Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: expansion port  (Przeczytany 1169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Czerwca 2003, 10:47 »

Napisał: SPC

Nie wiem czy tansza, bo w tym ukladzie jest tylko dekoder 139 i CIA (139 wylutowalem ze jakiejs starej maszyny do pisania a CIA wyciagnolem z c64). W sumie koszt tych scalakow nie jest duzy, gozej z zakupem CIA. Masz racje, poszedelem wlasnie w ten sposob, ze zapisuje sektor po sektorze, w DIR jest CHS pliku, loadadresss i dlugosc danych do wczytania. O jakie klopoty z save ci chodzi (pytam, bo moze jest za wczasu omine)?
CIA jest tańszy od 1x245 1x139 2x373.. :P super ..moze ktoś mi sprzeda za 5 zł CIA ..czekam na propozycje ;)
 Ja dostrzegłem tylko to że jak będziesz juz miał ten dysk ``sformatowany`` i zaczniesz na nim zapisywać kopiować itd. to po pewnym czasie będziesz miał takie ``dziury`` że możesz napotkac pewien comunikat : ``no room``  choć dysk będzie wolny...więc potem będziesz pisał defraga itd...czyli sortowanie dir i mase czasu stracisz na wałkowaniu tematu...mało pamięci pozatym.  
 A tak przy okazji to ja jednak wole jak twardziel jest wykozystany w 100% a jak pamiętam to tamnten schemat jest jakoś 8 bitowy?? więc połowa twardziela w d.. a to już nie jest super..szczególnie że teraz mam 2,5 calową 40-tke :)
 A mam pytanko jaki masz transfer bo ja na tamtym złomie miałem  max 30 pare kilo...tak z samego bufora to można łatwo policzyć ......samo lda sta inx lda sta inx bne dey bne i 512 bajtów było..czy jakoś tak..lecytyny brak....
 a najlepiej to zrobic teraz na atmelu...wszystko jest w internecie proponuje 1502 lub 1504 bodaj ostatni kosztuje 14 zł no i da sie na nim zrobić nawet dma:) a z tym to można miec kosmos transfer:)

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Czerwca 2003, 11:19 »
 Hmmmm... Jezeli mialbym byc uparty to koszt wszystkiego to okolo 25 PLN (poza twardzielem). Kupilem calego sprawnego C64 na Allegro za 20 PLN :P. Co do transferu - to nie podam Ci konkretych danych bo nie chce klamac, ale pamiec od 0800 do cfff wczytuje sie w okolo 3 sek. (chyba cos kolo tego, nie jestem pewien). Co do dziur i defrag, to moj dysk ma 600 MB i pogodzilem sie z tym, ze limitem nie jest jego wielkosc, tylko ilosc zapisanych na partycji plikow (tez nie chce klamac ile, bo nie pamietam). kazdy plik bez wzgledu na wielkosc zajmuje blok 64 KB. interface jest faktycznie 8 bit, ale gdzie dzisiaj dostaniesz dysk ponizej kilku GB??? i tak nie starczy ci programow, zeby go zapchac :P

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Czerwca 2003, 11:23 »
 PS.: Caly sprawny c64 = 2*CIA + SID + VIC + 6510 + ... = 20/5 = 4 PLN czyli ponizej 5 PLN ;-)

~kisiel291@wp.pl#*#Kisiel

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Czerwca 2003, 12:51 »

PS.: Caly sprawny c64 = 2*CIA + SID + VIC + 6510 + ... = 20/5 = 4 PLN czyli ponizej 5 PLN ;-)
no taka sama prawda jak kupowałem 65816...:) Dzięki allegro mamy tanie części:) Co do pojemności dysku to obojętnie ile ma ..i tak sie zapełni... kwestia czasu..przecież blaszaki kiedyś mówiły że 40 MB dysk..kto to wykorzysta.hahah :P  A tak na poważnie to spodziewałem się ze bedziesz robił bloki 64Kb uproszczenie max... czyli o open możemy zapomnieć..szkoda.. no i zapiszesz na tym 10 000 plików ..teoretycznie:)

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2003, 09:02 »
 Zalozenia byly takie zeby to wogoole napisac. Gdybym to robil kilka lat wczesniej to looz, teraz - praca - laska - brovar - spac. Jedynie w weekendy mam troche czasu. Chcialem na tym postawic jakis system kompatybilny z linuxem (on obsluguje od chuja roznych fs\'ów) ale brak mi dokumentacji.

