         bne loop
         rts
tekst .text":commodore":

Ot niby prosta sprawa, wyswietlanie napisu na ekranie. Owszem wszystko byloby ok gdyby nie dziwne efekty. Przy skompilowaniu i uruchomieniu takiego programu uzyskuje nastepujace rezultaty:
- napis jest wyswietlany od poczatku pierwszego wiersza (czyli od $0400) ale pierwsza litera (a konkretnie ":c" jest ":niewidzialna":, czyli uzyskujemy spacje (puste miejsce w pierwszym wierszu i pierwszej kolumnie) i ommodore.
Sprawa jest o tyle dziwna ze gdy postawie spacje w wyrazie - czyli zamiast ":commodore": napisze ": commodore": i zaczne literki wypisywac od adresy o jeden mniejszego (czyli od $03ff) to wszystko dziala zgodnie z oczekiwaniami.

Teraz pytanie do osob znajacych assembler: dlaczego ta sie dzieje. Czy moj program jest do dupy, czy adres powinien jednak byc $03ff, czy tak poprostu ma byc??

Sprawa mnie bardzo intryguje wiec prosilbym o odpowiedz. Dzieje sie tak i na VICE i na real C64. A moze to sprawa dla archiwum X??

Pozdrawiam

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2003, 16:40 »
Przedewszystkim zamiast ldx #$09 wpisz ldx #$08
Pozniej miedzy dex a bne loop woisz cmp #$ff
i wszytko gra...

Mnemonik bne znaczy - skocz jesli wynik operacji rozny od 0
dlatego ":C": nie jest wyswietlane...  

Poprostu - jezeli w x masz #$01 i wykonasz dex (zmniejsz x) to otrzymasz 0  
wtedy rozkaz bne nie skoczy do loop tylko wykona sie nastepny rozkaz czyli rts.

cmp - CoMPare (porownaj)

Navigator_

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2003, 17:55 »
Dzieki za reakcje
No widzisz ja zawsze mowie ze teoria i prakatyka to dwie rozne sprawy:D Dlaczego?? Otoz niby wszystko dziala (zaznaczam ze narazie sprawdzilem na VICE bo w pracy nie mam jeszcze C64 - ale to kwestia zanlezienia u kogos znajomego zbywajacego C64. Efekty sa nastepujace:
- wyswietla sie owy napis - niech bedzie ten przykladowy commodore z c w inversie i mniej wiecej od adresu $04dc mam takie cos znaczek (cos jak by kwadrat podzielony na 4 z dziema cwiartkami zamalowanymi) i 36 znaczkow @. Osobiscie nie wiem po co porownuje zawartosc akumulatora z #$ff (chyba dobrze wydedukowalem?). A teraz najsmieszniejszy ":myk": ten listing jest w zasazdie zywcem wziety z kursu w C &: A tylko tam zamiast  ldx #$09 bylo ldx #$2c a tekst to bylo cos w stylu prawdziwy maniak petli sie nie boi (czy jakos tak). Skoro taki listing pokazal sie w gazecie ":branzowej": to nie sadze zeby napisal to ktos kto o assie nie ma pojecia (aczkolwiek glowy za to nie dam). Nie jestem pewien ale chyba kiedys to sprawdzalem na C128 chyba (w trybie C64 oczywiscie) i dzialalo bez zajakniecia. Wiec czemu podany kod nie dziala jak nalezy?? NIby proste wyswietlanie ":literkoof": a tyle z tym zachodu. Moze to kwestia samego kompilatora (uzywam czego oznaczonego jako Turbo Assembler v6). Poza tym ciekawi mnie konstrukcja sta $0400,x a potem dex - czyzby napis byl wyswietlany od konca??

A co do mnemonikow to znam i ch znaczenie - ot taka ciekawosc zza czasow kiedy nie moglem uzywac assemblera ze wzgledu na brak stacji dyskow, ale czytalm wszystko na ten temat bo mnie to poprostu bardzo interesowalo Ale mimo wszystko dziekuje za przypomnienie.

Pozdrawiam.

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2003, 18:27 »
Oczywiscie ze zamiast cmp winno byc cpx (stad te smiecie...)

