Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: expansion port  (Przeczytany 1365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kabull the Conquerer

• Gość
expansion port
« dnia: 12 Czerwca 2003, 00:20 »
 Czy jest możliwość aby komodorka obsłóżyła coś w rodzaju mostka montowanego do portu rozszeżeń? Mostek miał by na celu powiększyć ilość portów do np. dwóch lub więcej.

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2003, 08:22 »
 Jezeli masz na mysli \'rozgaleznik\' portu expansion, to cos takiego istnieje.

Kabull the Conquerer

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2003, 22:46 »
 Właśnie o coś takiego mi chodzi. Dopiero niedawno wpadły mi w ręce commodorki i chciałem jedną z nich trochę udoskonalić.

aze

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2003, 13:42 »
 ty to jednak jestes uparty wroclaw.dialog, zastanawiam sie czy cie to az tak bardzo kreci? dla mnie np jest to wyjatkowo dobijajace wiec znajdz sobie inne forum gdzie bedziesz mogl do woli wypisywac bzdet.

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2003, 08:10 »
 O ile pamietam to nie jest to takie hiper kosmiczne udoskonalenie. Poprostu trzy gniazda expansion na plytce wpinane do komcia i przelacznik do wyboru modulu. Jezeli zajmujesz sie elektronika, to sprobuj podlaczyc twardy dysk do c64 - to dosc ciekawy eksperyment (i nieskomplikowany).

Kabull the Conquerer

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2003, 17:42 »
 Właśnie o coś podobnego mi chodzi. Chcę dodać do niej kontroler ide, sieciówke i lcd\'ka a całość upchnąć w jakąś zmodowaną obudowę.
 SPC piszesz że moduł się przełącza. Czy można zrobić tak aby wszystkie były obsługiwane?

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2003, 09:12 »
 No nie bardzo. Modul to przedewszystkim pamiec (RAM, ROM, EPROM - nieistotne). Pamiec zajmuje okreslona przestrzen adresowa. Zazwyczaj w przypadku modolow jest to ten sam obszar pamieci i raczej to niewykonalne. A tak swoja droga to po cio Ci sieciowka i jak chcesz ja podlaczyc? Bo jezeli to jakis szalony projekt to moze jakos by dalo sie to zrobic...

~kisiel291@wp.pl#*#Kisiel

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2003, 12:57 »
 Słuchaj osobiście podłaczyłem do komody dysk IDE ST157 seagate..chodziło to na partycji Fat 16, pamięc 256 KB na 44256 (9-bit refresh:)) mapowany kernal z basicem..Sprzęt obecnie wyśiadł, zdążyłem napisać cały load i część save..zgrywał pewien obszar pamięci (tzn. dolne 64 KB) i to wszystko .... próbowałem jeszcze zrobić open ...ale to nie bardzo mi chodziło...transfer był duży 64kb/3-4s jako load a max było ponad 30kB.... Z tego co proponujesz nie wiele ci wyjdzie..możesz spróbować ja umieściłem HDD pod adresem SID a RAM pod adresem VIC`a no a rom...było na SRAM ..fuj jaka brzydka nazwa:P  
 Ekran LCD ..polecałbym STN jest prosty w obsłudze tylko trzeba zaprogramować CPLD albo jakiegoś spartana......do tego jeszcze nie doszedłem.....narazie:)

Kabull the Conquerer

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2003, 19:36 »
 Jest to jeden z moich szalonych pomysłów. Skoro do ok. 6 miesięcy temu miałem dostęp do neta ze starego XT\'ka to czemu nie zrobić tego z komodorką

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2003, 11:20 »
 Ok, tak sie da, bo u mnie tez dziala Seagate 630 MB, mam load i save ale nie do konca. Tylko ze wtedy jest to juz niestandartowa konfiguracja i trzeba dokladac dekoder adresu i kombinowac (polecam projekt CIA-IDE YTM/Elysuim) no i wlasne oprogramowanie napisac.