~kisiel291@wp.pl#*#Kisiel

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwca 2003, 11:15 »

Zalozenia byly takie zeby to wogoole napisac. Gdybym to robil kilka lat wczesniej to looz, teraz - praca - laska - brovar - spac. Jedynie w weekendy mam troche czasu. Chcialem na tym postawic jakis system kompatybilny z linuxem (on obsluguje od chuja roznych fs\'ów) ale brak mi dokumentacji.
dokumentacja hmmm... o ile ja wiem to musisz znajomość C i to nie na zasadzie lda sta..więc hmmmm. stracisz więcej czasu.... ja znajduje czas przed snem...tylko :( tak ze 1-2 godzinki max ..ale i tak ide do przodu.. :) Wytrwałość życze:))

~ytm@elysium.pl#*#ytm

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwca 2003, 12:43 »
 Kilka sprostowan:

CIA-IDE - nie trzeba koniecznie CIA. Jak ktos potrafi i ma to moze uzyc 8255 (sa dostepne w handlu jeszcze) albo VIA.
 Co do 8255, to u mnie nie dzialal zapis do portow, wiec dalem sobie spokoj, ale dostalem podpowiedz w czym mogl byc problem :)

CIA-IDE - wszedzie pisze ze jest 8 bitow, bo jestem leniwy ;) i nie chcialo mi sie lutowac dodatkowych kabelkow. Tyle wystarcza do wysterowania hdd. Kolejne 8 mozna podlaczyc do ktoregos z pozostalych portow: CIA#2 PB albo CIA#1 P? (ten, ktory sie odczytuje przy skanowaniu klawiatury).

CIA-IDE - bufor, rozmiar bloku itd. - zaleza tylko od kodu systemu plikow.

Linux - nie jest dobrym zrodlem na czytanie kodu innych systemow plikow. Po prostu tam wszystko musi byc zgodne z jednym globalnym VFS (virtual file system) z ktorego dziedzicza wszystkie pozostale (to tak nawiasem, gdyby ktos pytal czy jadro Linuksa jest pisane obiektowo :). Najlepszy chyba bedzie stary Minix. Minixfs, albo stary ufs (Unix FS z System V) bylyby fajnym miejscem na start.

A w ogole, to mozna sobie poczytac i skorzystac z nowego kodu IDE64:
 http://savannah.nongnu.org/projects/idedos\' target=_blank>http://savannah.nongnu.org/projects/idedos

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwca 2003, 13:39 »

Napisał: ytm

Kilka sprostowan:

CIA-IDE - nie trzeba koniecznie CIA. Jak ktos potrafi i ma to moze uzyc 8255 (sa dostepne w handlu jeszcze) albo VIA.
 Co do 8255, to u mnie nie dzialal zapis do portow, wiec dalem sobie spokoj, ale dostalem podpowiedz w czym mogl byc problem :)

CIA-IDE - wszedzie pisze ze jest 8 bitow, bo jestem leniwy ;) i nie chcialo mi sie lutowac dodatkowych kabelkow. Tyle wystarcza do wysterowania hdd. Kolejne 8 mozna podlaczyc do ktoregos z pozostalych portow: CIA#2 PB albo CIA#1 P? (ten, ktory sie odczytuje przy skanowaniu klawiatury).

CIA-IDE - bufor, rozmiar bloku itd. - zaleza tylko od kodu systemu plikow.

Linux - nie jest dobrym zrodlem na czytanie kodu innych systemow plikow. Po prostu tam wszystko musi byc zgodne z jednym globalnym VFS (virtual file system) z ktorego dziedzicza wszystkie pozostale (to tak nawiasem, gdyby ktos pytal czy jadro Linuksa jest pisane obiektowo :). Najlepszy chyba bedzie stary Minix. Minixfs, albo stary ufs (Unix FS z System V) bylyby fajnym miejscem na start.