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2003, 18:36 »
Zeczywiscie tekst ten jest wyswietlany od konca  
Normalnie wygladalo by to tak:

*=$2710
          ldx #$00
loop   lda text,x
          sta $0400,x
          inx
          cpx #$09
          bne loop
          rts
text    .text ":COMMODORE":

Navigator_

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2003, 20:15 »
oo wlasnie, ta metoda dziala bez zarzutu (napewno na VICEku), a ten invers tyczyl sie tej wczesniejszej metody. cos chyba zamotalem z wysylaniem posta mimo wszystko dzieki, wyjasniles mi przy okazji (byc moze naewt i nieswiadomie  inna kwestie. Dzieki!!

Navigator_

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2003, 20:49 »
Sorki, ze tak katuje, ale zastanawia mnie taki problem: skoro mozna ten problem rozwiazac na dwa (w sensie wyswietlania od poczatku i od konca) sposby, to pojdzmy o krok dalej i gdybym chcial wyswietlic ten tekst od konca?? Wiemy ze tekst jest przechowywany (a w zasadzie to wychodzi ze tylko jego adres jest tam przechowywany) w akumulatorze i jego wartosc (??) jest powiekszona o zawartosc rejestru x.Wiec dziala to tak bierzemy pierwsza litere i wstawiamy do $0400, potem druga i do $0401 ja, potem kolejna i tak dalej i tak dalej. Ale zalozmy ze chcemy tak.  Bierzemy pierwszy znak i do ostatniej komorki go potem drugi i do wrzucamy go do przedostatniej. Ciekawi mnie to jak to zalatwic. Znajomy, ktory z assemblerem C64 nie ma nic wspolnego, ale programuje rozne takie smieszne procesory na PW, doradzil mi zeby uzyc drugiego rejestru (czyli w tym wypadku bylby to rejestr Y) i zmontowac takia petle w petli - jedna odpowiadalaby za pobieranie kolejnych znakow z zadanego ciagu, a druga za wyswietlanie tego na ekranie. Niby wszystko fajnie, ale nie udalo mi sie tego pozbierac w calosc. Z gory oczywiscie zakladajac ze znamy tylko: LDA xxxx, LDA xxxx,x, STA (i wariacje), BNE, CMP (plus mutacje), INX, DEX ( a po uzyciu rejestru Y doszloby pewnie jeszcze INY badz DEY). Problem dla mnie nie lada (znaczy sie dla osoby, ktora dopiero zaczyna). Wiem ze takie pytania sa denerwujace dla kogos tko opanowal assembler C64. Jednak zawsze bylem zwolennikiem jezykow niskiego poziomu, a teraz postanowilem opanowac przynajmniej podstawy jednego z nich. Padlo na C64 wlasnie ze wzgledu na prosty procesor (akumulator, dwa rejestry, kilka flag) i na wielki sentyment ktorym darze ten komputerek (wszakze to moj pierwszy). Mam nadzieje, ze nie dobijam poziomem skomplikowania problemow (chodzi mi czy nie sa zbyt lamerskie .

Pozdrawiam

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2003, 21:15 »
":Problemy": nie sa trudne , a ty masz prawo pytac , wiec Ci odpowiadam:  

*=$1000
ldx #$08
ldy #$00
loop  lda text,y
sta $0400,x
dex
iny
cpx #$ff
bne loop
rts
text .text ":commodore":

Chyba o to Ci chodilo?

Navigator_

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca 2003, 18:32 »
a jednak nadal pierwszy znak jest w inwersie...czemu??

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Marca 2003, 20:33 »
Jesli chodzi o te ":C": w inwersie to wyjasnienie jest takie:

TAS w czasie asemblacj zmienia dane w linii .text na kody ascii a nie na kody ekranowe
Tak wiec litera ":C": (duza) ma kod ascii 195  
ale 195 jako kod ekranowy daje C w inwersie

mozesz to sprawdzic wpisujac w pierwszy znak pierwszej lini lit. ":C": duza  
i wykonujac ?peek(1024) powinno wyskoczyc 67
jesli wpiszesz poke 1024,195 wyskoczy C w iwersie

Zeby sprawdzic jaki jest kod ascii danego znaku wpisz
?asc(":LITERA": )
np: ?asc(":C": )  return

A tak  na marginesie to co Ci uswiadomilem ?

