Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przekroczyc 3 kanaly ?  (Przeczytany 2968 razy)

Offline Yovish

• Level 3
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Września 2003, 16:58 »
Meczyl mnie ten uproszczony wzor na szum kwantyzacji, wiec sprawdzilem i podaje, jeszcze raz:

Lq = 6*q + 1.76 [dB]

gdzie:
Lq - odstep szumow kwantowania w dB
q - ilosc bitow na probke

[Magia sygnalu / Cyfrowa elektroakustyka - William von Mobius]

...co po przeliczeniu w ":naszym": przykladzie (8*6+1.76) daje 49,76 dB

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Września 2003, 01:52 »
>:Przeciez to sa podstawy samplowania>: Nie przypuszczalem, ze cos takiego trzeba tu bedzie tlumaczyc, no ale moze nie kazdy uwazal na matematyce.  

Zaiste do roznych szkol chodzilismy bo w mojej poza czytaniem i matematyka uczono jeszcze logicznego myslenia zeby czlowiek wiedzial co czyta oraz liczy.

>:A to bardzo prosta matematyka. 6 kanalow generujacych probki 0-255. W dwoch sytuacjach skrajnych mamy 6*0=0 i 6*255=1530, a tej liczby nijak nie da sie zapisac na 8 bitach, wiec trzeba ja podzielic przez 6, i dopiero wtedy otrzymamy sygnal 8-bitowy, a jesli tak zrobilmy to oznacza to, ze zrezygnowalismy z mniej znaczacych bitow kazdej skladowej nowego sygnalu (256 poziomow / 6 skladowych = 42,666... poziomow).  

No ja bym raczej powiedzial, ze jest to matematyka uprostaczona.

Dodanie do siebie 6 kanalow zlozonych z probek o wartosciach 0-255 i podzielenie tego nastepnie przez 6 z cala pewnoscia nie jest rownowazne operacji podzielenia tychze probek przez 6 a nastepnie ich dodania do siebie.
Co prawda wzmiankowany William von Mobius tak czynil ale trzeba zauwazyc, ze czynil tak w odniesieniu do dodawania tylko 2 probek i mial ku temu powody. Po pierwsze nie bardzo radzil sobie z normalnym dodaniem wartosci -127 do -128 bo wychodzilo mu 0. Po drugie wstepne podzielenie probek przez 2 a nastepnie ich wzajemne dodanie wprowadzalo do calej operacji blad obliczeniowy na poziomie szumu kwantowania zatem bylo w zasadzie do przyjecia a dalo sie zrobic szybko i w locie.
Przy dodawaniu jednak 6 probek blad obliczeniowy bedzie wiekszy a zatem w uzyskanym dzwieku pojawi sie cos co nazwalbym szumem iteracyjnym. Blad bedzie tu osiagal wartosci z przedzialu od 0 do 5.
A zatem stosujac warian Williama von Mobiusa fucktycznie mozna by powiedziec, ze na jeden kanal przypadalyby tylko ok. 42 poziomy (256/6) ale sygnal bylby zdeformowany.
Robiac to jednak jak Pan Bog przykazal, bez znieksztalcen, teoria o  42 poziomach kanalu stanowi pewne naduzycie na moj gust.

>:...co po przeliczeniu w ":naszym": przykladzie (8*6+1.76) daje 49,76 dB

A to malo?

Ozdrawiam (innych a siebie lecze).

Offline Yovish

• Level 3
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Września 2003, 08:50 »
Ja nie twierdze, ze najpierw skladowe nalezy podzielic przez 6, a nastepnie dodac. Kazdy kto ma ":glowe": na karku zrobi odwrotnie (najpierw doda potem podzieli), bo wtedy szumy (bledy) sa mniejsze, a nie znaczy to, ze nasze skladowe beda maly
pelna dynamike 8-bitowa.

>:>:...co po przeliczeniu w ":naszym": przykladzie (8*6+1.76) daje 49,76 dB  
>:A to malo?  

To wartosc ":czysto": teoretyczna (w tym wypadku wieksza od rzeczywistej).
Mozna by sie tylko spierac jak bardzo te wartosci sie roznia, ale to zalezy od bardzo wielu czynnukow wplywajacych na tor analogowy.