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2003, 11:23 »

Napisał: Kisiel

Słuchaj osobiście podłaczyłem do komody dysk IDE ST157 seagate..chodziło to na partycji Fat 16, pamięc 256 KB na 44256 (9-bit refresh:)) mapowany kernal z basicem..Sprzęt obecnie wyśiadł, zdążyłem napisać cały load i część save..zgrywał pewien obszar pamięci (tzn. dolne 64 KB) i to wszystko .... próbowałem jeszcze zrobić open ...ale to nie bardzo mi chodziło...transfer był duży 64kb/3-4s jako load a max było ponad 30kB.... Z tego co proponujesz nie wiele ci wyjdzie..możesz spróbować ja umieściłem HDD pod adresem SID a RAM pod adresem VIC`a no a rom...było na SRAM ..fuj jaka brzydka nazwa:P  
 Ekran LCD ..polecałbym STN jest prosty w obsłudze tylko trzeba zaprogramować CPLD albo jakiegoś spartana......do tego jeszcze nie doszedłem.....narazie:)
Fat 16??? Czy bylbys sklonny udostepnic zrodla???

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwca 2003, 12:16 »

Napisał: SPC

Fat 16??? Czy bylbys sklonny udostepnic zrodla???

Popierwsze ograniczenia:
 ponieważ rozszerzenie pamięci dzieli 256K na 16K bloki fat i dir i pliki umieściłem w jednym bloku. tak więc przy zapisie dysk dostawał palpitacji bo aktualizowałem fat za każdym clustrem (w sumie to oba). Cluster miał max 4 KB bo...chciałem mieć możliwość otwarcia dwóch plików naraz, jako open, close z basica. czyli wychodzi partycja wielkości 256 MB max (albo 128MB nie pamietam :(...), widzieć partycji widział 4 ale nie jednoczesnie więc nie bardzo by szło kopiowanie z jednej na drugą..więc ogólnie służyło to do zadziwienia paru gosci :P
 Po drugie:
 Źródełka były i sa w wersji papierowej...a na dyskietkach..hmm.to raczej marne szanse..mineło z 8 lat..ANYWAY jak będziesz na party moge pokazać, ofcourse na NORTH PARTY 8.0:)

P.S. jedyna skomplikowana procedura w systemie FAT 16 jest procedura matematyczna do przeliczania clustra na adres fizyczny na dysku...ta akurat robiła to w około 20-25 lini :P (jak to coś komuś mówi..jeszcze..hihi)

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Czerwca 2003, 16:24 »
 Hmmm, niezle, niezle. Ja nie poszedlem tak ambitnie. CIA-IDE dziala ze standardowa iloscia pamieci (64 KB). Bufor 256 bajtow, dir bez BAM i bloki po 64 KB (wlasny filesystem). Ostatnio tylko nie mam czasu zeby to jakos dokonczyc, ale spoko, spoko.

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwca 2003, 07:21 »

Napisał: SPC

Hmmm, niezle, niezle. Ja nie poszedlem tak ambitnie. CIA-IDE dziala ze standardowa iloscia pamieci (64 KB). Bufor 256 bajtow, dir bez BAM i bloki po 64 KB (wlasny filesystem). Ostatnio tylko nie mam czasu zeby to jakos dokonczyc, ale spoko, spoko.
w sumie to jako zabawka i przymiarka do czegoś większego może być:) Ja pisałem filesystem pod bardzo prostą potrzebe...wtedy miałem tylko komodorka i wymiana danych z blaszakiem była cokolwiek kłopotliwa..więc jak chciałem sobie pooglądać obrazki albo demka to pędziłem z dyskiem na uczelnie i zrzucałem..na normalny dysk.. W sumie to Twój system ma plusy:
 1. transfer powinien być duży, bo w sumie możesz ukladać sobie plik w sectorach jeden po drugim, brak bamu też mam wplyw na szybkość odczytu ale
 z save bedziesz chyba miał kłopoty.
 2. zajmuje malo RAM-u, co przy standardowej pamięci jest ..wskazane :)
 Ale wydaje mi się że jednak kombinacja z SRAM na expansion porcie i kilkoma scalakami TTL do obsługi HD IDE była by bardziej intereująca:) i chyba tańsza:)

SPC

• Gość
expansion port
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwca 2003, 09:35 »
 Nie wiem czy tansza, bo w tym ukladzie jest tylko dekoder 139 i CIA (139 wylutowalem ze jakiejs starej maszyny do pisania a CIA wyciagnolem z c64). W sumie koszt tych scalakow nie jest duzy, gozej z zakupem CIA. Masz racje, poszedelem wlasnie w ten sposob, ze zapisuje sektor po sektorze, w DIR jest CHS pliku, loadadresss i dlugosc danych do wczytania. O jakie klopoty z save ci chodzi (pytam, bo moze jest za wczasu omine)?