Navigator_

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2003, 20:59 »
ano jak sobie zrobic konstrukcje warunkowa z pomoca rozkazu porownania, czyli podstawiam sobie cos gdzies i porownuje z jakas tam wartoscia, czyli moge zrobic petle rosnaca do jakiejs wartosci, a nie tylko malejaca do zera. A tak przy okazji to zerkni ze dwa posty w gore bo znowu cos pokrecilem z tym wysylaniem postow.
A tak na marginesie wlasnie doszedlem o co chodzi z tym inwersem.

dzieki.

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marca 2003, 21:43 »
Mozna to zrobic w ten sposob:

zmienna=$1100
 *=$1000

ldx #$01           : zmienna=1
stx zmienna

lda #$01           :  )
cmp zmienna    :  >:    If zmienna = 1 then jump
beq jump          :  )
lda #$02         : >:
sta $0400       : >:  else
rts

jump sta $0400   :tutaj skok
rts

Jak towpiszesz i uruchomisz w lewym gornym rogu powinno pojawic sie ":a":
teraz zmien ldx #$01 na ldx $00 lub inna wartosc rozna od 1

Powinno pojawic sie ":b":

rts

Zawoo_

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2003, 22:54 »
>:zmienna=$1100  
>: *=$1000  

o kurde, ciekawy zapis jak dla mnie Lamera Kazdego dnia sie ucze hehehe

Slipek_

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2003, 23:06 »
Jest to jak najbardzie poprawny zapis, jeszcze nigdy mi sie nie zdazylo aby cos bylo nie tak.
Moze inni robia to tak:
*=$1000
abc= $1100
ale to ich sprawa , ja tam wole po swojemu

Navigator_

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Marca 2003, 16:17 »
dzieki za wyjasnienie sprawy drukowania napisu od konca, po porownaniu twojego listingu z moim prototypem okazalo sie ze bylem bardzo blisko. powiem wiecej jeden rozkaz zawazyl (u mnie zamiast beq bylo bne - nie zglebiulem roznicy miedzy nimi. analizujac listing tego programiku z warunkiem wykombinowalem sobie tak: a gdyby zamiast zmiany znaku zmienic miejsce jego wystepowania? oto efekt:

x=$1100
*=$1000
ldx #$01
stx x
lda #$01
cmp x
beq jump
sta $0400
rts
jump sta $07e7
rts

Jesli warunek jest spelniony to znak (ktorego kod jest ladowany do akumulatora w lda #$01) jest wyswietlany w ostatniej pozyzji ekranu, a jezeli ldx i lda operuja roznymi wartosciami w tedy nasz znak laduje w pierwszej komorce pamieci ekranowej. Dobrze rozumuje?? Mamy tu doczynienia z warunkami kiedy oczekujemy ze jakas rownosc zostanie spelniona (beq czyli Branch if EQual to zero - zapala sie flaga Z i rozkaz skacze pod wskazany adres), a gdyby zalezalo nam na sytuacji odwrotnej, czyli wykonac czekamy az warunek nie zostanie spelniony to wtedy nalezaloby uzyc BNE (Branch if Not Equal to zero), czy tak??

A aprops sprawy z umieszczaniem ":deklaracji zmiennych":, to skoro Turbo Assembler nie widzi roznicy miedzy

*=$xxxx
abc=$yyyy

a

abc=$yyyy
*=$xxxx

to nie ma znaczenia w jakiej kolejnosci te linie beda nastepowaly. efekt jest ten sam - program dziala, wiec kazdy bedzie stosowal ta wersje ktora mu najbardziej pasuje. wg. mnie ta druga jest nawet wygodniejsze bo zmiennych szukam sobie na poczatku (jezeli musze je znalezc). A tak przy okazji to dzieki za lopatologiczne (skoro zrozumialem - znaczy sie chyba zrozumialem wyjasnienie problemow i za cierpliwosc w odpisywaniu. zapewne jeszcze nie raz bede mial problem wiec pytam - czy na przyszlosc moge sie zwracac w podobnych kwestjach z prosba o wyjasnienie?? moze juz nie na lamach forum, ale via e-mail czy co tam jeszcze...
jeszcze raz dzieki i pozdrawiam