A w ogole, to mozna sobie poczytac i skorzystac z nowego kodu IDE64:
 http://savannah.nongnu.org/projects/idedos

No to daj znać bo ja też podłączałem 8255 i wydaje mi się  że same NAND nie wystarczą:).moze pod 6502 by to działało ale pod 6510 to już jest inna bajka. W sumie to mozna nawet użyć 139 i 373 jak się kto uprze i jakiekolwiek inne scalaczki do wyboru ich w sieci.. nie analizowałem układu.wiec małe pytanko czy po podłaczeniu drugiego portu bedziesz miał pełne 16 bitów?? raczej nie,R/W musi być 16Bit  A co do HD ide bufor w dysku przy odczycie jednego sektora ma 512 bajtów i nihujutki więcej,odsyłam  do specyfikacji tegosz standardu..a to co robi system plików z tym to już jest sprawa programistów...Wiec napierw czytamy potem odpowiadamy..mnie chodziło o hardware a nie o file system ...fat dopuszcza różnej wielkości bloki a dysk ma różnej wielkośći cache więc możemy się spierać dalej :P .Polecam ``Anatomia dysków twardych`` wydawnictwo bodaj HELION (?)
 Cieszy mnie że ktoś jeszcze się interesuje hardwarem do koma:)) juz myślałem że tylko SPC :) W sumie to dawno tamu dzwonił do mnie gościu i usilnie starał sie dowiedziec na czym to ja podłaczyłem tego twardego..tok rozumowania był podobny to twojego Cia Cia cia 8255 6522 ..itd.....aha jak podłączysz 6522 to tez proszę o schemat:) mogę ci nawet podrzucić scalak...miałem nawet wersje 4MHz :) A tak na poważnie to działa z 6510 ..6821 i to jest fakt:) namacalny:) A tak jeszcze..może jeszcze założymy swój własny wątek np. : c64 dreams:)..to akurat na poważnie:) bo już sie nam nawet Kabull the Conquerer nie włącza..:(

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwca 2003, 15:24 »
 Pare osob sie jeszcze interesuje hardwarem, (ostatnio troche mailowalem), a tak wogoole to CIA-IDE, tak jak wczesniej napisałem to projekt YTM. Co do watku to jest CIA-IDE

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwca 2003, 15:32 »
 Ooo, cos sie pieprzy z formum. tego posta aze przedtem tu nie bylo...

~ytm@elysium.pl#*#ytm/elysium

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Czerwca 2003, 22:10 »

Napisał: kisiel

No to daj znać bo ja też podłączałem 8255 i wydaje mi się  że same NAND nie wystarczą:).moze pod 6502 by to działało ale pod 6510 to już jest inna bajka. W sumie to mozna nawet użyć 139 i 373 jak się kto uprze i jakiekolwiek inne scalaczki do wyboru ich w sieci.. nie analizowałem układu.wiec małe pytanko czy po podłaczeniu drugiego portu bedziesz miał pełne 16 bitów?? raczej nie,R/W musi być 16Bit  A co do HD ide bufor w dysku przy odczycie jednego sektora ma 512 bajtów i nihujutki więcej,odsyłam  do specyfikacji tegosz standardu..a to co robi system plików z tym to już jest sprawa programistów...Wiec napierw czytamy potem odpowiadamy..mnie chodziło o hardware a nie o file system ...fat dopuszcza różnej wielkości bloki a dysk ma różnej wielkośći cache więc możemy się spierać dalej :P .Polecam ``Anatomia dysków twardych`` wydawnictwo bodaj HELION (?)
 Cieszy mnie że ktoś jeszcze się interesuje hardwarem do koma:)) juz myślałem że tylko SPC :) W sumie to dawno tamu dzwonił do mnie gościu i usilnie starał sie dowiedziec na czym to ja podłaczyłem tego twardego..tok rozumowania był podobny to twojego Cia Cia cia 8255 6522 ..itd.....aha jak podłączysz 6522 to tez proszę o schemat:) mogę ci nawet podrzucić scalak...miałem nawet wersje 4MHz :) A tak na poważnie to działa z 6510 ..6821 i to jest fakt:) namacalny:) A tak jeszcze..może jeszcze założymy swój własny wątek np. : c64 dreams:)..to akurat na poważnie:) bo już sie nam nawet Kabull the Conquerer nie włącza..:(

Heh, dam znać dopiero jak będę miał te 8255 faktycznie działające, nie wcześniej. Ale masz rację - to ma związek z tym, że potrzeba nieco inaczej generować sygnały dla 8255.