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Września 2003, 00:21 »
>:...a nie znaczy to, ze nasze skladowe beda maly pelna dynamike 8-bitow

Ano nie znaczy niestety, nad czym boleje. Podazajac jednak za mysla Wizarda trzeba by takiemu przetwornikowi sztucznie dodac bity (poziomy) zeby wyjsc na swoje co jednak wymagaloby juz zajebiscie szybkiego procka czego sobie i innym zycze.

Ozdrawiam (innych a siebie lecze).

Jammer_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Listopada 2002, 18:21 »
Skoro sie nie da, to czemu zak GRG i Rostoena o ktorym wyzej wspomnialem gra bez oszustwa (IMHO) na pieciu kanalach? Wymienialem juz jakie partie sa w utworze.

eXbee_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Listopada 2002, 18:46 »
Jammer >:>: kurde, faktycznie ja tam slysze 4 kanaly (chociaz do konca nie jestem przekonany...) - troche ciezko mi \'oddzielic\' sekcje rytmiczna (perkusja) od basu. Mozliwe, ze jest to zrobione na jednym kanale.

Jemasoft >:>: po ilu piwach pisales ten wyklad ? Niezle, chyba minales sie z powoladniem (ale na uczelni slabo placa)

lhr_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopada 2002, 19:08 »
Moze i macie racje, ale ja nie mam tego kawalka. Ktos mi podesle?

eXbee_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Listopada 2002, 19:40 »
Milku, wpisz do wyszukiwary na emu64 (strona glowna)  VISION 2002
na pierwszej stronie dysku jest wspomniany utworek. Miodzio.

lhr_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Listopada 2002, 10:27 »
Na moj gust bas jest razem z bebenkami. W sumie da sie to zrobic dosyc prosto (mixowanie sampli nie jest szczegolnie trudne). W tym wypadku wydaje mi sie, ze bas jest generowany, a banki ida z probek. I tyle...

wizard_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Listopada 2002, 19:05 »
A moze by to wrzucic do jakiegos playera umozliwiajacego wylaczanie poszczegolnych kanalow podczas odtwarzania, wtedy wszystko bedzie jasne. Sztuczki z odtwarzaniem wielu instrumentow na jednym kanale to chyba normalka.

eXbee_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopada 2002, 19:41 »
Wizard napisal:

>:A moze by to wrzucic do jakiegos playera umozliwiajacego wylaczanie poszczegolnych kanalow podczas odtwarzania

zak jest kilku speedowy wiec nie wiem czy to sie powiedzie. Smalltown Boy, Ty jestes pl.spec od rypania muzy Help!!!

Jammer_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Listopada 2002, 19:53 »
Jakby wyrypac muze, to mozna spokojnie zanalizowac utwor pod starym SidPlayem, hehe. Bzyk, jak moze byc bas polaczony z perkusja na jednym kanale, skoro perkusja jest samplowana?

eXbee_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Listopada 2002, 20:13 »
Jammer powoli i zrozumiale wyartykulowal:

>:Bzyk, jak moze byc bas polaczony z perkusja na jednym kanale, skoro perkusja jest samplowana?

no wlasnie, sam juz nie wiem

Smalltown Boy_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Listopada 2002, 23:04 »
Ja specem od rypania (muzy)... Oj, bo sie skrece w swider ze smiechu... Owszem, wycialem ten kawalek, z pomoca Boza i Waza. Ale jest to wersja RSID (czyli taka chodzaca na prawdziwym C64), totez nie poanalizujecie sobie chlopcy, bo na starym SIDPlayu RSID nie pojdzie. A wersji PSID robic mi sie:
a) nie chce
b) nie umiem
Zawsze mozna sie za RanSID zlapac. Ale tam przeczytacie tylko z $D418, ze sample sie odtwarza, a nie - jak brzmia.

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Listopada 2002, 22:46 »
Moze byc bas polaczony z perkusja, Bzyk dobrze gada. Niestety do konca nie slychac co jest co. Moim zdaniem sprytnie polaczono tu multispeed i arpeggio na dwoch generatorach ale moge sie mylic gdyz mam 1 kategorie sluchu muzycznego.

Bas jest tu tak charakterystyczny, ze tez przedl mi do lba miks z perkusja.

Z ciekawosci w weekend sprobuje zrobic sekcje temu kawalkowi.

Ozdrawiam.