Napisał: SPC
Nie wiem czy tansza, bo w tym ukladzie jest tylko dekoder 139 i CIA (139 wylutowalem ze jakiejs starej maszyny do pisania a CIA wyciagnolem z c64). W sumie koszt tych scalakow nie jest duzy, gozej z zakupem CIA. Masz racje, poszedelem wlasnie w ten sposob, ze zapisuje sektor po sektorze, w DIR jest CHS pliku, loadadresss i dlugosc danych do wczytania. O jakie klopoty z save ci chodzi (pytam, bo moze jest za wczasu omine)?
CIA jest tańszy od 1x245 1x139 2x373..
super ..moze ktoś mi sprzeda za 5 zł CIA ..czekam na propozycje
Ja dostrzegłem tylko to że jak będziesz juz miał ten dysk ``sformatowany`` i zaczniesz na nim zapisywać kopiować itd. to po pewnym czasie będziesz miał takie ``dziury`` że możesz napotkac pewien comunikat : ``no room`` choć dysk będzie wolny...więc potem będziesz pisał defraga itd...czyli sortowanie dir i mase czasu stracisz na wałkowaniu tematu...mało pamięci pozatym.
A tak przy okazji to ja jednak wole jak twardziel jest wykozystany w 100% a jak pamiętam to tamnten schemat jest jakoś 8 bitowy?? więc połowa twardziela w d.. a to już nie jest super..szczególnie że teraz mam 2,5 calową 40-tke
A mam pytanko jaki masz transfer bo ja na tamtym złomie miałem max 30 pare kilo...tak z samego bufora to można łatwo policzyć ......samo lda sta inx lda sta inx bne dey bne i 512 bajtów było..czy jakoś tak..lecytyny brak....
a najlepiej to zrobic teraz na atmelu...wszystko jest w internecie proponuje 1502 lub 1504 bodaj ostatni kosztuje 14 zł no i da sie na nim zrobić nawet dma:) a z tym to można miec kosmos transfer:)