Jak podłączysz górne 8 bitów, to CIA-IDE będzie działać na pełnych 16. Nic nie trzeba więcej. Wszystkie sygnały kontrolne i tak są sterowane z portu.

A co do HD, to *sektor* na dysku ma 512 bajtów. Bufory w pamięci mogę mieć takie, jakie sobie wymyślę :-P. Roznica semantyczna, wiec nie wracaj do tego. Po wiecej informacji odsylam do specyfikacji ATA-3, dokument dostępny razem z CIA-IDE. Sporo ciekawych informacji, m.in. w jaki sposób przełączyc dysk w tryb 8-bitowy. Niestety zaden z tych, ktore posiadam nie obsługiwał tego rozszerzenia.

Zadnego c64-dreams. Ja te rzeczy realizuje, a nie gadam o nich :)

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Czerwca 2003, 07:23 »

Napisał: ytm/elysium

Heh, dam znać dopiero jak będę miał te 8255 faktycznie działające, nie wcześniej. Ale masz rację - to ma związek z tym, że potrzeba nieco inaczej generować sygnały dla 8255.

Jak podłączysz górne 8 bitów, to CIA-IDE będzie działać na pełnych 16. Nic nie trzeba więcej. Wszystkie sygnały kontrolne i tak są sterowane z portu.

A co do HD, to *sektor* na dysku ma 512 bajtów. Bufory w pamięci mogę mieć takie, jakie sobie wymyślę :-P. Roznica semantyczna, wiec nie wracaj do tego. Po wiecej informacji odsylam do specyfikacji ATA-3, dokument dostępny razem z CIA-IDE. Sporo ciekawych informacji, m.in. w jaki sposób przełączyc dysk w tryb 8-bitowy. Niestety zaden z tych, ktore posiadam nie obsługiwał tego rozszerzenia.

Zadnego c64-dreams. Ja te rzeczy realizuje, a nie gadam o nich :)

SPC..u mnie wsio ok..w sumie dzięki za rade po widze że ytm ciagle wraca do swojego projektu..więc przechodzimy na cia ide??? co do podłaczania innych scalaków niż 6526 to ja chyba mam większe doświadczenia:) robiłem to już 8 lat temu:) dzisiaj programuje CPLD mam 65816  do comodorynki więc realizuje swoje marzenia:) a projekty kolegi szanuje ze wzgędu na ciekawy pomysł.....więc reszta na CIA-IDE...jak ktoś chce na tym watku to już nie o twardzielach:) ok?? Mogę jeszcze o podłączaniu LCD (STN) USB I2C MP3 coprocesorach itd... jeżeli kogoś interesuje wrzucanie kasy w c64 na poziomie 100-200zł/mc to zapraszam do współpracy...jest nas dwóch w toruniu :)
 I tak naprawde nie ma o co się spierać bo i tak za mało nas w stosunku do zachodu..oni juz poszli dużo dalej i szybciej...

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Czerwca 2003, 07:51 »
 Oooo Torun??? Ja jestem z Wloclawka, moze jakis wspolny browarek kiedys?

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Czerwca 2003, 08:40 »

Oooo Torun??? Ja jestem z Wloclawka, moze jakis wspolny browarek kiedys?
PIfKO rulez:) w sumie to i tak sie kroi małe pifkowanie comodorowców..bedzie nas trzech (kenjiro, grabba/fatum no i ja) wiec mozna się umówić...czekam w sumie aż grabba wyzdrowieje bo musimy obgadać wyjazd na party:)...SPC może też?? aha i jeszcze jedno mamy ok 30 lat:) no ale wszyscy sa comunikatywni:P ojcowie rodzin :P hihi

Hans Uhrmacher

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Czerwca 2003, 09:21 »
 Amatorów złocistego napoju ci u nas dostatek. W końcu C64&browar RuleZ.